Zupa krem z kalafiora z płatkami migdałowymi
Składniki na jedną porcję:
- kalafior - 110 g- 24 kcal
- 60 g ziemniaka 1,5 porcji- 47,5 kcal
- 10 g cebuli- 3 kcal
- 5 g pora-1 kcal
- odrobina kukrumy
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru (OSTROŻNIE)
- 200 ml domowego, esencjonalnego rosołu z kurczaka- 98 kcal
- biały pieprz do smaku
- pół łyżeczki klarowanego masła - 18 kcal
- 125 ml wody
- odrobina soli
- pół łyżeczki śmietany 18 %-
- 4,5 kcal
- płatki migdałowe- łyżka (10 g)- 58 kcal
Przygotowanie:
- Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,pora i ziemniaki.
- Dodajemy kalafiora, łyżeczkę soli i litr wody.
- Gotujemy na małym ogniu aż kalafior będzie miękki.
- Kalafiora dodajemy do rosołu, dodajemy kurkumę i imbir.
- Miksujemy na gładki krem.
- Podgrzewamy aż zupa będzie ciepła.
- Pilnujemy aby nie zagotować.
- Na koniec zaklepujemy śmietaną i doprawiamy białym pieprzem.
- Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi.
- Płatki prażymy na suchej lub lekkoposmarowanej olejem patelni.
Kaloryczność: 254 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz