To właśnie jedno z tych rodzinnych ciast, którymi mogę uraczyć córcię i męża, które smakuje obojgu.
Mąk ciastowy-potwór;) uwielbia kiedy w cieście jest dużo dżemu, masy itd. jest dość wybredny jeżeli chodzi o ciasta- SMAKOSZ:) co jeszcze bardziej mnie cieszy, kiedy mu smakuje;)
Na szczęscie udało mi się pogodzić nasze widzi mi się i upiec ciasto idealne dla całej trójki, chociaż bez dżemu jednak mąż szczęśliwy:)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- kilka kropel aromatu waniliowegolub cukru wanilliowego
- 3-4 jabłka lub gruszki (ja dałam 2 jabłka i 2 gruszki)
- 2 garście migdałów, pociętych w słupki lub płatków migdałowych
- masło do wysmarowania tortownicy
- cukier puder do ozdoby:)
- Jajka wbijamy do misy miksera (bez oddzielania żółtek od białek) i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5-8 minut, aż będą puszyste i podwoją swoją objętość. Dodajemy aromat lub cukeir waniliowy i wsypujemy powoli cukier kryształ, nadal ubijając. Na końcu dodajemy mąkę, stopniowo dosypując do ciasta w trakcie ubijania
- Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszką manną. (lub wykładamy papierem do pieczenia)
- Jabłka/gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych.
- Wlewamy ciasto do tortownicy, na wierzchu układamy owoce. Na końcu posypujemy z wierzchu migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Kaloryczność: średnia 180 g porcji - 262 kcal 100 g- 144 kcal
Przepis podpatrzony na #wiszniowka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz