wtorek, 19 maja 2015

Fasolka po bretońsku w dwóch wersjach.

 Dzisiaj postanowiłam przedstawić wam dwie wersje fasolki po bretońsku, tą standardową, trochę bardziej kaloryczną i wersję nieco odchudzoną.

Wersja mniej kaloryczna 300 kcal w 200 g porcji:
Składniki:
  • 60g suchej fasoli Jaś
  • 40 g filetu z kurczaka świeżego
  • 40 g wędzonego fileta z kurczaka
  •  cebula 30g
  • pół łyżeczki oleju 2,5 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 40g lub 4 łyżki przecieru pomidorowego (PRZEPIS ZNAJDZIECIE TU)
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku, czosnek, chili
Przygotowanie:
  1. Fasolę namaczamy na około 12 godzin.(Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. )
  2. Gotujemy (i tu zdania są podzielone) albo w wodzie, w której się moczyła, albo wylewamy i gotujemy w nowej. (Skąd różnice? SPRAWDŹCIE TU) z dodatkiem soli, aż będzie miękka. (około godziny)
  3. Odlewamy nadmiar wody. 
  4. Na patelni w miedzy czasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojonego świeżego kurczaka doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem.
  5.  Później dodajemy drobno pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka i jeszcze chwilę smażymy. 
  6. Mięso dodajemy do fasoli, mieszamy wszystko z koncentratem pomidorowym lub przecierem, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i przyprawy (nie przesadźmy z chili:). Gotujemy jeszcze 15 minut.
      Wersja bardziej kaloryczna 425 kcal w 200 g porcji:Składniki:

    • fasola piękny Jaś 60 g
    • kiełbasa 2 rodzaje 80 g
    •  koncentrat pomidorowy kupny lub przecier z przepisu pod linkiem w przepisie wyżej (40 g)
    • cebula 30 g
    • olej pół łyżeczki 2,5 g
    • majeranek
    • sól 
    • pieprz
    Przygotowanie:
    1. Fasolę namaczamy na około 12 godzin.
    2.  Gotujemy  z dodatkiem soli, aż będzie miękka. (około godziny)
    3. Na patelni w miedzy czasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojone kiełbaski.
    4. Mięso i cebulę dodajemy do fasoli, mieszamy wszystko z koncentratem pomidorowym lub przecierem.
    5. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
    6.  Gotujemy jeszcze z 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate