środa, 7 października 2015

Drożdżowy oderwaniec z serem

Ostatnimi czasy w szkołach toczą się batalię o tą nieszczęsną drożdżówkę, zainspirowana postanowiłam upiec i podzielić się z wami pomysłem, kochani rodzice zamiast marudzić, że szkołą nie tuczy waszych dzieci;) zróbcie im pyszne domowe drożdżóweczki :)
Składniki: 
Na ciasto: 2597,5 kcal
  • 500 g mąki pszennej- 1708 kcal
  • 30 g świeżych drożdży- 28 kcal
  • 60 g masła (bardzo miękkiego!)- 432 kcal
  • 60 g cukru pudru + łyżeczka- 243 kcal
  • 60 ml letniego mleka-30,5 kcal
  • 2 jajka (w temp. pokojowej!)-  156 kcal
  • płaska łyżeczka soli
Kruszonka: 289 kcal
  • 2 łyżki masła- 72 kcal
  • 2 czubate łyżki mąki- 136 kcal
  • 2 łyżki cukru pudru- 81 kcal
    
Masa serowa: 1064 kcal
  • 500 g krajanki twarogowej- 675 kcal
  • 2 żółtka- 126 kcal
  • 1/3 szklanki cukru pudru (wedle uznania, u mnie wersja mniej słodka)- 263 kcal
Przygotowanie kruszonki:
  1. W garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać do niego mąkę i cukier. 
  2. Całość wymieszać, po czym przełożyć do foliowej torebeczki i umieścić ją w lodówce na czas przygotowywania ciasta.
Przygotowanie ciasta:
  1. W niedużej miseczce przygotować zaczyn z drożdży: świeże drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżeczkę cukru pudru, a całość zalać lekko podgrzanym, ciepłym mlekiem (30 ml).
  2. Dokładnie rozpuścić drożdże i pozostawić zaczyn do zapracowania - 10-15 minut.
  3. Zaczyn wlać do dużej miski, dodać resztę mleka (30 ml), jajka, masło, cukier puder i sól. 
  4. Składniki wymieszać mikserem. 
  5. Następnie dodać ok. 250-300 g mąki i całość znowu połączyć mikserem.
  6.  Na koniec wsypać resztę mąki, pulsacyjnie wymieszać mikserem do powstania "strzępków" ciasta, po czym wyrabiać ciasto ręcznie przez ok. 5 minut. 
  7. Miskę w z kulą ciasta przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
  8. Po tym czasie przygotować masę serową: wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować do powstania gładkiej masy, a następnie zabrać się za ciasto. 
  9. Raz jeszcze lekko je wyrobić i podzielić na 6 części. 
  10. Z każdej z nich uformować wałeczek, który kolejno rozwałkować. 
  11. Na każdym z nich ułożyć około jednej, czubatej łyżki masy serowej i zwinąć: 1. dłuższe boki lekko docisnąć ku górze, ale nie muszą się zlepić całkowicie 2. krańce każdego z wałków podwinąć 3. wałeczek zwinąć jak ślimaka - tak aby część zlepienia ciasta szła do środka (tak obrazowo: wystarczy "przeturlać" ciasto z jednego końca na drugi). 
  12. Uwaga: masa serowa może wypływać, ale nie trzeba się tym przejmować. 
  13. W ten sposób przygotować 6 ślimaczków, po czym ułożyć je w tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jeden był w centrum, a pozostałe wokół. 
  14. Ciasto przykryć ściereczką i raz jeszcze odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.
  15. Po pół godzinie nagrzać piekarnik do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). 
  16. Ciasto posmarować z wierzchu odrobiną mleka, pokruszyć schłodzoną w lodówce kruszonką po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut.
  17. Jeśli po ok. 20-25 minutach zauważymy, że góra się za bardzo spieka możemy wyłożyć na nią papier do pieczenia.
  18. Upieczone ciasto studzić w tortownicy.
Smacznego:*
Kaloryczność całego ciasta:  39505,5 kcal
Kaloryczność jednego ślimaczka: 658 kcal
Kaloryczność jednej porcji (pół ślimaczka):329 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate