czwartek, 21 maja 2015

Włoski sos do sałatek.

Świeży, aromatyczny i idealny do sałatek Sos włoski. Wiosna to idealna pora, na tworzenie własnych ogródków i zielników. Nasz właśnie się tworzy;)
A wasz już gotowy?


Składniki:
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oregano 2 gałązki
  • Bazylia 1 gałązka
  • Tymianek 2 gałązki
  • Natka pietruszki 2 gałązki
  • Sól i cukier pół łyżeczki
  • Pieprz do smaku
  • Ocet winny do smaku
  • Oliwa z oliwek pół szklanki
  • Woda 2 łyżki

    Przygotowanie:
  1. Zioła drobno siekamy.
  2.  Ząbki czosnku siekamy lub ścieramy na tarce (można też użyć suszonego czosnku chociaż ma mniej intensywny smak).
  3. Do kubka wlewamy oliwę z oliwek. 
  4. Dodajemy bazylię, tymianek, natkę, oregano, czosnek, sól, pieprz i cukier. 
  5. Dodajemy ocet winny (najlepiej w proporcji : 3porcje oliwy : 1porcji octu winnego – ale jak kto woli, może użyć proporcji pod swój smak).
  6. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki wody i mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate