środa, 13 maja 2015

Filet z patelni z glazurowaną słodką marchewką, korniszonami i ziemniaczkami.

Męża brak w domu, więc dziś na moim stole coś za czym nie przepada RYBA:)
 Zawiera sporo białka, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz składniki mineralne takie jak jod, selen, fluor, magnez oraz wapń. Samo zdrowie:)

2 filety (mintaj, miruna, sola, dorada w sumie według własnych upodobań) o wadze około 250 gram, 
przyrządzona według poniższego przepisu ma ok. 250 kcal 
  2 ogórki ok 100 g mają ok. 10 kcal 
Porcja glazurowanej marchewki 150 g marchewki i 5 g masła ok. 65 kcal 
2 ziemniaczki  + łyżeczka 5 g masła ok. 140 kcal 


cały posiłek ok. 465 kcal idealnie na obiad nawet przy odchudzaniu:)


 Składniki: :
  •   250 g fileta (oczywiście najlepiej rybę filetować samemu najlepiej świeżo złowioną;)
  •   pieprz najlepiej cytrynowy
  •   przyprawa Kamis Cytrynowy Łosoś w Ziołach (teoretycznie do łososia) praktycznie świetnie sprawdza się do  wszelakich ryb (skład: sól, czosnek, kwas cytrynowy, pieprz czarny, kurkuma, koperek, gorczyca biała, oregano, skórka cytrynowa) oczywiście można przygotować własną mieszankę z tych składników.
  •   sól (opcjonalnie)
  •   klarowane masło (2 łyżeczki) 10 g
  •   ziemniaki 160 g
  •   2 ogórki 100 g
  •   marchewka 150 g
  •   brązowy cukier odrobina
  •   pół limonki (50 g)
Przygotowanie ryby:
1. Filety nacieramy przyprawą (opcjonalnie solą- uwaga Rybę łatwo przesolić, w skład przyprawy wchodzi już sól, więc radziłabym nie dosalać)  i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. (w tym czasie możemy przygotować glazurowaną marchewkę)
2. Po tym czasie smażymy z obu stron na sklarowanym maśle.
3. Mi akurat świetnie smakują skropione świeżą limonką.


Przygotowanie glazurowanej marchewki:
1. Umytą i oskrobaną marchew kroimy w talarki. (dość grube)
2. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło, (dlaczego sklarowane sprawdźcie na fanpage Angelika Kowalewska Dietetyk)) wrzucamy marchew. Dusimy pod przykryciem ok. 5 -minut.
3. Doprawiamy do smaku solą i dodajemy brązowy cukier. Przykrywamy, dusimy aż marchew będzie miękka, od czasu do czasu mieszając.
 

W mojej wersji filety podane na sałacie(do ozdoby, nie jedzenia, chyba, że ktoś chce:)) z ziemniakami(mogą być ugotowane, upieczone, uparowane, jak kto woli);) polanymi łyżeczką klarowanego masła, glazurowaną marchewką i ogórkiem korniszonem.


SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate