Na końcu podrzucam wam 2 znalezione przepisy na zdrowe frytki i zdrowszą odmianę Nutelli:))
· Chleb (35 g) kromka 77 kcal + 2,5 g masła 18,5
kcal= 95,5kcal
·
Grahamka 40 g- 100
kcal
·
Plaster pieczonego pasztetu (30 g)- 108 kcal
·
5 plastrów polędwicy sopockiej – 100 kcal
·
Dżem niskosłodzony 3,5 łyżki- 105 kcal
·
Serek
Danio 75 g – 103 kcal
·
Jogurt naturalny 150 g- 100 kcal
·
75 g twarogu chudego – 100 kcal
·
jajko- 95 kcal
·
Jabłko 180 g – 94
kcal
·
Banan 100 g- 95
kcal
·
mandarynki 260 g – 4 sztuki- 108 kcal
·
2,5 kiwi- 190 g- 105
kcal
·
4 śliwki- 220 g- 100
kcal
·
½ mang- 140 g- 94
kcal
·
Borówki amerykańskie – 175 g- 100 kcal
·
Grejpfrut- 260 g- 108
kcal
·
Nektarynka- 200 g- 100 kcal
·
Winogrona- 120/140 g- 100 kcal
·
Sok
marchewkowy 250 ml- 110 kcal
·
Kalafior-
450 g- 100 kcal
·
33
pomidorki koktajlowe- 99 kcal
·
350 g
papryki- 100 kcal
·
4 szklanki
kapusty kiszonej- 100 kcal
·
3 wafle
ryżowe- 105 kcal
·
4 kromki pieczywa chrupkiego
pełnoziarnistego- 100 kcal
·
4 krakersy – 100
kcal
·
6 biszkoptów- 90
kcal
·
17 g nasion dyni- 100
kcal
·
35 g rodzynek- 25 sztuk- 100 kcal
·
12 migdałów- 15 g- 90 kcal
·
4 orzechy włoskie- 16 g- 100 kcal
·
30 g suszonej żurawiny- 100 kcal
·
3 suszone morele- 100
kcal
·
3 kostki gorzkiej czekolady- ok 100 kcal
·
Szklanka kisielu – 100 kcal;
·
14 żelków- 100
kcal
Pomysły na przekąski, które mają ok
100 kcal:
- 3 biszkopciki + 1/2 opakowania jogurtu naturalnego.
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + łyżeczka żurawiny.
- 1/2 opakowania jogurty naturalnego + 6 migdałów.
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + 3 biszkopciki.
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + łyżeczka miodu.
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + garść słonecznika.
- papryka z jogurtowym dipem ( jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem i przyprawą tzatziki)
- 2 krakersy pełnoziarniste + łyżeczka dżemu niskosłodzonego.
- frytki zrobione z selera (PRZEPIS NIŻEJ)
- frytki zrobione z marchewki (TAK JAK Z SEKLERA).
- 3 kromki pieczywa chrupkiego, maźnięte „Nutellą” z kaszy jaglanej i bananów (PRZEPIS NIŻEJ)
- wafel ryżowy z owocami.
- sałatka owocowa z mandarynki, garści borówek amerykańskich i kilku truskawek.
- gotowany kalafior, polany jogurtem naturalnym, z dodatkiem przypraw.
- kalafior upieczony w piekarniku, doprawiony ulubionymi przyprawami.
- sałatka z sałaty lodowej, papryki, ogórka i kukurydzy.
- porcja usmażonych „warzyw na patelnię”.
- jajko sadzone, doprawione ulubionymi przyprawami.
- pół jabłka z 2 łyżeczkami masła orzechowego.
- kromka chleba razowego z plastrem chudej szynki, sałatą, plastrem pomidora i pieczarkami.
- plaster wędzonego sera żółtego z pieczywem chrupkim.
- truskawki (bądź inne owoce) moczone, w rozpuszczonych kostkach gorzkiej czekolady.
- twaróg półtłusty ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
#grubaskawmalymmiescie.blog.pl
Frytki z selera
Składniki:
- seler
- oliwa z oliwek / olej
- ulubione przyprawy (np.: zioła prowansalskie, oregano, przyprawę gyros, bazylię)
Sposób
przygotowania:
- Kroimy seler w paseczki średniej wielkości i grubości.
- Pokrojony seler wrzucamy do miski.
- Doprawiamy seler ulubionymi przyprawami. Ilość przypraw zależy tylko i wyłącznie od nas – każdy lubi coś innego.
- Dodajemy dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek/ oleju.
- Widelcem, bądź łyżką mieszamy doprawiony przyprawami i olejem seler.
- Wykładamy frytasy na blaszkę.
- Blaszkę z frytkami wsadzamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30/40 minut.
„Nutella” z kaszy jaglanej i bananów
Składniki:
- 1/2 woreczka kaszy jaglanej
- 2 banany
- 4 łyżeczki kakao słodzonego
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Kaszę
jaglaną gotujemy według wskazówek, które znajdują się na opakowaniu (Zagotować
wodę. Osolić ją. Do gotującej się wody wrzucić zamkniętą torebkę kaszy
jaglanej. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Wyjąc torebkę, odsączyć,
rozciąć i podać kaszę).
2. Kiedy kasza jest już ugotowana, odkładamy ją
na talerzyk, aby wystygła. Następnie przekładamy kaszę do blendera.
3. Dodajemy
obrane banany, sok z cytryny oraz łyżeczkę miodu.
4. Miksujemy
aż do połączenia się wszystkich składników.
5. Gdy
to następuje – dodajemy 4 łyżeczki kakao i ponownie miksujemy. Gotową „Nutellę”
przekładamy do słoiczka. GOTOWE! =).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz