Wiele razy zabierałam się za robienie pizzy domowej, wymyślałam , dodawałam, łączyłam, różne rodzaje mąk, cudowałam ze składnikami, sosami. I zawsze "to nie to"
Wczoraj pomyślałam, że miło będzie jak upiekę domową pizzę dla męża, weekend spędził na studiach- jedzenie- lepiej nie mówić;P. Jak żona nie zadba to kto:)?
Ostatnia próba okazała się najlepsza;) Pizza wyszła przepyszna z idealnym ciastem:)
Tknięta natchnieniem drożdżowego ciasta i tematami drożdżówek na stołówce czy w sklepikach upiekłam domowego drożdzówkowego łamańca z twarogiem, a co:)!
Hania, Tata, mama i dziadkowie usatysfakcjonowani, brzuszki się cieszą więc ja tym bardziej:)
Ponieważ wyszło pysznie, dzielę się przepisami:)
Składniki na ciasto:
- 37,5 g mąki - 128 kcal
- 37,5g drożdży - 34,5 kcal
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ciepłego mleka (10 g)- 12 kcal
- 1 łyżeczka oliwy (5 g)- 41 kcal
- 50 ml ciepłej wody
- 100 g pomidorów krojonych - 20 kcal
- 10 g małej cebuli- 3 kcal
- 25 g czerwonej papryki - 7 kcal
- 5 g masła- 36 kcal
- sól, piepr, mielona słodka papryka
- garść oliwek (10 g)- 13 kcal
- plaster szynki np. Sareno- 33 kcal
- ser mozzarella30 g- 77 kcal
- Do kubeczka układamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem,dodajemy, ciepłego mleka i ucieramy na gładką masę.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż "urośnie".
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
- Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie.
- Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
- Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
- SOS: Na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy bez przykrycia aż woda z pomidorów całkowicie odparuje - sos ma być naturalnie gęsty. Niczym go nie zagęszczamy.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
- Układamy składniki na cieście.
- Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. Pieczemy ok 10 minut.)
PRZEPIS NA DROŻDŻOWEGO ODERWAŃCA TU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz