Obiecany przepis na proste i smaczne śniadanie;)
Idealne przed długą podróżą.
- 2 jajka,- 156 kcal
- 1/4 czerwonej cebuli,- 8 kcal
- 1/4 małej cukini,(ja zapomniałam kupić, wiec dorzuciłam więcej pieczarek)- 22,5 kcal
- 1 pieczarka,(2 pieczarki duże) 3 kcal
- 1/4 szklanki startego sera żółtego,( 30 g)- 107 kcal
- odrobina oleju do smażenia. (lub smażenie na parze)
- 1 dojarzały pomidor,( aj akurat nie miałam ochoty na pomidory) 170 g- 26 kcal
- 1/4 awokado,- 35 g- 56 kcal
- sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego (Przepis TU).- łyżka 25 g 30 kcal
Przygotowanie::
- Cebulę, cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę,
- Ser ścieramy na tarce,
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka,
- Gdy jajka lekko zetną się od spodu rozbijamy lekko żółtka przy pomocy szpatułki bądź łyżki,
- Na jajka wysypujemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy przez chwilę.
- Na lekko podsmażone jajka z warzywami wysypujemy sól i pieprz oraz starty ser,
- Całość przykrywamy, żeby ser się rozpuścił (w tym czasie możemy pokroić awokado i pomidory),
- Po rozpuszczeniu sera nasz omlet jest gotowy.
- Przekładamy go na talerz, posypujemy awokado i pomidorem oraz podajemy z sosem czsosnkowym..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz