piątek, 2 października 2015

Zupa krem z kalafiora z płatkami migdałowymi

Składniki na jedną porcję:
  • kalafior - 110 g- 24 kcal
  •  60 g ziemniaka 1,5 porcji- 47,5 kcal
  •  10 g cebuli- 3 kcal
  •  5 g pora-1 kcal
  • odrobina kukrumy 
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru (OSTROŻNIE)
  •  200 ml domowego, esencjonalnego rosołu z kurczaka- 98 kcal
  •  biały pieprz do smaku 
  •  pół łyżeczki klarowanego masła - 18 kcal
  •  125 ml wody 
  •  odrobina soli 
  • pół łyżeczki śmietany 18 %-
  • 4,5 kcal
  • płatki migdałowe- łyżka (10 g)- 58 kcal 

Przygotowanie:
  1. Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,pora i ziemniaki. 
  2. Dodajemy kalafiora, łyżeczkę soli i litr wody. 
  3. Gotujemy na małym ogniu aż kalafior będzie miękki.
  4.  Kalafiora dodajemy do rosołu, dodajemy kurkumę i imbir. 
  5. Miksujemy na gładki krem. 
  6. Podgrzewamy aż zupa będzie ciepła. 
  7. Pilnujemy aby nie zagotować.
  8. Na koniec zaklepujemy śmietaną i doprawiamy białym pieprzem.
  9. Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi. 
  10. Płatki prażymy na suchej lub lekkoposmarowanej olejem  patelni.
Kaloryczność: 254 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate