środa, 30 września 2015

Golonka na dzień chłopaka

Tak!
To Dzisiaj-Dzień Chłopaka, 
pomyślałam więc, że na blogu powinien znaleźć się wpis z tym związany,
na pierwszy plan nasuwa się potrawa godna prawdziwego mężczyzny - słuszny kawał mięcha, najlepiej z jakimś alkoholem, może z piwem :)?
Mój wybór padł na golonkę.
 Lubicie? Ja nie bardzo, ale mój Mężczyzna po skosztowaniu ostatnio w  restauracji uznał, że mu smakuje, wiec postanowiłam się z nią zmierzyć, wydanie z piwem w glazurze miodowo-musztardowej brzmi nieźle;)
Nie jest to do końca danie dietetyczne, ale dziś świętujemy, więc... rozgrzeszam;)

UWAGA! Bomba kaloryczna wiec dla dietowiczów nie polecam,
danie z wcześniejszym przygotowaniem, zostawieniem na noc i długą obróbką kulinarną. 
784 kcal


Składniki na jedną porcję: 
  • 1 mała golonka wieprzowe (lub pół dużej) (185 g)- 544
  •  1 marchewka (45 g)- 12 kcal
  • 35 g pora- 8 kcal
  • 30 g selera- 7 kcal
  •  pół pietruszki (40 g)- 15 kcal
  • pół liścia laurowego,
  • 2 ząbki czosnku, (10 g)- 14 kcal
  • cebula (100 g)- 32 kcal
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  •  2 ziarenka pieprzu,
  • 125 ml piwa- 62 kcal
  •  łyżeczka (10 g) musztardy sarepskiej,- 9 kcal
  • łyżka miodu,(25 g)- 81 kcal
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
  1. Czosnek obieramy, zostawiamy  ząbek, drugi siekamy. Golonkę nacieramy solą i czosnkiem, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebule i zostawiamy w lodówce na noc.
  2. Warzywa obieramy i myjemy, cebulę obieramy i przypalamy. golonkę zalewamy wodą, dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotujemy na wolnym ogniu aż będą miękkie (1,5-2 godzin).
  3. Golonki i warzywa wyjmujemy z wywaru (można go potem użyć do zrobienia galarety) i umieszczamy w naczyniu do pieczenia. podlewamy 100 ml piwa.
  4. Resztę piwa wlewamy do rondelka, dodajemy miód, musztardę i trochę pieprzu, podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.
  5. Skórkę golonki nacinamy, następnie smarujemy miodowo-musztardowo-piwną glazurą.
  6. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni, i pieczemy około 1.5 godziny, co jakiś czas smarując glazurą. 10-15 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 180 stopni.
Kalorycznosć: 784 + 180 g( 2 ziemniaki)- 139 kcal + 110 g kapusty kiszonej - 22 kcal= 945 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate