niedziela, 13 września 2015

Najlepsze uszka do barszczu

Najlepszy przepis na idealne ciasto  do uszek;)

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej (tortowej, typ 450)
  • szczypta soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30 g masła
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodać]jemy sól. 
  2. Do gorącej wody wkładamy masło i roztapiamy, stopniowo wlewamy do mąki, mieszając wszystko łyżką.
  3. Łączymy składniki i wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 6 minut aż będzie gładkie i miękkie (ciasto będzie bardzo miękkie, więc łatwo się je zagniata).
  4. Można wyrabiać mikserem.
  5. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć folią, odstawić na 30 minut. W międzyczasie nastawić grzyby na uszka i przygotować farsz.(przepis na farsz znajdziecie TU)
 Kaloryczność: całego ciasta: 1226kcal
-40 g porcja bez farszu- ok 90 kcal 
-100 g porcja  z farszem- 200 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate