Dzisiaj postanowiłam przedstawić wam dwie wersje fasolki po bretońsku, tą standardową, trochę bardziej kaloryczną i wersję nieco odchudzoną.
Wersja mniej kaloryczna 300 kcal w 200 g porcji:
Składniki:
- 60g suchej fasoli Jaś
- 40 g filetu z kurczaka świeżego
- 40 g wędzonego fileta z kurczaka
- cebula 30g
- pół łyżeczki oleju 2,5 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 40g lub 4 łyżki przecieru pomidorowego (PRZEPIS ZNAJDZIECIE TU)
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku, czosnek, chili
Przygotowanie:
- Fasolę namaczamy na około 12 godzin.(Uwaga! Fasoli nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, bo potem zaczynają się procesy fermentacyjne. )
- Gotujemy (i tu zdania są podzielone) albo w wodzie, w której się moczyła, albo wylewamy i gotujemy w nowej. (Skąd różnice? SPRAWDŹCIE TU) z dodatkiem soli, aż będzie miękka. (około godziny)
- Odlewamy nadmiar wody.
- Na patelni w miedzy czasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojonego świeżego kurczaka doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem.
- Później dodajemy drobno pokrojoną wędzoną pierś z kurczaka i jeszcze chwilę smażymy.
- Mięso dodajemy do fasoli, mieszamy wszystko z koncentratem
pomidorowym lub przecierem, dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i przyprawy
(nie przesadźmy z chili:). Gotujemy jeszcze 15 minut.
Wersja bardziej kaloryczna 425 kcal w 200 g porcji:Składniki:- fasola piękny Jaś 60 g
- kiełbasa 2 rodzaje 80 g
- koncentrat pomidorowy kupny lub przecier z przepisu pod linkiem w przepisie wyżej (40 g)
- cebula 30 g
- olej pół łyżeczki 2,5 g
- majeranek
- sól
- pieprz
- Fasolę namaczamy na około 12 godzin.
- Gotujemy z dodatkiem soli, aż będzie miękka. (około godziny)
- Na patelni w miedzy czasie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojone kiełbaski.
- Mięso i cebulę dodajemy do fasoli, mieszamy wszystko z koncentratem pomidorowym lub przecierem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotujemy jeszcze z 15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz