niedziela, 27 września 2015

Jadłospi nr. 2


Pierwszą część i przydatne przy zastosowaniu jadłospisu linki znajdziecie TU 

JADŁOSPIS 2
Dzień pierwszy
I Śniadanie:
Płatki owsiane z owocami. 356 kcal
  • 350 ml mleka 2%0- 180 kcal
  • 40 g płatków- 146 kcal
  • 50 g truskawek mrożonych (można zastąpić innymi owocami)- 14 kcal
  • Łyżeczka (5 g) miodu pszczelego- 16 kcal
Do picia: herbata

II Śniadanie:
Kanapka z serem.- 315
  •  2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)- 166 kcal
  •  Masło (5 g)- 33 kcal
  •  Ser Edamski 30 g 2 cienkie plastry- 86 kcal
  •   200 g pomidora- 30 kcal
Do picia woda mineralna

Obiad:
Ryż z warzywami, jajkiem i wieprzowiną: 290 kcal
  •  Wieprzowina- 80 g- 106 kcal
  • 30 g ryżu- 97 kcal
  •  10 g cebuli- 3kcal
  •   80 ml jogurtu naturalnego- 48 kcal
  •   30 g jajka- 36 kcal
Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
  • Czarne jagody 100 g- 45 kcal

Do picia: Woda mineralna 

Kolacja:
Kanapka z szynką. 300 kcal
  •   2 kromki chleba słonecznikowego, (70g) -150 kcal
  •   masło 5 g-33 kcal
  •  30 g szynki-29 kcal
Do picia: Sok marchwiowo-owocowy- 200 ml-88 kcal


Dzień drugi
·
I Śniadanie:
Kanapka z serem.- 315
  •  2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (70 g)- 166 kcal
  •  Masło (5 g)- 33 kcal
  •  Ser 30 g 2 cienkie plastry- 86 kcal
  •   200 g pomidora- 30 kcal
Do picia woda mineralna

 II Śniadanie:
  • pół banana 60 g- 57 kcal
Obiad:
Krupnik z kaszy jęczmiennej (300 ml)- 276 kcal

Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek: 
Sałatka z wędzonym tuńczykiem w sosie balsamicznym (Pokrój warzywa, a łososia pokrój w paski. Przygotowaną sałatkę polej sosem.)- 458
  • Sałata/rukola/roszponka do wyboru (40 g)- ok 10 kcal 
  •   ¾ opakowania plastrów wędzonego tuńczyka, (80 g)- 130 kcal
  •   300 g dowolnych warzyw- 70 kcal
  •   oliwki (50 g)- 62 kcal
  •   sos: 2 łyżki octu balsamicznego (12 g)- 14 kcal
  • pół łyżeczki musztardy, (5 g)- 4 kcal
  • łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz, dowolne zioła (świeże lub suszone) (5 g)- 41 kcal  
  •  pół grahamki (50 g)- 126 kcal

Do picia: Woda mineralna 


Kolacja:
Kanapka z pastą pomidorową z cieciorką. 194 kcal
  • cienka kromki chleba słonecznikowego, (35 g) 77 kcal
  • pół słoiczka pasty pomidorowej z cieciorką, (primavika w stokrotce 35 g)- 110 kcal
  • dowolne warzywa- ok 7kcal

Dzień trzeci
 I Śniadanie:
Jajo na parze z suszonymi pomidorami 252 kcal
  • jedno jajko (50g)- 78 kcal
  •  3 suszone pomidory (21 g)- 48 kcal
  •   Mała grahamka (50 g)-  126 kcal
Do picia: herbata z cytryną

II Śniadanie:
Kanapa z szynką chudą. 222 kcal
  • 2 kromki chleba żytniego (75 g)- 150 kcal
  • 5 g masła (łyżeczka)- 33 kcal
  •   30 szynki wiejskiej- 29 kcal
  •   200 g dowolnych warzyw- ok 10 kcal
Do picia: woda mineralna.

Obiad:
Krem z zielonego groszku. 227 kcal
  •  200 ml kremu - 127kcal
  •  20 g groszku ptysiowego.-100 kcal
Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
Sałata owocowa. 348kcal
  • 150 g malin- 44 kcal
  •  200 ml maślanki- 90 kcal
  • 10 g otrębów- 18kcal
  • 300 g grejpfruta -126kcal
  • 20 g wafli ryżowych-70 kcal


Do picia: Woda mineralna

Kolacja:
Serek wiejski z warzywami.219,5 kcal
  • 50 g grahamki- 126 kcal
  • Pół paczki mixu sałat 100 g- 20 kcal
  • Pól papryki 100 g- 26 kcal
  • 50 g sera ziarnistego- 47,5 kcal
Do picia: woda mineralna



Dzień czwarty

 I Śniadanie:
Kanapka z twarożkiem grani- 285 kcal
  •     100 g twarożku grani - 200 kcal
  •  4 rzodkiewki- 8 kcal
  • kilka listków sałaty- ok 2 kcal
  • kromka chleba żytniego (35 g)- 75 kcal
Do picia: herbata 

II Śniadanie:
Grejfprut & ananas-238 kcal
  • grejpfrut (260 g- ze skórką)- 109 kcal
  • 3 plastry (240 g) ananasa- 129 kcal
Do picia woda mineralna

Obiad:
Roladki z kurczaka z pietruszkowym pesto, brokułami i ziemniaczkami. (: Pietruszkę siekamy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, płatki migdałów. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny. Fileta za kurczaka kroimy w pasy i bardzo cienko rozbijamy. Solimy. Rozbitego fileta smarujemy pietruszkowym pesto i przykrywamy plasterkiem szyszynki. Zwijamy w rulonik. Możemy spiąć wykałaczkami. Na maśle smażymy roladki 1-2 minuty z każdej strony. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Sos: Roladki wyjmujemy z bulionu. Żółtka ubijamy na pianę z sokiem z cytryny i pieprzem.Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami wody i dodajemy do bulionu energicznie mieszając. Żółtka hartujemy dodając łyżkę gorącego sosu po czym wlewamy masę "żółtkową" do całego sosu. Energicznie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zahartowaną śmietanę łączymy z sosem.) 388,5 kcal
  • 100 g piersi z kurczaka- 100 kcal
  • 20 g szynki- 24 kcal
  • 2,5 g klarowanego masła- 22 kcal
  • 75 ml bulionu- 4 kcal
  • 7,5 ml śmietany 12 %- 10 kcal
  • ćwierć żółtka (5 g)- 16 kcal
  • 5 g maki- 14 kcal
  • 5 g oliwy- 41 kcal
  • 5 g płatków migdałowych- 29 kcal
  • 1/4 pęczka pietruszki 6 g- 2 kcal
  •  pół ząbka czosnku- 3,5 kcal
  • sok z cytryny, czy limonki kilka kropel
  • Brokuły- 200 g- -54 kcal
  • 1 duży (90 g ) ziemniak- 69 kcal
  • przyprawy: sól, pieprz
Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
Sałatka Caprese. 138,5 kcal
  • pół kulki mozzarelli(62 g)- mozzarelli - 112,5 kcal
  • pomidor 200g -26 kcal  
  • bazylia
Do picia: woda mineralna

Kolacja:
Sałatka z fetą i brokułami.( Brokuły ugotuj wcześniej na parze, a następnie wystudź i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowane brokuły posyp fetą, uprażonymi nasionami słonecznika, odrobiną czosnku do smaku oraz skrop oliwą. Sałatkę podawaj z bułką grahamką.) 259 kcal
  •  200 g brokułów,- 54 kcal
  • 20 g fety- 53kcal
  •  łyżeczka oliwy z oliwek,  (5 g)- 41 kcal
  • łyżeczka nasion słonecznika (nasiona można uprażyć na suchej patelni;  (5 g)- 28 kcal
  • czosnek,7
  • grahamka mała (50 g)- 126kcal

    Do picia: woda mineralna


Dzień piąty

 I Śniadanie:
Owsianka z tartym jabłkiem.  295,5 kcal
  • 250 ml mleka 2%- 127,5 kcal
  • płatki owsiane (30 g)- 111 kcal
  • pół jabłka (90 g)- 47 kcal
  • cynamon łyżeczka 4 g- 10 kcal

Do picia: herbata 

II Śniadanie:
Kanapka z pastą z ciecierzycy- 223 kcal
  •  2 kromki chleba razowego (70 g)- 150 kcal
  • ogórek 100 g- 14 kcal
  •  sałata- 3 kcal
  • pasta- (20 g)- 2 łyżeczki- 56 kcal
Do picia woda mineralna

Obiad:
Zupa pomidorowa  z ryżem i udo z kurczaka gotowane bez skóry.   258 kcal
  • zupa 250 ml z 3ma łyżkami ryżu pełnoziarnistego- 152 kcal
  • udo z kurczaka 85 g - 106 kcal 
Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
Marchewki maczane w humusie z ciecierzycy. 224 ckal
  • 4 marchewki (180 g)- 84 kcal
  • 4 łyżeczki pasty z ciecierzycy 112 kcal
  • papryka 200 g -28 kcal
Do picia: woda mineralna

Kolacja:
Jajecznica  z jednego jajka - 303 kcal
  •  jajko (50 g)- 78 kcal
  • masło klarowane (2,5 g)- 22 kcal
  • sałatka z pomidora i cebuli- 28 kcal
  • kromka chleba (35 g)- 75 kcal
  • szklanka (250 ml) soku pomarańczowego- 100 kcal
    Do picia: woda mineralna 


Dzień szósty
I Śniadanie:
Jogurt  z owocami i rodzynkami. 394kcal
  •  250 ml jogurtu- 150 kcal
  • 30 g musli-113 kcal
  •  5 g miodu- 16 kcal
  •  Jabłko (180 g)-83 kcal
  • 10 g rodzynek-28 kcal
  • Pół łyżki cynamonu (2,5 g)- 5 kcal
Do picia: herbata



II Śniadanie:      
Sałatka owocowa. 336 kcal
  • 2 plastry ananasa (160 g)-86kcal
  •  180 g jabłko- 83 kcal
  • Marchew (45 g)- 9 kcal
  • 200 g pomarańczy- 88 kcal
  • 10 g sezamu- 63 kcal
Do picia: woda mineralna

Obiad:
Pene z kurczakiem i serem pleśniowym. (kurczaka podsmażamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi składnikami i zapiekamy ok 15 minut w 180 stopniach) 381 kcal
  • 50 g pene- 173 kcal
  • 25 g oliwek- 26 kcal
  • 50 g cukinii- 7 kcal
  • 25 g sera brie- 82 kcal
  • 50 g piersi z kurczaka-50 kcal
  •  5 g oleju- 44kcal
Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
Sałatka z otrębami. 78 cal
  • Marchew 50 g-10 kcal
  • 15 g otrąb- 28 kcal
  • 160 g sałaty- 16 kcal
  • 150 g rzodkiewki- 14 kcal
  • 100 g ogórka kwaszonego- 11 kcal
Do picia: woda mineralna

Kolacja:
Sałatka z cukini jabłka i otrębów. 91 kcal
  • 10 g otrębów-19 kcal
  • 100 g jabłka- 46 kcal
  • 200 g cukinii- 26 kcal

Do picia: woda mineralna


Dzień siódmy
 I Śniadanie:
Kanapka składana z serem. 342 kcal
  • 2 kromki (70 g) chleba- 156 kcal
  • 5 g masła- 33 kcal
  •  Ser gouda 20 g- 58 kcal
  • 100 g ogórka kwaszonego- 11 kcal
  • Sok jabłkowy 200 ml-84 kcal
Do picia: sok jabłkowy

II Śniadanie:
Sałatka z pomidora i cebulki.
  • 200 g pomidora- 30 kcal
  • 25 g cebuli (ćwiartka)- 7 kcal
  • Pól łyżeczki (2,5 ml) oleju- 22 kcal

Do picia: woda mineralna.


Obiad:
Rosół z makaronem. 380 kcal
  • 250 ml rosołu- 123 kcal
  • 40 g makaronu- 149 kcal
  •   200 g gruszka na deser- 108 kcal
Do picia: Woda mineralna 

Podwieczorek:
Zapiekana papryka z ryżem, cukinią i mozzarellą. 366 kcal
  • 300 g papryki (1,5 porcji) - 72 kcal
  • 50 g brązowego ugotowanego ryżu-161 kcal
  • 25 g cebulki- 25 kcal
  • 50 g mięsa z kurczaka z uda- 56 kcal
  • 50 g cukinii ¼ małej sztuki- 7 kcal
  • 25 g mozzarelli- 64 kcal
Do picia: Woda mineralna

Kolacja:
Kanapki z szynką. 155 kcal
  • Chleb żytni razowy (35 g)-  kromka- 83 kcal
  • Masło 5 g-33 kcal
  • 30 g szynki- 29 kcal
  • 100 g rzodkiewki- 9 kcal
Do picia woda mineralna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate