Pierwszą część i przydatne przy zastosowaniu jadłospisu linki znajdziecie TU
JADŁOSPIS NR. 3
Dzień pierwszy
I Śniadanie:
Kanapka z twarogiem i miodem, maślanka. 307 kcal
- pół szklanki maślanki (100 ml)- 45kcal
- szklanka truskawek (150 g)- 42 kcal
- kromka chleba razowego (35 g)- 150 kcal
- 30 g chudego twarogu - 35 kcal
- łyżka (25 g) jogurtu naturalnego- 15 kcal
- pół łyżeczki miody (6 g) - 20 kcal
Do
picia: maślanka
II Śniadanie:
Sałatka z gruszki, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i
szczypty cynamonu( Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy
rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę. Owoce mieszamy z rodzynkami i
rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem). ok. 206 kcal
- gruszka (130 g)- 70 kcal
- Łyżka (15 g) rodzynek- 42 kcal
- Łyżka orzechów laskowych (15 g)- 94 kcal
- Cynamon
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Pieczone udka z kurczaka z surówką z marchewki z odrobiną soku z
pomarańczy. 293 kcal
- Udko doprawione według uznania (80 g)- 125 kcal
- 2 marchewki (90 g)- 24 kcal
- Łyżka (15 g)- soku z pomarańczy- 6 kcal
- 2 ziemniaki (180 g)- 138 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Sałatka z ananasem jabłkiem i sezamem. 298 kcal
- 320 g ananasa 4 plastry- 172 kcal
- Łyżeczka sezamu – 32 kcal w 5 g
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Faszerowana cukinia (można upiec więcej i zaserwować na jutrzejsze śniadanie po odgrzaniu_) 186,5 kcal
- pół zielonej Cukinii (300 g)- 45 kcal
- Cebula ćwiartka (25 g)- 8 kcal
- 25 g sera z niebieską pleśnią- 89,5 kcal
- Łyżeczka oleju (5 g)- 44 kcal
- Świeży imbir
- sól
Do picia: Woda
Dzień drugi
I Śniadanie:
Faszerowana cukinia 186,5 kcal
- pół zielonej Cukinii (300 g)- 45 kcal
- Cebula ćwiartka (25 g)- 8 kcal
- 25 g sera z niebieską pleśnią- 89,5 kcal
- Łyżeczka oleju (5 g)- 44 kcal
- Świeży imbir
- sól
Do
picia: woda
II Śniadanie:
Sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i
szczypty cynamonu( Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy
rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę. Owoce mieszamy z rodzynkami i
rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem). ok. 394 kcal
- gruszka (130 g)- 70 kcal
- Jabłka (360 g)- 188 kcal
- Łyżka (15 g) rodzynek- 42 kcal
- Łyżka orzechów laskowych (15 g)- 94 kcal
- Cynamon
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Pikantny krem z kalafiora (Na
maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,pora i ziemniaki. Dodajemy
kalafiora, łyżeczkę soli i litr wody. Gotujemy na małym ogniu aż
kalafior będzie miękki. Kalafiora dodajemy do rosołu, dodajemy kurkumę i
imbir. Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy aż zupa będzie ciepła.
Pilnujemy aby nie zagotować.Na koniec zaklepujemy śmietaną i doprawiamy
białym pieprzem.Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi. Płatki
prażymy na suchej lub lekko posmarowanej olejem patelni.) 254 kcal
- kalafior - 110 g- 24 kcal
- 60 g ziemniaka 1,5 porcji- 47,5 kcal
- 10 g cebuli- 3 kcal
- 5 g pora-1 kcal
- odrobina kurkumy
- pół łyżeczki startego świeżego imbiru (OSTROŻNIE)
- 200 ml domowego, esencjonalnego rosołu z kurczaka- 98 kcal
- biały pieprz do smaku
- pół łyżeczki klarowanego masła - 18 kcal
- 125 ml wody
- odrobina soli
- pół łyżeczki śmietany 18 %-
- 4,5 kcal
- płatki migdałowe- łyżka (10 g)- 58 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
- Jabłko (180 g)- 94 kcal
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Twaróg z owocami i maślanką. 370 kcal
- pół szklanki maślanki (100 ml)- 45kcal
- szklanka truskawek (150 g)- 42 kcal
- 2 kromki chleba razowego (35 g)- 150 kcal
- 30 g chudego twarogu - 35 kcal
- łyżka (25 g) jogurtu naturalnego- 15 kcal
- pół łyżeczki miodu (6 g) - 20 kcal
Do picia: maślanka
Dzień trzeci
I Śniadanie:
Jajecznica. 331 kcal
- 2 jajka (100 g)- 156 kcal
- kromka chleba razowego (35 g)- 75 kcal
- szczypiorek do posypania
- sok pomarańczowy (250 ml)- 100 kcal
Do
picia: sok
II Śniadanie:
Bieluch z ziołami i marchewką. 227 kcal
- serek bieluch (150 g)- 191 kcal
- marchew 3 sztuki (135 g)- 36 kcal
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Pizza: (Ciasto:Do kubeczka układamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem,dodajemy, ciepłego mleka i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów). Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. SOS: Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje - sos ma być naturalnie gęsty. Niczym go nie zagęszczamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy składniki na cieście. Piekarnik
nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy
temperaturę do 200 st. Pieczemy ok 10 minut.)404, 5 kcal
Składniki na ciasto:
- 37,5 g mąki - 128 kcal
- 37,5g drożdży - 34,5 kcal
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ciepłego mleka (10 g)- 12 kcal
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)- 41 kcal
- 50 ml ciepłej wody
- 100 g pomidorów krojonych - 20 kcal
- 10 g małej cebuli- 3 kcal
- 25 g czerwonej papryki - 7 kcal
- 5 g masła- 36 kcal
- sól, piepr, mielona słodka papryka
- garść oliwek (10 g)- 13 kcal
- plaster szynki np. Sareno- 33 kcal
- ser mozzarella30 g- 77 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Sok z marchwi, jabłka i buraka. 133 kcal
Sok z marchwi, jabłka i buraka. 133 kcal
- Jabłko (180 g)- 94 kcal
- marchew 45 g- 16 kcal
- burak 60 g- 23 kcal
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Serek wiejski z warzywami. 211 kcal
- serek wiejski 200 g- 196 kcal
- rzodkiewki 100 g- 15 kcal
Do picia: maślanka
Dzień czwarty
I Śniadanie:
Jajecznica z dwoma kromkami chleba. 318kcal
- Jajecznica z dwóch jajek (100g)- 119kcal
- 2 kromki (70 g)- chleba pełnoziarnistego- 166kcal
- 5 g masła- 33kcal
Do picia: herbata z
cytryną
II Śniadanie:
Koktajl owocowy. 175 kcal
- Szklanka (200 ml) kefiru- 102kcal
- Kiwi i inne owoce ok (250 g)-73kcal
Do picia woda
mineralna.
Obiad:
Smażona wieprzowina w jogurtowym sosie z
ryżem. 254kcal
- 80 g wieprzowiny-106 kcal
- 30 g ryżu- 97kcal
- 10 g cebulki- 3 kcal
- 80 ml jogurtu naturalnego- 48kcal
Do picia: Woda
mineralna
Podwieczorek:
·
Banan i
jagody(mogą być inne owoce)- ok 250 g-188kcal
Do picia: woda
mineralna
Kolacja:
Płatki owsiane na mleku z owocami i miodem. 355
- 350 ml mleka- 179kcal
- 40g płatków owsianych- 146 kcal
- 50 g owoców np. truskawek- 14 kcal
- Łyżeczka (5 g) miodu - 16kcal
Do picia: woda
mineralna
Dzień piąty
I Śniadanie:
Kanapka
z serem i rzodkiewką. 323kcal
- 2kromki chleba pełnoziarnistego(70 g)-166kcal
- 5 g masła-33kcal
- Ser Gouda 2 plasterki (40 g)-115kcal
- 100 g rzodkiewki- 9 kcal
Do picia: herbata
II Śniadanie:
Zielony
koktajl z kiwi. 309 kcal
- Awokado (40 g)- 64kcal
- Kiwi (75 g)- 42 kcal
- Banan 100 g- 95 kcal
- Maślanka 250 ml- 93kcal
- Limonka 50 ml- 15 kcal
Do picia: woda
mineralna
Obiad:
Zupa ogórkowa z udkiem kurczaka. 177 kcal
- 300ml zupy ogórkowej- 126 kcal
- 50 g udko-51 kcal
Do picia: Woda
mineralna
Podwieczorek:
Surówka z papryki z grahamką. 288
- 100 g grahamka- 258 kcal
- Jedna papryka 200g (można zmieszać różne kolory)- 30kcal
Do picia: woda
mineralna
Kolacja:
Jogurt z granolą i musem owocowym. 222 kcal
- 25 g granoli- 81 kcal
- 150 ml jogurtu- 90kcal
- Łyżeczka miodu
(5 g)- 16 kcal
- Owoce np. porzeczki czarne mogą być mrożone (100 g) - 35 cal
Dzień szósty
I Śniadanie:
Płatki jęczmienne ze śliwkami. 379 kcal
- 30 g płatków jęczmiennych- 107 kcal
- 350 ml mleka- 179 kcal
- Łyżka(15 g) miodu- 49 kcal
- 100 g śliwek- 45 kcal
Do picia: herbata z
cytryną
II Śniadanie:
Warzywa na parze z masłem. 181 kcal
- 200 g ziemniaków- 130 kcal
- 50 g marchewki- 10 kcal
- 50 g cukinii- 7 kcal
- 50 g fasolki szparagowej - 12 kcal
- 2,5g masła do polania- 22 kcal
Do picia woda
mineralna
Obiad:
Pełnoziarniste tagliatelle w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego.( Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy szpinak rozmrozi się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbek czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.) 422 kcal
Pełnoziarniste tagliatelle w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego.( Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy szpinak rozmrozi się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbek czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.) 422 kcal
- 150 g szpinaku-20 kcal
- 50 g jogurtu greckiego- 30 kcal
- 25 g fety- 54 kcal
- 50 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle- 173 kcal
- 5g oleju- 44 kcal
- Kompot 200 ml- 102 kcal
- Sól, pieprz, przyprawy
- czosnek
Do picia: Kompot np.
z wiśni
Podwieczorek:
Jogurt z powidłami śliwkowymi. 91 kcal
- 20 g (łyżka) dżemu nisko słodzonego- 31 kcal
- 100 ml jogurtu- 60 kcal
Do picia: Woda
Kolacja:
Jajecznica po królewsku. 235 kcal
- 2 jajka (100 g)- 121 kcal
- 2łyżeczki mleka-5 kcal
- Łyżeczka oleju (5 g)- 44 kcal
- Pół grahamki malej (25 g)- 65 kcal
Do picia: woda
mineralna
Dzień siódmy
I Śniadanie:
Kanapki z
polędwicą, sałatą i rzodkiewką. 398 kcal
- 3kromki (100 g)chleba pełnoziarnistego-249 kcal
- 5 g masła- 33kcal
- 60 g (3 cienkie plastry) polędwicy- 106kcal
- 100 g rzodkiewki- 9 kcal
- Liść sałaty (10 g)- 1 kcal
Do picia:
herbata z cytryną
II Śniadanie:
Sok
marchewkowy i jabłka. 252 kcal
- 2 jabłka (360 g)- 166 kcal
- 200 ml soku marchwiowego- 86 kcal
Do picia: sok
Obiad:
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem z
kurczaka. 224 kcal
- 350 ml zupy razem z makaronem-123 kcal
- 100 g mięsa z kurczaka- 101 kcal
Do picia: Woda
mineralna
Podwieczorek:
Koktajl z
maślanki i owoców.161 kcal
- 200ml maślanki- szklanka-74 kcal
- 300 g owoców np. malin- mogą być mrożone.-87 kcal
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Makrela z
puszki w pomidorach. 284 kcal
- 50 g makreli-111kcal
- 50 g pomidorów- 8 kcal
- 2 kromki chleba (70 g)- 116 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz