Najlepszy przepis na idealne ciasto do uszek;)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
- szczypta soli
- 200 ml wrzącej wody
- 30 g masła
- Mąkę przesiewamy do miski, dodać]jemy sól.
- Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy, stopniowo wlewamy do mąki, mieszając wszystko łyżką.
- Łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie (ciasto będzie bardzo miękkie, więc łatwo się je zagniata).
- Można wyrabiać mikserem.
- Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie nastawić grzyby na uszka i przygotować farsz.(przepis na farsz znajdziecie TU)
-40 g porcja bez farszu- ok 90 kcal
-100 g porcja z farszem- 200 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz