wtorek, 22 września 2015

Omlet z pieczarkami i cebulką

Obiecany przepis na proste i smaczne śniadanie;)

Idealne przed długą podróżą.

Składniki:
  • 2 jajka,- 156 kcal
  • 1/4 czerwonej cebuli,- 8 kcal
  • 1/4 małej cukini,(ja zapomniałam kupić, wiec dorzuciłam więcej pieczarek)- 22,5 kcal
  • 1 pieczarka,(2 pieczarki duże) 3 kcal
  • 1/4 szklanki startego sera żółtego,( 30 g)- 107 kcal
  • odrobina oleju do smażenia. (lub smażenie na parze)
  • 1 dojarzały pomidor,( aj akurat nie miałam ochoty na pomidory) 170 g- 26 kcal
  • 1/4 awokado,- 35 g-  56 kcal
  • sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego (Przepis TU).- łyżka 25 g 30 kcal

Przygotowanie::
  1. Cebulę, cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę,
  2. Ser ścieramy na tarce,
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka,
  4. Gdy jajka lekko zetną się od spodu rozbijamy lekko żółtka przy pomocy szpatułki bądź łyżki,
  5. Na jajka wysypujemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy przez chwilę.
  6. Na lekko podsmażone jajka z warzywami wysypujemy sól i pieprz oraz starty ser,
  7. Całość przykrywamy, żeby ser się rozpuścił (w tym czasie możemy pokroić awokado i pomidory),
  8. Po rozpuszczeniu sera nasz omlet jest gotowy.
  9. Przekładamy go na talerz, posypujemy awokado i pomidorem oraz podajemy z sosem czsosnkowym..
Kaloryczność: 410 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate