środa, 9 września 2015

Przekąski- 100 kcal



 100 kcal:
Na końcu podrzucam wam 2 znalezione przepisy na zdrowe frytki i zdrowszą odmianę Nutelli:))

·          Chleb (35 g) kromka 77 kcal + 2,5 g masła 18,5 kcal= 95,5kcal
·         Grahamka 40 g- 100 kcal
·         Plaster pieczonego pasztetu (30 g)- 108 kcal
·         5 plastrów polędwicy sopockiej – 100 kcal
·         Dżem niskosłodzony 3,5 łyżki- 105 kcal
·         Serek Danio 75 g – 103 kcal
·         Jogurt naturalny 150 g- 100 kcal
·         75 g twarogu chudego – 100 kcal
·         jajko- 95 kcal
·         Jabłko 180 g – 94 kcal
·         Banan 100 g- 95 kcal
·         mandarynki 260 g – 4 sztuki- 108 kcal
·         2,5 kiwi- 190 g- 105 kcal
·         4 śliwki- 220 g- 100 kcal
·         ½ mang- 140 g- 94 kcal
·         Borówki amerykańskie – 175 g- 100 kcal
·         Grejpfrut- 260 g- 108 kcal
·         Nektarynka- 200 g- 100 kcal
·         Winogrona- 120/140 g- 100 kcal
·         Sok marchewkowy 250 ml- 110 kcal
·         Kalafior- 450 g- 100 kcal
·         33 pomidorki koktajlowe- 99 kcal
·         350 g papryki- 100 kcal
·         4 szklanki kapusty kiszonej- 100 kcal
·         3 wafle ryżowe- 105 kcal
·         4 kromki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego- 100 kcal
·         4 krakersy – 100 kcal
·         6 biszkoptów- 90 kcal
·         17 g nasion dyni- 100 kcal
·         35 g rodzynek- 25 sztuk- 100 kcal
·         12 migdałów- 15 g- 90 kcal
·         4 orzechy włoskie- 16 g- 100 kcal
·         30 g suszonej żurawiny- 100 kcal
·         3 suszone morele- 100 kcal
·         3 kostki gorzkiej czekolady- ok 100 kcal
·         Szklanka kisielu – 100 kcal;
·         14 żelków- 100 kcal


Pomysły na przekąski, które mają ok 100 kcal:
  1. 3 biszkopciki + 1/2 opakowania jogurtu naturalnego.
  2. 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + łyżeczka żurawiny.
  3. 1/2 opakowania jogurty naturalnego + 6 migdałów.
  4. 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + 3 biszkopciki.
  5. 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + łyżeczka miodu.
  6. 1/2 opakowania jogurtu naturalnego + garść słonecznika.
  7. papryka z jogurtowym dipem ( jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem i przyprawą tzatziki)
  8. 2 krakersy pełnoziarniste + łyżeczka dżemu niskosłodzonego.
  9. frytki zrobione z selera  (PRZEPIS NIŻEJ)
  10. frytki zrobione z marchewki (TAK JAK Z SEKLERA).
  11. 3 kromki pieczywa chrupkiego, maźnięte „Nutellą” z kaszy jaglanej i bananów (PRZEPIS NIŻEJ)
  12. wafel ryżowy z owocami.
  13. sałatka owocowa z mandarynki, garści borówek amerykańskich i kilku truskawek.
  14. gotowany kalafior, polany jogurtem naturalnym, z dodatkiem przypraw.
  15. kalafior upieczony w piekarniku, doprawiony ulubionymi przyprawami.
  16. sałatka z sałaty lodowej, papryki, ogórka i kukurydzy.
  17. porcja usmażonych „warzyw na patelnię”.
  18. jajko sadzone, doprawione ulubionymi przyprawami.
  19. pół jabłka z 2 łyżeczkami masła orzechowego.
  20. kromka chleba razowego z plastrem chudej szynki, sałatą, plastrem pomidora i pieczarkami.
  21. plaster wędzonego sera żółtego z pieczywem chrupkim.
  22. truskawki (bądź inne owoce) moczone, w rozpuszczonych kostkach gorzkiej czekolady.
  23. twaróg półtłusty ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

 #grubaskawmalymmiescie.blog.pl

Frytki z selera
Składniki:
  • seler
  • oliwa z oliwek / olej
  • ulubione przyprawy (np.: zioła prowansalskie, oregano, przyprawę gyros, bazylię)
Sposób przygotowania:
  1. Kroimy seler w paseczki średniej wielkości i grubości.
  2. Pokrojony seler wrzucamy do miski.
  3. Doprawiamy seler ulubionymi przyprawami. Ilość przypraw zależy tylko i wyłącznie od nas – każdy lubi coś innego.
  4. Dodajemy dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek/ oleju.
  5. Widelcem, bądź łyżką mieszamy doprawiony przyprawami i olejem seler.
  6. Wykładamy frytasy na blaszkę.
  7. Blaszkę z frytkami wsadzamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30/40 minut.

„Nutella” z kaszy jaglanej i bananów

Składniki:
  • 1/2 woreczka kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 4 łyżeczki kakao słodzonego
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1.       Kaszę jaglaną gotujemy według wskazówek, które znajdują się na opakowaniu (Zagotować wodę. Osolić ją. Do gotującej się wody wrzucić zamkniętą torebkę kaszy jaglanej. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Wyjąc torebkę, odsączyć, rozciąć i podać kaszę).
2.        Kiedy kasza jest już ugotowana, odkładamy ją na talerzyk, aby wystygła. Następnie przekładamy kaszę do blendera.
3.       Dodajemy obrane banany, sok z cytryny oraz łyżeczkę miodu.
4.       Miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników.
5.       Gdy to następuje – dodajemy 4 łyżeczki kakao i ponownie miksujemy. Gotową „Nutellę” przekładamy do słoiczka. GOTOWE! =).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate