poniedziałek, 14 września 2015

Dzien buraka: czerwony barszcz z uszkami, surowka z buraczków,krem z buraka.

Zamarzyło mi się ostatnio zrobić barszcz czysty :) Ugotowałam,a co!:)
Ale po przygotowaniu wywaru zostało mi mięso i warzywa, co zrobić?:/ 2 kg buraków, żeberka i co dalej?

U mnie nie może się nic zmarnować więc pomyślałam, że z marchewki, pietruszka, czosnku, mięsa, podsmażonej cebulki  i przypraw zrobię farsz i ukleję uszka. Genialnie;)!

No dobra, a co zrobić z 2 kg ugotowanych buraków? surówkę z buraczków i krem z buraka dla mojego malucha- PYCHA!;)

No to łapcie przepisy:)!

Barszcz czerwony czysty:

Składniki:

  • 2 kg buraków, 
  • 2,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 średnia cebula, 
  • łyżka masła
  • 1 listek laurowy,
  •  3 - 4 ziela angielskie, 
  • parę ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
  1. Wyszorowane buraki ze skórką zawinąć w kawałki folii aluminiowej, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 1 i 1/2 godziny lub do czasu aż będą miękkie.  Można je również ugotować, ale tracą one wtedy wiele cennych składników.
  2.  Kiedy buraki się  pieką przygotowujemy bulion:
  • Do garnka wlewamy 2,5 litra zimnej wody, wkładamy 300 g mięsa (najlepiej kawałek żeberek nadają tak wspaniały smak i aromat, że przebijają dla mnie nawet kurczaka, czy rosół indyczo-wołowy ). 
  • Zagotować, zszumować, zmniejszyć ogień, dodać około 1/2 łyżeczki soli i gotować pod przykryciem do miękkości przez 40 minut. 
  • Dodać obraną marchewkę i pietruszkę, 2 ząbki czosnku i 3 - 4 kawałeczki suszonych grzybków ( w oryginalnym przepisie ja gotowałam bez grzybów). Gotować przez 20 minut.
        3. Bulion przecedzamy przed dodaniem buraków. 
(I tu właśnie praktyczne wykorzystanie mięsa i warzyw  z wywaru- >Mięso i warzywa z bulionu można wykorzystać do sporządzenia uszek do barszczu. Wystarczy zmielić mięso razem z warzywami i podsmażoną cebulką, doprawić solą, pieprzem i dodać odrobinę bułki tartej w razie potrzeby. Można też dodać ugotowane suszone grzybki.Przepis na uszka znajdziecie TU).
         4.Do wrzącego, czystego (przecedzonego) bulionu włkładamy ugotowane, obrane i pokrojone na plastry (lub większe kawałki) buraki.
         5. Gotujemy na małym ogniu tylko przez około 10 - 15 minut.
         6. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz oraz podsmażoną cebulkę.
          7. Odstawiamy z ognia i zostawianmy na całą noc lub minimum 6 godzin.
          8. Barszcz doprowadzamy prawie do zagotowania (od tego momentu barszczu nie można już całkowicie zagotować, bo zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy).
           9. Odstawiamy z ognia, dodajemy ocet balsamiczny i przecedzamy (Co zrobić z pozostałymi burakami ? Przepis na sałatkę i zupę TU i TU) . Doprawić ewentualnie solą i pieprzem (ostrożnie!).

Kaloryczność: porcja barszczu bez uszek ok 35 kcal z uszkami ok 235 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate