niedziela, 11 października 2015

Jadłospis 4

Pierwszą część i przydatne przy zastosowaniu jadłospisu linki znajdziecie TU
 Jadłospis nr. 4
Dzień pierwszy


I Śniadanie:
Jajka na miękko z surówką. 327 kcal
  • Jajko (100 g)- 2 sztuki - 156 kcal
  • chleb pełnoziarnisty 35 g- 70 kcal  
  • pomidor- 200 g - 30 kcal
  • papryka 200 g- 58 kcal 
  • rzodkiewki 45 g -6 kcal
  • cebula (25 g)- 7 kcal
Do picia: Woda


II Śniadanie:
Sok z marchwii, buraka, selera i jabłka. 159 kcal
  • marchew (45 g)- 12 kcal
  • Burak (120 g)- 46 kcal
  • Seler (35 g)- 7 kcal
  • Jabłko (180 g)- 94 kcal
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Pulpety z indyka w kremowym sosie z kaszą jęczmienną.(Grahamkę moczymy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mięso, cebulę i odciśniętą grahamkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy delikatnie na oliwie. Pulpetów nie rumienimy, podsmażamy po to, aby "zamknąć" mięso. Podsmażone pulpeciki odkładamy na bok. Na maśle szklimy pokrojoną drobniutko białą część pora. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powolutku cały czas mieszając trzepaczką wlewamy bulion. Cały czas mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeśli trzeba dolejcie bulionu, ale litr powinien wystarczyć. Na koniec sos zaklepujemy śmietaną i dodajemy koperek.Pulpety przekładamy do wysokiej patelni (najlepsza będzie z powłoką teflonową) i zalewamy sosem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, 15-20 minut.) 427 kcal
  •  40 g mięsa z indyka- 55 kcal
  • 8 g grahamki- 20 kcal
  • 8 g cebuli - 3 kcal
  • 4 g jajka- 6 kcal
  • 5 g oleju -44 kcal
  • 2 plasterkli pora
  • pół łyżeczki klarowanego masła- 18 kcal
  •  pół łyżeczki mąki- 10 kcal
  •  łyzeczka śmietany 12%- 3 kcal
  • koperek 
  • 50 g kaszy jęczmiennej - 164 kcal
  • burak (60 g)- 23 kcal
  • jabłko (90 g)- 47 kcal
  • cebula (25 g)- 7 kcal
  • 100 g (szklanka) fasolki szparagowej - 27 kcal
Do picia: Woda mineralna 
Podwieczorek:
Shake pomarańczowy z kiwi i natką pietruszki. 144 kcal
  • sok pomarańczowy (200 ml)- szklanka- 100 kcal
  • kiwi (75 g)- 42 kcal
  • natka pietruszki łyżeczka (6 g)-  2 kcal


Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Jogurt naturalny z granolą i owocami. 205 kcal
  • 250 ml jogurtu naturalnego - 150 kcal
  • łyżka (15 g) granoli- 35 kcal
  • garść owoców ok 100 g np. malin 20 kcal
Do picia: Woda
Dzień drugi


I Śniadanie:
Omlet z bazylii i suszonymi pomidorami. 398 kcal
  • 2 jajka (100 g) - 156 kcal
  • garść świeżej bazylii
  • 3 suszone pomidory - 48 kcal
  • łyżeczka oliwy- 5 g- 44 kcal
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g)- 150 kcal 
Do picia: Woda


II Śniadanie:
Sałatka z jabłek, borówek, płatków owsianych, otrębów. 187 kcal
  • Jabłko (180 g)- 94 kcal
  • płatki owsiane (10 g)- 37 kcal
  • garść borówek- 29 kcal 
  • łyżka otrąb np. gryczanych (8 g)- 27 kcal 
  • cynamon-  szczypta
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Domowa zupa pieczarkowa  350 ml - 186 kcal
Do picia: Woda mineralna
Podwieczorek:
Shake pomarańczowy z kiwi i natką pietruszki. 171 kcal
  • sok pomarańczowy (200 ml)- szklanka- 100 kcal
  • kiwi (75 g)- 42 kcal
  • natka pietruszki łyzeczka (6 g)-  2 kcal
  • łyżka otrąb np. gryczanych (8 g)- 27 kcal
Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Płatki wosiane  z jogurtem, orzechami i owocami. (płatki moczymy razem z otrębami dodajemy jogurt, owoce i posiekane orzechy) 343 kcal
  • płatki owsiane 2 łyżki (20 g)- 74 kcal
  • łyżka otrąb np. gryczanych (8 g)- 27 kcal
  • 150 ml jogurtu anturalnego- 90 kcal
  • 3 morele- 63 kcal
  • garść borówek- 29 kcal
  • 4 orzechy  laskowe- 31 kcal
  •  4 migdały- 29 kcal 
Do picia: Woda


Dzień trzeci


I Śniadanie:
Twarożek grani z warzywami. 316 kcal
  • 150 g twarożku- 150 kcal
  • 4 rzodkiewki (60 g)- 8 kcal
  • szczypiorek, sałata- 8 kcal
  • 2 kromki (70 g) chelba razowego- 150 kcal
Do picia: Woda


II Śniadanie:
Sałatka z grejfrutów i otrębów 227 kcal
  • 2 grejpfruty 500 g- 200 kcal
  •  łyżka otrąb np. pszennych (8 g)- 27 kcal
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Leczo z samych warzyw. (Do garnka wkładamy pokrojoną w zasadzie dowolnie marchewkę i pietruszkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy groszek.Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i pieczarki. Smażymy 3-4 minuty.Dodajemy do garnka. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy na maleńkim ogniu aż się lekko zeszkli i dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy do miękkości, ale pilnujemy, aby papryka nie była rozgotowana. Do warzyw dodajemy pastę pomidorową lub przecier i doprawiamy do smaku. Gotujemy chwilę ciągle mieszając. Na koniec zaklepujemy śmietaną.)380 kcal
  • pół czerwonej papryki (100 g)- 29 kcal
  • ćwierć szklanki mrożonego groszku (40 g)- 24 kcal
  • 1,5 marchewki  (70 g)- 19 kcal
  • 2 pieczarki- 6 kcal
  • 10 g cebuli- 3 kcal
  • 50 ml rosołu-  24,5 kcal
  • 10 g pzecieru pomidorowego- 3 kcal
  • szczypta cukru
  • sól, piperz czarny świeżo zmielony
  • pół łyżeczki klarowanego masła- 18 kcal
  • łyżeczka śmietany 18 %- 10 kcal
  • 70 g brązowego ryżu - 243 kcal
Do picia: Woda mineralna 
Podwieczorek:
Koktajl z garści pietruszki, soku pomarańczowego, banana, malin. 140 kcal
  • sok pomarańczowy (100 ml)- szklanka- 50 kcal
  • banan (60 g)- 57 kcal
  • natka pietruszki łyzeczka (6 g)-  2 kcal
  • łyżka otrąb np. gryczanych (4 g)- 13,5 kcal
  • maliny (60 g)- 17,5 kcal
Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Makaron ze szpinakiem. 260 kcal
  • 100 g szpinaku- 15 kcal
  • 55 g jogurtu greckiego- 64 kcal
  • ząbek czosnku
  • 20 g fety- 52 kcal
  • gniazdko makaronu pełnoziarnsitego (25 g)- 85 kcal
  • łyzeczka oleju lub oliwy- 44 kcal
Do picia: Woda


Dzień czwarty


I Śniadanie:
Jogurt z granolą, miodem i borówkami. 393
  • 250 ml jogurtu- 150 kcal
  • łyżeczka miodu (12 g)- 39 kcal
  • 4 łyżki granoli- 144 kcal
  • 100 g borówek 2 garście- 60 kcal
Do picia: Woda



II Śniadanie:
Koktajl z garści pietruszki, soku pomarańczowego, banana, malin. 140 kcal
  • sok pomarańczowy (100 ml)- szklanka- 50 kcal
  • banan (60 g)- 57 kcal
  • natka pietruszki łyżeczka (6 g)-  2 kcal
  • łyżka otrąb np. gryczanych (4 g)- 13,5 kcal
  • maliny (60 g)- 17,5 kcal

Do picia: woda mineralna


Obiad:
Zupa gulaszowa.Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę, osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z  papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać w garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz wołowinę. Po tym czasie dodać paprykę czerwoną  i ostrą w proszku oraz kminek.Na tym etapie nie dodawać wody – przyprawy maja się rozpuścić w smalcu. Po chwili  lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać  paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l wody i dodać liście laurowe. Gotować minimum przez 1 godzinę.Ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę po godzinie (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.244,5 kcal
  •   - 113 kcal
  •   - 12 kcal
  •   10 g marchewki- 3 kcal
  •   10 g pietruszki- 4 kcal
  •   5 g selera- 1 kcal
  •   40 g papryki czerwownej- 11 kcal
  •  40 g - 7 kcal
  •   40 g pomidora- 6 kcal
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   łyżeczka smalcu - 53 kcal
    (można go zastąpić olejem lub klarowanym masłem)
  •  
  • - 34,5 kcal
Do picia: Woda mineralna 
Podwieczorek:
Kanapka z serem. 328 kcal
  • chleb 2 kromki (70 g)- 150 kcal
  • masło (5 g)- 36 kcal
  • ser żółty Edamski 30 g- 104 kcal 
  • 200 g pomidora- 30 kcal
  • sałata  
Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Owsianka z miodem, granolą i borówkami. 308 kcal
  • 200 ml mleka 2 %- 102 kcal
  •  płatki owsiane 2 łyżki (20 g)- 74 kcal
  • garść borówek 50 g- 30 kcal
Do picia: Woda


Dzień piąty
I Śniadanie:
Sałatka z pomidora, papryki i cebuli. 314 kcal
  • 2 papryki (400 g)- 116 kcal
  • ćwiartka (25 g)- cebuli- 7 kcal
  • 2 pomidory ( 340 g)- 52 kcal 
  • 55 g jogurtu greckiego- 64 kcal
  • 3 kromki chleba chrupkiego żytniego- 75 kcal
Do picia: Woda



II Śniadanie:
Jabłka. 96 kcal
  •  jabłko 360 g- 96 kcal
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Marynowany kurczak w sosie szpinakowym. (Kurczaka skrapiamy sosem sojowym i posypujemy delikatnie świeżym koperkiem. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Na patelni rorzewamy oliwę, dodajemy czosnek (w całości) i smażymy go 1-2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i delikatnie obsmażamy kurczaka (dzamknięcia mięsa). Odkładamy na bok.a rozgrzane klarowane masło wrzucamy szpinak i delikatnie solimy. Dusimy pod przykryciem 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy pokrywkę,dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i gotujemy 1-2 minuty, lekko odparowując wodę. Śmietanę mieszamy z jogurtem, dodajemy łyżkę szpinaku z patelni ,ay zahartować i mieszamy. Następnie kolejną łyżkę i jeszcze jedną, po czym wlewamy na patelnię.  Do sosu dodajemy sos sojowy i miód. Do przygotowanego sosu wkładamy fileta z kurczaka i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Można dodać więcej koperku.) 428 kcal

  •   - 198 kcal
  • sól, swieży koper,
  •  łyżeczka oliwy- 44 kcal
  •  ząbek czosnku
  • łyżeczka klarowanego masła - 37 kcal
  •  łyżka śmietany 12 % - 12 kcal
  •  łyżka jogurtu greckiego - 23 kcal
  •  ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego  6 kcal
  •  100 g szpinaku baby
  • sól 
  • ryż basmanti (30 g)- 2 łyżki- 108 kcal 
Do picia: Woda mineralna 


Podwieczorek:
Sok z marchwii, buraka, selera i jabłka. 159 kcal
  • marchew (45 g)- 12 kcal
  • Burak (120 g)- 46 kcal
  • Seler (35 g)- 7 kcal
  • Jabłko (180 g)- 94 kcal
Do picia: Woda mineralna 
 
Kolacja: 
Jajka na miękko z surówką. 327 kcal
  • Jajko (100 g)- 2 sztuki - 156 kcal
  • chleb pełnoziarnisty 35 g- 70 kcal  
  • pomidor- 200 g - 30 kcal
  • papryka 200 g- 58 kcal 
  • rzodkiewki 45 g -6 kcal
  • cebula (25 g)- 7 kcal
Do picia: Woda

Dzień szósty
I Śniadanie:
Owsianka z jabłkiem i cynamonem. 358 kcal
  • 400 ml mleka 2% - 153 kcal
  • płatki owsiane (40 g) 3 łyżki- 111 kcal
  • jabłko (180 g)- 94 kcal
  • szczypta cynamonu
Do picia: Woda



II Śniadanie:
Koktajl wyciśnięty ze świeżych pomarańczy (lub sok pomarańczowy z miąższem),  banana, otrębów i pietruszki. 229 kcal
  • sok pomarańczowy 200 ml- 100 kcal
  • banan (120 g)- 114 kcal
  • otręby np. orkiszowe  (łyżka 4 g)- 8 kcal
  • garść pietruszki 20 g- 7 kcal
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Zupa z soczewicy na wywarze z kurczaka. (gotujemy wywar z włoszczyzny i kurczaka- nie uwzględniłam ich poniżej ponieważ nie są do zjedzenia, policzyłam jedynie kaloryczność bulionu)Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na klarowanym maśle ok. 2-3 minuty, aż się zeszklą. Dodajemy wyciśnięty czosnek, starty imbir, pomidory z puszki i przecier. Dusimy ok. 5 minut. Bulion przelewamy przez sito, a następnie wlewamy do warzyw.  Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Całość blenderujemy na gładką masę.  Do zupy dodajemy dokładnie opłukaną soczewicę i kminek, i gotujemy, aż soczewica będzie miękka. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku. ) 279,5 kcal

  •   pół łyżeczki masła (2,5 g) - 18 kcal
  • 10 g cebuli- 3 kcal
  • 15 g marchewki- 4 kcal
  • 10 g pietruszki- 3 kcal
  • pół ząbka czosnku 
  • kmienk opcjonalnie 
  • 80 g pomidorów z puszki- 16 kcal
  • 50 ml przecieru pomidorowego- 12,5 kcal
  • 25 g soczewicy- 115 kcal
  • odrobina startego imbiru
  • 220 ml bulionu- 108 kcal
Do picia: Woda mineralna 


Podwieczorek:
Naleśniki graham z mozarellą i bazylią. (Jajko ubijamy trzepaczką z solą i pieprzem.Dodajemy mąkę i mleko. Miksujemy. Dodajemy wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ponownie miksujemy. Teflonową patelnię smarujemy oliwą i na rozgrzaną wlewamy połowę ciasta.  Po przewróceniu naleśnika na drugą stronę, na środku układamy  pokrojoną w paski mozzarellę i przykrywamy pokrywką na 1 minutę, zmniejszając ogień do minimum. Zawijamy brzegi, posypujemy listkami bazylii i szczyptą pprpyki) 271,5 kcal

  • 15 gramów mąki żytniej (1,5 łyżki)- 45 kcal
  •  15 gramów mąki graham razowej (ok. 1,5 łyżki) - 45 kcal
  •  ćwierć szklanki mleka (może być ryżowe lub sojowe) 60 ml- 30,5 kcal
  • ok. 25 ml(2 łyżki) gazowanej wody mineralnej 
  •  sól, odrobina pieprzu ziołowego, 
  • pół łyżeczki oliwy - 22 kcal
  •  50 gramów sera mozzarella - 129 kcal
  •  listki świeżej bazylii
  •  papryka ostra
Do picia: Woda mineralna 
 
Kolacja: 
Serek wiejski z warzywami i chlebkiem razowym. 187 kcal
  • 100 g serka wiejskiego - 97 kcal
  • 10 rzodkiewek- 20 kcal
  • kromka (35 g) - 70 kcal


Do picia: Woda

Dzień siódmy

I Śniadanie:

Płatki owsiane na mleku z owocami, miodem i orzechami. 341, 5 kcal

  • Płatki owsiane (20 g)- 2 łyżki - 74 kcal
  • 200 ml mleka- 102 kcal
  • Suszona żurawin (5 g)- łyżeczka- 16kcal
  • Pestki dyni pół łyżeczki (2,5 g)- 14 kcal
  • Słonecznik nasiona (2,5 g)- poł łyżeczki- 14 kcal
  • (2,5 g) pół łyżeczki migdałów- 14 kcal
  • Pól małego banan (50 g)- 47,5kcal
  • Pomarańcz (100 g)-1/2 sztuki- 44 kcal
  • Płaska Łyżeczka (5 g) miodu- 16 kcal
Do picia: herbata

II Śniadanie:
Banan na przekąskę.
  • 150 g banana- 142,5 kcal
Do picia: woda

Obiad:
Parowany kurczak ze szpinakiem. 350 kcal
  •   80 g piersi kurczaka- 80kcal
  • 2 łyżeczki oliwy- 82 kcal
  • 100 g szpinaku- 15 kcal
  • 50 g kuskusu- 173 kcal
Do picia: Woda

Podwieczorek
Kanapki z serem kozim, surówka z pomidora(można zamienić na sałatkę z serkiem kozim) 181 kcal
  • Grahamka mała (50 g)- 126 kcal
  • Plaster koziego sera (15 g)- 25 kcal
  • Jeden pomidor (200 g)-  30 kcal
Do picia: woda mineralna

Kolacja:
Sałatka z twarogiem. 286 kcal
  •  50 g chudego sera białego- 57 kcal
  • 2 pomidory,(400 g)- 60 kcal
  • czerwona papryka,(200 g)-  56 kcal
  •  gruba kromka pieczywa typu graham,(40 g) - 88 kcal
  • 6 oliwek (20 g)- 25 kcal
Do picia: Woda mineralna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate