wtorek, 22 września 2015

Najlepszy sos czosnkowy

Idealny do każdej potrawy, czy przekąski.
Sos, któy jak dla mnie pasuje niemal do wszystkiego;) do ryby, zapiekanek, pizzy, omletów, itd.

Składniki:
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego lub greckiego(150ml),
  • 1 łyżka majonezu, (25 g)
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka świeżego koperku,(mrożony nie daje takiego efektu ale w ostateczności moze być)
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli i pieprzu.
  • można dodać: paprykę sproszkowaną, czosnek, czy inne zioła. 

Przygotowanie:
  1.  Koperek drobno siekamy
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Wszystkie składniki razem dobrze mieszamy  na końcu dobrze doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kalorycznosć: 150 ml- 175 kcal łyżka (25 g)- 30 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate