wtorek, 13 października 2015

Pączki berlinki



 Składniki:
  • 500 g mąki- 1708 kcal
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru (30 g) - 120 kcal
  • 1/2 szklanki mleka- 51 kcal dla 100 ml
  • 30 g cukru waniliowego (z Tego Przepis TU) w ostateczności 2 cukry wanilinowe- 120 kcal
  • 40 g drożdży- 37 kcal
  • 100 g masła- 740 kcal
  • 1 cytryna
  • 2 jajka- 156 kcal
  • 1 żółtko- 63 kcal;
  • Po 6-8 łyżeczek przecieru jabłkowego lub konfitury z wiśni (łyżeczka konfitury niskosłodzonej 28 kcal, łyżeczka przecieru - 24 kcal)
  • Tłuszcz do głębokiego smażenia (litr, z czego pączki pochłoną ok. połowę) - 4400 kcal
  • 200 g cukru pudru- 810 kcal


Przygotowanie:  

  1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Pośrodku zrób dołek, brzeg dołka posyp cukrem. 
  2. W oddzielnej miseczce pokrusz drożdże. 
  3. Podgrzej połowę mleka, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru, wymieszaj.
  4.  Mleko z drożdżami wlej do dołka w mące, oprósz odrobiną mąki z brzegów, odłóż na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
  5. Stop masło z resztą mleka. 
  6. Otrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. 
  7. Cytrynę przekrój na pół, z połówki wyciśnij sok. 
  8. Do mąki z rozczynem dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i mleko z masłem, wyrób ciasto.
  9.  Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, co najmniej na 30 minut. Objętość ciasta powinna się podwoić. 
  10. Zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. 
  11. Wytnij kółka o średnicy 8 cm. Pozostaw je na oprószonej mąką stolnicy, aby jeszcze trochę podrosły. 
  12. W tym czasie rozgrzej tłuszcz lub piekarnik do temp. 180 stopni. 
  13. Połowę kółek posmaruj wodą, w pozostałych zrób dołek.
  14.  Do połowy dołków włóż konfitury, do pozostałych przecier jabłkowy. 
  15. Przykryj kółkami posmarowanymi wodą, mocno sklej brzegi i uformuj pączki. 
  16. Wkładaj je po 3 do tłuszczu, smaż najpierw z jednej strony na złoty kolor, a po odwróceniu dosmażaj z drugiej. Możesz je też ułożyć na blaszce i upiec przez ok 15 minut.
  17. Wyjmuj łyżką cedzakową i osączaj z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  18. Pączki z jabłkami oprósz 50 g cukru pudru. 
  19. 150 g cukru pudru utrzyj z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Polukruj pączki z konfiturami. 
  20. Mi wyszło 15 pączków.


Kaloryczność: 

  • Całość smażona na tłuszczu- 8580 kcal
  • Jeden pączek 150 g (podwójna sklepowa wersja) 572 kcal połowa porcji 286 kcal
  • Całość pieczona w piekarniku 4180 kcal 
  • Jeden pączek 150 g- 279 kcal 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate