niedziela, 4 października 2015

Jadłospi nr. 3


Pierwszą część i przydatne przy zastosowaniu jadłospisu linki znajdziecie TU

JADŁOSPIS NR. 3


Dzień pierwszy


I Śniadanie:
Kanapka z twarogiem i miodem, maślanka. 307 kcal
  • pół szklanki maślanki  (100 ml)- 45kcal
  • szklanka truskawek (150 g)- 42 kcal
  •  kromka chleba razowego (35 g)- 150 kcal
  • 30 g chudego twarogu - 35 kcal
  • łyżka (25 g) jogurtu naturalnego- 15 kcal
  • pół łyżeczki miody (6 g) - 20 kcal
Do picia: maślanka


II Śniadanie:
Sałatka z gruszki, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu( Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę. Owoce mieszamy z rodzynkami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem). ok. 206 kcal 
  •  gruszka (130 g)- 70 kcal
  • Łyżka (15 g) rodzynek- 42 kcal
  • Łyżka orzechów laskowych (15  g)- 94 kcal
  • Cynamon
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Pieczone udka z kurczaka z surówką z marchewki z odrobiną soku z pomarańczy. 293 kcal
  •  Udko doprawione według uznania (80 g)- 125 kcal
  • 2 marchewki (90 g)- 24 kcal
  • Łyżka (15 g)- soku z pomarańczy- 6 kcal
  • 2 ziemniaki (180 g)- 138 kcal
 
Do picia: Woda mineralna 
Podwieczorek: Sałatka z ananasem jabłkiem i sezamem. 298 kcal 
  • 320 g ananasa 4 plastry- 172 kcal
  •  
  •  Łyżeczka sezamu – 32 kcal w 5 g
Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Faszerowana cukinia  (można upiec więcej i zaserwować na jutrzejsze śniadanie po odgrzaniu_) 186,5 kcal
  •  pół zielonej Cukinii (300 g)- 45 kcal
  • Cebula ćwiartka (25 g)- 8 kcal
  • 25 g sera z niebieską pleśnią- 89,5 kcal
  • Łyżeczka oleju (5 g)- 44 kcal
  • Świeży imbir
  • sól
Do picia: Woda



Dzień drugi


I Śniadanie:
Faszerowana cukinia 186,5 kcal
  •  pół zielonej Cukinii (300 g)- 45 kcal
  • Cebula ćwiartka (25 g)- 8 kcal
  • 25 g sera z niebieską pleśnią- 89,5 kcal
  • Łyżeczka oleju (5 g)- 44 kcal
  • Świeży imbir
  • sól
Do picia: woda



II Śniadanie:
Sałatka z gruszki, 2 jabłek, łyżki rodzynek, łyżki orzechów laskowych i szczypty cynamonu( Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Orzechy rozgniatamy. Jabłka i gruszkę kroimy w kostkę. Owoce mieszamy z rodzynkami i rozgniecionymi orzechami. Posypujemy cynamonem). ok. 394 kcal 
  •  gruszka (130 g)- 70 kcal
  • Jabłka (360 g)- 188 kcal
  • Łyżka (15 g) rodzynek- 42 kcal
  • Łyżka orzechów laskowych (15  g)- 94 kcal
  • Cynamon
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Pikantny krem z kalafiora (Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,pora i ziemniaki. Dodajemy kalafiora, łyżeczkę soli i litr wody. Gotujemy na małym ogniu aż kalafior będzie miękki. Kalafiora dodajemy do rosołu, dodajemy kurkumę i imbir. Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy aż zupa będzie ciepła. Pilnujemy aby nie zagotować.Na koniec zaklepujemy śmietaną i doprawiamy białym pieprzem.Zupę podajemy z prażonymi płatkami migdałowymi. Płatki prażymy na suchej lub lekko posmarowanej olejem  patelni.) 254 kcal
  • kalafior - 110 g- 24 kcal
  •  60 g ziemniaka 1,5 porcji- 47,5 kcal
  •  10 g cebuli- 3 kcal
  •  5 g pora-1 kcal
  • odrobina kurkumy 
  • pół łyżeczki startego świeżego imbiru (OSTROŻNIE)
  •  200 ml domowego, esencjonalnego rosołu z kurczaka- 98 kcal
  •  biały pieprz do smaku 
  •  pół łyżeczki klarowanego masła - 18 kcal
  •  125 ml wody 
  •  odrobina soli 
  • pół łyżeczki śmietany 18 %-
  • 4,5 kcal
  • płatki migdałowe- łyżka (10 g)- 58 kcal 
 
Do picia: Woda mineralna 


Podwieczorek:
  •  Jabłko (180 g)- 94 kcal 
Do picia: Woda mineralna 



Kolacja:
Twaróg z owocami i maślanką. 370 kcal
  • pół szklanki maślanki (100 ml)- 45kcal
  • szklanka truskawek (150 g)- 42 kcal
  •  2 kromki chleba razowego (35 g)- 150 kcal
  • 30 g chudego twarogu - 35 kcal
  • łyżka (25 g) jogurtu naturalnego- 15 kcal
  • pół łyżeczki miodu (6 g) - 20 kcal
Do picia: maślanka


Dzień trzeci


I Śniadanie:
Jajecznica. 331 kcal
  •  2 jajka (100 g)- 156 kcal 
  • kromka chleba razowego (35 g)- 75 kcal
  • szczypiorek do posypania
  •  sok pomarańczowy (250 ml)- 100 kcal
Do picia: sok




II Śniadanie:
Bieluch  z ziołami i marchewką.  227 kcal
  •  serek bieluch (150 g)- 191 kcal
  • marchew 3 sztuki (135 g)- 36 kcal
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Pizza: (Ciasto:Do kubeczka układamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem,dodajemy, ciepłego mleka i ucieramy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie". Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów). Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.  SOS: Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.  Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje - sos ma być naturalnie gęsty. Niczym go nie zagęszczamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy składniki na cieście. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. Pieczemy ok 10 minut.)404, 5 kcal
Składniki na ciasto:
  • 37,5 g mąki - 128  kcal
  • 37,5g  drożdży - 34,5 kcal
  • szczypta cukru  
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki ciepłego mleka (10 g)- 12 kcal
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)- 41 kcal
  • 50 ml ciepłej wody 
Składniki na sos pomidorowy do pizzy:
  • 100 g pomidorów krojonych - 20 kcal
  •  10 g małej cebuli- 3 kcal
  • 25 g czerwonej papryki - 7 kcal
  • 5 g masła- 36 kcal
  • sól, piepr, mielona słodka papryka 
pozostałe składniki:
  • garść oliwek  (10 g)- 13 kcal
  • plaster szynki np. Sareno- 33 kcal
  • ser mozzarella30 g- 77 kcal
Do picia: Woda mineralna 


Podwieczorek: 
Sok z marchwi, jabłka i buraka. 133 kcal
  •  Jabłko (180 g)- 94 kcal 
  • marchew 45 g- 16 kcal
  • burak 60 g- 23 kcal
 
Do picia: Woda mineralna 



Kolacja:


Serek wiejski z warzywami. 211 kcal
  • serek wiejski 200 g- 196 kcal
  • rzodkiewki 100 g- 15 kcal
Do picia: maślanka


Dzień czwarty


 I Śniadanie:
Jajecznica z dwoma kromkami chleba. 318kcal
  •  Jajecznica z dwóch jajek (100g)- 119kcal
  • 2 kromki (70 g)- chleba pełnoziarnistego- 166kcal
  • 5 g masła- 33kcal
 
Do picia: herbata z cytryną

II Śniadanie:
Koktajl owocowy. 175 kcal
  • Szklanka (200 ml) kefiru- 102kcal
  •  Kiwi i inne owoce ok (250 g)-73kcal
Do picia woda mineralna.

Obiad:
Smażona wieprzowina w jogurtowym sosie z ryżem. 254kcal
  • 80 g wieprzowiny-106 kcal
  • 30 g ryżu- 97kcal
  • 10 g cebulki- 3 kcal
  • 80 ml jogurtu naturalnego- 48kcal


Do picia: Woda mineralna 


Podwieczorek:
·         Banan i jagody(mogą być inne owoce)- ok 250 g-188kcal

Do picia: woda mineralna


Kolacja:
Płatki owsiane na mleku z owocami i miodem. 355
  • 350 ml mleka- 179kcal
  •  40g płatków owsianych- 146 kcal
  • 50 g owoców np. truskawek- 14 kcal
  •  Łyżeczka (5 g) miodu - 16kcal
Do picia: woda mineralna 

Dzień piąty

 I Śniadanie:
Kanapka z serem i rzodkiewką. 323kcal
  •  2kromki chleba pełnoziarnistego(70 g)-166kcal
  • 5 g masła-33kcal
  • Ser Gouda 2 plasterki (40 g)-115kcal
  • 100 g rzodkiewki- 9 kcal
Do picia: herbata


II Śniadanie:
Zielony koktajl z kiwi. 309 kcal
  • Awokado (40 g)- 64kcal
  •  Kiwi (75 g)- 42 kcal
  • Banan 100 g- 95 kcal
  • Maślanka 250 ml- 93kcal
  • Limonka 50 ml- 15 kcal
 

Do picia: woda mineralna

Obiad:
Zupa ogórkowa z udkiem kurczaka. 177 kcal
  • 300ml zupy ogórkowej- 126 kcal
  • 50 g udko-51 kcal  

Do picia: Woda mineralna
 
Podwieczorek:
Surówka z papryki z grahamką. 288
  • 100 g grahamka- 258 kcal
  •  Jedna papryka 200g (można zmieszać różne kolory)- 30kcal
Do picia: woda mineralna

Kolacja:
Jogurt z granolą i musem owocowym. 222 kcal
  • 25 g granoli- 81 kcal
  •   150 ml jogurtu- 90kcal
  • Łyżeczka miodu (5 g)- 16 kcal
  •   Owoce np. porzeczki czarne mogą być mrożone (100 g) - 35 cal
Do picia: woda mineralna 



 Dzień szósty

I Śniadanie:
Płatki jęczmienne ze śliwkami. 379 kcal
  • 30 g płatków jęczmiennych- 107 kcal
  • 350 ml mleka- 179 kcal
  • Łyżka(15 g) miodu- 49 kcal
  • 100 g śliwek- 45 kcal
Do picia: herbata z cytryną


II Śniadanie:
Warzywa na parze z masłem. 181 kcal


  • 200 g ziemniaków- 130 kcal
  • 50 g marchewki- 10 kcal
  • 50 g cukinii- 7 kcal
  • 50 g fasolki szparagowej - 12 kcal
  • 2,5g masła do polania- 22 kcal
 


Do picia woda mineralna

Obiad: 
Pełnoziarniste tagliatelle w sosie szpinakowym na bazie jogurtu greckiego.( Na patelni rozgrzewamy oliwę, Wrzucamy szpinak i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy szpinak rozmrozi się, solimy i dodajemy wyciśnięte ząbek czosnku. Smażymy bez pokrywki, aż odparuje cała woda. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu greckiego dodajemy 2-3 łyżki szpinaku, aby zahartować. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i zahartowany jogurt wlewamy na patelnię. Mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i zdejmujemy z ognia. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.) 422 kcal
  • 150 g szpinaku-20 kcal
  • 50 g jogurtu greckiego- 30 kcal
  •  25 g fety- 54 kcal
  • 50 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle- 173 kcal
  • 5g oleju- 44 kcal
  • Kompot 200 ml- 102 kcal
  • Sól, pieprz, przyprawy
  •  czosnek


Do picia: Kompot np. z wiśni

Podwieczorek:
Jogurt z powidłami śliwkowymi. 91 kcal
  • 20 g (łyżka) dżemu nisko słodzonego- 31 kcal
  •  100 ml jogurtu- 60 kcal


Do picia: Woda

Kolacja:
Jajecznica po królewsku. 235 kcal
  • 2 jajka (100 g)- 121 kcal
  • 2łyżeczki mleka-5 kcal
  • Łyżeczka oleju (5 g)- 44 kcal
  •  Pół grahamki malej (25 g)- 65 kcal


Do picia: woda mineralna 
 

Dzień siódmy
 I Śniadanie:
Kanapki z polędwicą, sałatą i rzodkiewką. 398 kcal
  • 3kromki (100 g)chleba pełnoziarnistego-249 kcal
  • 5 g masła- 33kcal
  •  60 g (3 cienkie plastry) polędwicy- 106kcal
  • 100 g rzodkiewki- 9 kcal
  •  Liść sałaty (10 g)- 1 kcal


Do picia: herbata z cytryną

II Śniadanie:
Sok marchewkowy i jabłka. 252 kcal
  • 2 jabłka (360 g)- 166 kcal
  •   200 ml soku marchwiowego- 86 kcal
 
Do picia: sok

Obiad:
Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem z kurczaka. 224 kcal
  • 350 ml zupy razem z makaronem-123 kcal
  • 100 g mięsa z kurczaka- 101 kcal


Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
Koktajl z maślanki i owoców.161 kcal
  • 200ml maślanki- szklanka-74 kcal
  • 300 g owoców np. malin- mogą być mrożone.-87 kcal


Do picia: Woda mineralna

Kolacja:
Makrela z puszki w pomidorach. 284 kcal
  •  50 g makreli-111kcal
  • 50 g pomidorów- 8 kcal
  • 2 kromki chleba (70 g)- 116 kcal
 
Do picia: Woda mineralna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate