piątek, 15 maja 2015

Domowa harissa czyli ostra pasta z chili.

Składniki:

  • 500 g czerwonych świeżych papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek EV (extra virgin)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
 Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Warzywa blendujemy, dodajemy do nich 1/2 szklanki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do słoiczków i zalewamy cienką warstwą oliwy. Przechowujemy w lodówce.


Nie wiem czy podawać kaloryczność ale co tam: 1500 kcal! ale przecież nikt nie je jej w całości:) dodając odrobinę do potraw da nam jakieś 5 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate