Pierwszą część i przydatne przy zastosowaniu
jadłospisu linki znajdziecie TU
Jadłospis nr. 4
Dzień pierwszy
I Śniadanie:
Jajka na miękko z surówką. 327 kcal
- Jajko (100 g)- 2 sztuki - 156 kcal
- chleb pełnoziarnisty 35 g- 70 kcal
- pomidor- 200 g - 30 kcal
- papryka 200 g- 58 kcal
- rzodkiewki 45 g -6 kcal
- cebula (25 g)- 7 kcal
Do
picia: Woda
II Śniadanie:
Sok z marchwii, buraka, selera i jabłka. 159 kcal
- marchew (45 g)- 12 kcal
- Burak (120 g)- 46 kcal
- Seler (35 g)- 7 kcal
- Jabłko (180 g)- 94 kcal
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Pulpety z indyka w kremowym sosie z kaszą jęczmienną.(Grahamkę moczymy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mięso, cebulę i odciśniętą grahamkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy delikatnie na oliwie. Pulpetów nie rumienimy, podsmażamy po to, aby "zamknąć" mięso. Podsmażone pulpeciki odkładamy na bok. Na maśle szklimy pokrojoną drobniutko białą część pora. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powolutku cały czas mieszając trzepaczką wlewamy bulion. Cały czas mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeśli trzeba dolejcie bulionu, ale litr powinien wystarczyć. Na koniec sos zaklepujemy śmietaną i dodajemy koperek.Pulpety przekładamy do wysokiej patelni (najlepsza będzie z powłoką teflonową) i zalewamy sosem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, 15-20 minut.) 427 kcal
- 40 g mięsa z indyka- 55 kcal
- 8 g grahamki- 20 kcal
- 8 g cebuli - 3 kcal
- 4 g jajka- 6 kcal
- 5 g oleju -44 kcal
- 2 plasterkli pora
- pół łyżeczki klarowanego masła- 18 kcal
- pół łyżeczki mąki- 10 kcal
- łyzeczka śmietany 12%- 3 kcal
- koperek
- 50 g kaszy jęczmiennej - 164 kcal
- burak (60 g)- 23 kcal
- jabłko (90 g)- 47 kcal
- cebula (25 g)- 7 kcal
- 100 g (szklanka) fasolki szparagowej - 27 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Shake pomarańczowy z kiwi i natką pietruszki. 144 kcal
Shake pomarańczowy z kiwi i natką pietruszki. 144 kcal
- sok pomarańczowy (200 ml)- szklanka- 100 kcal
- kiwi (75 g)- 42 kcal
- natka pietruszki łyżeczka (6 g)- 2 kcal
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Jogurt naturalny z granolą i owocami. 205 kcal
- 250 ml jogurtu naturalnego - 150 kcal
- łyżka (15 g) granoli- 35 kcal
- garść owoców ok 100 g np. malin 20 kcal
Dzień drugi
I Śniadanie:
Omlet z bazylii i suszonymi pomidorami. 398 kcal
- 2 jajka (100 g) - 156 kcal
- garść świeżej bazylii
- 3 suszone pomidory - 48 kcal
- łyżeczka oliwy- 5 g- 44 kcal
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g)- 150 kcal
II Śniadanie:
Sałatka z jabłek, borówek, płatków owsianych, otrębów. 187 kcal
- Jabłko (180 g)- 94 kcal
- płatki owsiane (10 g)- 37 kcal
- garść borówek- 29 kcal
- łyżka otrąb np. gryczanych (8 g)- 27 kcal
- cynamon- szczypta
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Domowa zupa pieczarkowa 350 ml - 186 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Shake pomarańczowy z kiwi i natką pietruszki. 171 kcal
Shake pomarańczowy z kiwi i natką pietruszki. 171 kcal
- sok pomarańczowy (200 ml)- szklanka- 100 kcal
- kiwi (75 g)- 42 kcal
- natka pietruszki łyzeczka (6 g)- 2 kcal
- łyżka otrąb np. gryczanych (8 g)- 27 kcal
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Do picia: Woda
Płatki wosiane z jogurtem, orzechami i owocami. (płatki moczymy razem z otrębami dodajemy jogurt, owoce i posiekane orzechy) 343 kcal
- płatki owsiane 2 łyżki (20 g)- 74 kcal
- łyżka otrąb np. gryczanych (8 g)- 27 kcal
- 150 ml jogurtu anturalnego- 90 kcal
- 3 morele- 63 kcal
- garść borówek- 29 kcal
- 4 orzechy laskowe- 31 kcal
- 4 migdały- 29 kcal
Dzień trzeci
I Śniadanie:
Twarożek grani z warzywami. 316 kcal
- 150 g twarożku- 150 kcal
- 4 rzodkiewki (60 g)- 8 kcal
- szczypiorek, sałata- 8 kcal
- 2 kromki (70 g) chelba razowego- 150 kcal
Do
picia: Woda
II Śniadanie:
Sałatka z grejfrutów i otrębów 227 kcal
- 2 grejpfruty 500 g- 200 kcal
- łyżka otrąb np. pszennych (8 g)- 27 kcal
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Leczo z samych warzyw. (Do garnka wkładamy pokrojoną w zasadzie dowolnie marchewkę i pietruszkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Smażymy 3-4 minuty.Dodajemy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy na maleńkim ogniu aż się lekko zeszkli i dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, aby papryka nie była rozgotowana. Do warzyw dodajemy pastę pomidorową lub przecier i doprawiamy do smaku. Gotujemy chwilę ciągle mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną.)380 kcal
- pół czerwonej papryki (100 g)- 29 kcal
- ćwierć szklanki mrożonego groszku (40 g)- 24 kcal
- 1,5 marchewki (70 g)- 19 kcal
- 2 pieczarki- 6 kcal
- 10 g cebuli- 3 kcal
- 50 ml rosołu- 24,5 kcal
- 10 g pzecieru pomidorowego- 3 kcal
- szczypta cukru
- sól, piperz czarny świeżo zmielony
- pół łyżeczki klarowanego masła- 18 kcal
- łyżeczka śmietany 18 %- 10 kcal
- 70 g brązowego ryżu - 243 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Koktajl z garści pietruszki, soku pomarańczowego, banana, malin. 140 kcal
Koktajl z garści pietruszki, soku pomarańczowego, banana, malin. 140 kcal
- sok pomarańczowy (100 ml)- szklanka- 50 kcal
- banan (60 g)- 57 kcal
- natka pietruszki łyzeczka (6 g)- 2 kcal
- łyżka otrąb np. gryczanych (4 g)- 13,5 kcal
- maliny (60 g)- 17,5 kcal
Kolacja:
Do picia: Woda
Makaron ze szpinakiem. 260 kcal
- 100 g szpinaku- 15 kcal
- 55 g jogurtu greckiego- 64 kcal
- ząbek czosnku
- 20 g fety- 52 kcal
- gniazdko makaronu pełnoziarnsitego (25 g)- 85 kcal
- łyzeczka oleju lub oliwy- 44 kcal
Dzień czwarty
I Śniadanie:
Jogurt z granolą, miodem i borówkami. 393
- 250 ml jogurtu- 150 kcal
- łyżeczka miodu (12 g)- 39 kcal
- 4 łyżki granoli- 144 kcal
- 100 g borówek 2 garście- 60 kcal
II Śniadanie:
Koktajl z garści pietruszki, soku pomarańczowego, banana, malin. 140 kcal
- sok pomarańczowy (100 ml)- szklanka- 50 kcal
- banan (60 g)- 57 kcal
- natka pietruszki łyżeczka (6 g)- 2 kcal
- łyżka otrąb np. gryczanych (4 g)- 13,5 kcal
- maliny (60 g)- 17,5 kcal
Obiad:
Zupa gulaszowa.Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew,
korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę, osobno obrać
pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką
czerwoną, a czosnek drobno posiekać w garnku, w którym będziemy gotować
zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew,
pietruszkę, seler oraz wołowinę. Po tym czasie dodać paprykę czerwoną
i ostrą w proszku oraz kminek.Na tym etapie nie dodawać wody – przyprawy maja się rozpuścić
w smalcu. Po chwili lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać
paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l
wody i dodać liście laurowe. Gotować minimum przez 1 godzinę.Ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę po godzinie (mięso
powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę
dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.244,5 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Kanapka z serem. 328 kcal
Kanapka z serem. 328 kcal
- chleb 2 kromki (70 g)- 150 kcal
- masło (5 g)- 36 kcal
- ser żółty Edamski 30 g- 104 kcal
- 200 g pomidora- 30 kcal
- sałata
Do picia: Woda mineralna
Kolacja:
Do picia: Woda
Owsianka z miodem, granolą i borówkami. 308 kcal
- 200 ml mleka 2 %- 102 kcal
- płatki owsiane 2 łyżki (20 g)- 74 kcal
- garść borówek 50 g- 30 kcal
Dzień piąty
I Śniadanie:
Sałatka z pomidora, papryki i cebuli. 314 kcal
- 2 papryki (400 g)- 116 kcal
- ćwiartka (25 g)- cebuli- 7 kcal
- 2 pomidory ( 340 g)- 52 kcal
- 55 g jogurtu greckiego- 64 kcal
- 3 kromki chleba chrupkiego żytniego- 75 kcal
Obiad:
Marynowany kurczak w sosie szpinakowym. (Kurczaka skrapiamy sosem sojowym i posypujemy delikatnie świeżym koperkiem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni rorzewamy oliwę, dodajemy czosnek (w całości) i smażymy go 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i delikatnie obsmażamy kurczaka (dzamknięcia mięsa). Odkładamy na bok.a rozgrzane klarowane masło wrzucamy szpinak i delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 1-2 minuty, lekko odparowując wodę. Śmietanę mieszamy z jogurtem, dodajemy łyżkę szpinaku z patelni ,ay zahartować i mieszamy. Następnie kolejną łyżkę i jeszcze jedną, po czym wlewamy na patelnię. Do sosu dodajemy sos sojowy i miód. Do przygotowanego sosu wkładamy fileta z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Można dodać więcej koperku.) 428 kcal
Podwieczorek:
Sok z marchwii, buraka, selera i jabłka. 159 kcal- marchew (45 g)- 12 kcal
- Burak (120 g)- 46 kcal
- Seler (35 g)- 7 kcal
- Jabłko (180 g)- 94 kcal
Kolacja:
Jajka na miękko z surówką. 327 kcal
- Jajko (100 g)- 2 sztuki - 156 kcal
- chleb pełnoziarnisty 35 g- 70 kcal
- pomidor- 200 g - 30 kcal
- papryka 200 g- 58 kcal
- rzodkiewki 45 g -6 kcal
- cebula (25 g)- 7 kcal
Dzień szósty
I Śniadanie:
Owsianka z jabłkiem i cynamonem. 358 kcal
Do
picia: Woda- 400 ml mleka 2% - 153 kcal
- płatki owsiane (40 g) 3 łyżki- 111 kcal
- jabłko (180 g)- 94 kcal
- szczypta cynamonu
II Śniadanie:
Koktajl wyciśnięty ze świeżych pomarańczy (lub sok pomarańczowy z miąższem), banana, otrębów i pietruszki. 229 kcal
- sok pomarańczowy 200 ml- 100 kcal
- banan (120 g)- 114 kcal
- otręby np. orkiszowe (łyżka 4 g)- 8 kcal
- garść pietruszki 20 g- 7 kcal
Do picia: woda mineralna
Obiad:
Zupa z soczewicy na wywarze z kurczaka. (gotujemy wywar z włoszczyzny i kurczaka- nie uwzględniłam ich poniżej ponieważ nie są do zjedzenia, policzyłam jedynie kaloryczność bulionu)Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na klarowanym maśle ok. 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, starty imbir, pomidory z puszki i przecier. Dusimy ok. 5 minut. Bulion przelewamy przez sito, a następnie wlewamy do warzyw. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Całość blenderujemy na gładką masę. Do zupy dodajemy dokładnie opłukaną soczewicę i kminek, i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. ) 279,5 kcal
Podwieczorek:
Naleśniki graham z mozarellą i bazylią. (Jajko ubijamy trzepaczką z solą i pieprzem.Dodajemy mąkę i mleko. Miksujemy. Dodajemy wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ponownie miksujemy. Teflonową patelnię smarujemy oliwą i na rozgrzaną wlewamy połowę ciasta. Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę, na środku układamy pokrojoną w paski mozzarellę i przykrywamy pokrywką na 1 minutę, zmniejszając ogień do minimum. Zawijamy brzegi, posypujemy listkami bazylii i szczyptą pprpyki) 271,5 kcal- 15 gramów mąki żytniej (1,5 łyżki)- 45 kcal
- 15 gramów mąki graham razowej (ok. 1,5 łyżki) - 45 kcal
- ćwierć szklanki mleka (może być ryżowe lub sojowe) 60 ml- 30,5 kcal
- ok. 25 ml(2 łyżki) gazowanej wody mineralnej
- sól, odrobina pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki oliwy - 22 kcal
- 50 gramów sera mozzarella - 129 kcal
- listki świeżej bazylii
- papryka ostra
Kolacja:
Serek wiejski z warzywami i chlebkiem razowym. 187 kcal
- 100 g serka wiejskiego - 97 kcal
- 10 rzodkiewek- 20 kcal
- kromka (35 g) - 70 kcal
Dzień siódmy
I
Śniadanie:
Płatki owsiane na mleku z owocami, miodem i orzechami. 341, 5 kcal
- Płatki owsiane (20 g)- 2 łyżki - 74 kcal
- 200 ml mleka- 102 kcal
- Suszona żurawin (5 g)- łyżeczka- 16kcal
- Pestki dyni pół łyżeczki (2,5 g)- 14 kcal
- Słonecznik nasiona (2,5 g)- poł łyżeczki- 14 kcal
- (2,5 g) pół łyżeczki migdałów- 14 kcal
- Pól małego banan (50 g)- 47,5kcal
- Pomarańcz (100 g)-1/2 sztuki- 44 kcal
- Płaska Łyżeczka (5 g) miodu- 16 kcal
Do picia: herbata
II Śniadanie:
Banan na przekąskę.
- 150 g banana- 142,5 kcal
Obiad:
Parowany kurczak ze
szpinakiem. 350 kcal
- 80 g piersi kurczaka- 80kcal
- 2 łyżeczki oliwy- 82 kcal
- 100 g szpinaku- 15 kcal
- 50 g kuskusu- 173 kcal
Do picia: Woda
Podwieczorek
Kanapki z serem kozim,
surówka z pomidora(można zamienić na sałatkę z serkiem kozim) 181 kcal
- Grahamka mała (50 g)- 126 kcal
- Plaster koziego sera (15 g)- 25 kcal
- Jeden pomidor (200 g)- 30 kcal
Do picia: woda mineralna
Kolacja:
Sałatka z twarogiem. 286 kcal
- 50 g chudego sera białego- 57 kcal
- 2 pomidory,(400 g)- 60 kcal
- czerwona papryka,(200 g)- 56 kcal
- gruba kromka pieczywa typu graham,(40 g) - 88 kcal
- 6 oliwek (20 g)- 25 kcal
Do picia: Woda mineralna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz