niedziela, 20 września 2015

Prawidłowe odżywianie- o czym należy pamiętać

Przydatne rady:
 Posiłki staraj się spożywać co 3-4 godziny 

Proszę zwróć uwagę na miary domowe np. łyżka a łyżeczka- jest różnica.

Kupując warzywa czy owoce, które się obiera, pamiętać należy żeby dobrać
 gramaturę adekwatnie do obierek .

Napoje popijaj najlepiej po posiłku, żeby nie rozcieńczać soków trawiennych.

Zamiast oliwy z oliwek można używać oleju rzepakowego na zimno .

Jest kilka rodzajów pieczywa proszę wybierz sobie  dwa z tych, które  najlepiej
 będą odpowiadały Twoim preferencjom. Podobnie z wędlinami. 

 Wszelkie masy produktów suchych typu makaron są podane przed ugotowaniem. 
 Możesz doprawiać potrawy dowolnymi ziołowymi przyprawami i pieprzem.



Jeżeli chodzi o zupy, surówki, sałatki- bez żadnych śmietan,majonezów itp.  
(chyba, że są uwzględnione w jadłospisie) odrobina oliwy z oliwek, lub oleju 
rzepakowego do sałatek i przyprawy poza nadmierną ilością soli, ziołowe 
do wyboru + pieprz.

 Zupy powinny być gotowane na kości nie na kostce rosołowej z dużą ilością
 warzyw i ziół dla nadania smaku i aromatu.

 jeśli któryś z posiłków nie jest jasny i nie ma podanego przepisu, pisz, 
prześlę przepis.

posiłki można przygotować dzień wcześniej, do pracy zabierać w pojemniczkach,
 termosach


 słodzisz na własną odpowiedzialność 2 łyżeczki cukru (10 g) to tyle samo kalorii ile ma jeden ok 100 g – średniej wielkości owoc,
 sam zdecyduj czy wolisz dostarczyć mikro, makro-elementów i witamin, czy pustych kalorii.
(słodzisz= zrezygnowałaś z jednej porcji owocu)
 

 


na siłownie zabieraj ze sobą owoc uzupełniaj węglowodany, później w domu
jak najszybciej zjedz posiłek białkowo węglowodanowy

 możesz zamieniać kolejność posiłków w zależności od tego kiedy ćwiczysz 
czy chodzisz do pracy, szkoły czy na inne zajęcia.





                NAJWAŻNIEJSZE TO CHCIEĆ, A CHCIEĆ TO MÓC, POWODZENIA!!!!


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate