Szpinak
Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych i
zasadowych warzyw, jakie można zjeść. Badania pokazały, że szpinak zawiera
wiele różnych związków flawonoidów, które mogą działać przeciwzapalnie i
przeciwrakowo. Co więcej, odżywcze karotenoidy znaleziony w szpinaku także
działają na ciało, jako antyoksydant. Szpinak zawiera bogatą ilość witaminy,
które przyczyniają się do zmniejszenia wielu problemów zdrowotnych związanych
ze stresem oksydacyjnym. Duża ilość chlorofilu w szpinaku pomaga także
oczyścić jelita i krew, co jest zawsze mocno zaleceń w przypadku zasadowej
diety.
Banan:
Banany
zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych, które wpływają na nasze
zdrowie i samopoczucie. Są bombą witaminowo – mineralną. Oczyszczają
organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii, regulują ciśnienie krwi,
wzmacniają mięśnie i działają ochronnie na serce. Ponadto mają działanie
regenerujące i wzmacniające błonę śluzową żołądka, przez co pozwalają nasycić i
oszukać żołądek przed głodem.
Ananas:
Bromelina w nim zawarta ma właściwości
oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów
z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który
pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik
ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu. Co ważne, takie właściwości
posiada tylko świeży i dojrzały ananas (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają
organizm). Ten z puszki, skąpany w cukrowej zalewie, jest bombą kaloryczną,
pozbawioną witamin i składników mineralnych. WAŻNE! Ananas jest bogatym źródłem
cukrów prostych, których nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej. Dlatego
najlepiej zjeść go w pierwszej połowie dnia, by organizm miał szanse na ich
spalenie.
Woda
Niezbędna do
wypłukania toksyn.
Marchew
Oczyszcza, pobudza, odtruwa i krzepi
wszystkie układy organizmu. Marchew poprzez swoje właściwości odtruwania,
może likwidować zaparcia przez regenerację uszkodzeń jelita grubego. W
efekcie zapobiega jego wielu chorobom: wrzody, rak czy stany zapalne. Cudowne
warzywo pomaga uregulować cykl miesiączkowy a także ma duży wpływ na walkę z
niepłodnością. Dodatkowo u kobiet zapobiega infekcjom pęcherza moczowego i
układu rozrodczego, u mężczyzn zaś przyczynia się do zapobiegania przerostu
gruczołu krokowego zwanego prostatą.
Buraki
Zawierają
metioninę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu i oczyszcza organizm ze
zbędnych produktów przemiany materii, zawarta w nich betanina przyśpiesza
rozkładanie kwasów tłuszczowych w wątrobie, co pozwoli ją odciążyć i pobudzi do
dalszego odciążania.
Jabłka
Zawierają
wit. C i kwercetynę, przeciwutleniacze obniżające poziom tłuszczu i
cholesterolu, a także pektyny ( znajdziemy je także w cytrusach, burakach i jagodach),
które wiążą metale ciężkie.
Imbir
Imbir
uważany jest za wspaniały składnik naszej diety, który działa rozkurczowo dla
jelit. Współczesne badania naukowe wskazały, że imbir ma liczne właściwości
lecznicze, w tym działania antyoksydacyjne, zdolność do hamowanie tworzenia się
związków zapalnych oraz bezpośrednie działanie przeciwzapalne. Imbir dokonuje
detoksykacji poprzez zwiększenie przepływu pokarmu przez jelita, dzięki
związkom nazywanym gingerols oraz shogaols. Może być wspaniałym dodatkiem
do ulubionych warzyw, może być także używany do soków smakowych, zup czy
koktajli, a także może być spożywany na surowo, jeśli ktoś lubi ostry smak.
Cytryna
Kwaśny smak
tych owoców czyni je zdolnymi do zwiększenia perystaltyki jelitowej, co
przyczynia się do wydajniejszego usuwania z organizmu produktów przemiany
materii, a także sprzyja regularności tego procesu. Cytryna zawiera 22
przeciwrakowe i przeciw-kwasowe związki, włącznie z limonenem, naturalnie
występującym olejem, który spowalnia i buforuje kwasy, które niszczą zdrowe
tkanki, prowadząc do tworzenia się guzów u zwierząt. Cytryny zawierają również
substancje, nazywane glikozydami flawonoidowymi, które powstrzymują kwasy,
uszkadzające zdrowe komórki, wywołując w ten sposób „efekt domino”, który
prowadzi do wzrostu ilości komórek nowotworowych. Świeży sok z cytryny,
dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, jest znakomitym sposobem na
detoksykację wątroby. Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z
grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te
substancje służą podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu.
Cukinia
Cukinia jest
jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. Warzywo aż w ok. 90% składa się z
wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku jej miąższ nie
kumuluje trucizn i metali ciężkich. Nie musisz, więc kupować cukinii
wyłącznie z upraw ekologicznych – te uprawiane na skalę przemysłową też są
dobre.
Oleje/oliwa z oliwek
Oliwa z
oliwek słynie z działania oczyszczającego przewód pokarmowy oraz ze
swojego pozytywnego wpływu na kondycję włosów i suchej skóry. Olej łączy
się z błoną śluzową przewodu pokarmowego i dzięki temu umożliwia wchłanianie
składników w dalszych odcinkach jelita i przyswajanie witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach. Mają silne właściwości antybakteryjne,
antywirusowe i antygrzybiczne.
Kiełki rzodkiewki
Specyficzny
smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H,
składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne,
odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i
drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje
górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry
smak i aromat.
Musztarda
Ma kilka
właściwości zdrowotnych, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco
a także ułatwia trawienie.
Chrzan
Poprawia
przemianę materii, usprawnia trawienie, odchudza, działa moczopędnie, pomaga w
kamicy moczowej, rozrzedza krew, poprawia krążenie krwi, obniża cholesterol,
usprawnia pracę wątroby, wspomaga nerki, odkwasza organizm, oczyszcza z
toksyn, zapobiega zaparciom.
Tymianek i oregano
Działają
odkażająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco na skórę ciała.
Pieprz Cayenne
Skutecznie
rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie
oczyścić organizm z toksyn podobnie jak gałka muszkatołowa.
Bazylia
Nie tylko
stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie
nerek .
Warzywa Kapustne
(kapusta,
jarmuż, brukselka, szpinak, kalafior) - zawierają glukozynolany, które
pobudzają wątrobę do wytwarzania enzymów i sprawnego oczyszczania.
Czarnuszka:
Chroni przed
uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie
czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te
dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy
markerów stresu oksydacyjnego.
Curry i kurkuma oraz ostra papryka.
Mają działanie bakteriobójcze; działanie grzybobójcze;
działanie przeciwzapalne; wspomagają leczenie trądziku i innych chorób skóry;
zwiększają wydzielanie żółci; ułatwiają trawienie tłuszczów.
Seler
Seler jest bogatym źródłem składników fenolowych,
które mają działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, a dzięki wysokiej
zawartości wody i błonnika jest także świetny do oczyszczania organizmu. Jest
także cennym źródłem witaminy C oraz potasu, kwasu foliowego, a także witaminy
B6 i B1.Seler często jest pomijany pomimo tego, że jest wspaniały warzywem na
zakończenie posiłku, a możliwe jest także zjedzenie jego korzeni, łodyg i liści.
To doskonała baza dla wszystkich zasadowych soków, co czyni seler jednym z
najczęściej stosowanych składników do oczyszczania organizmu w zasadowy sposób.
Goździki
Goździki są prawdziwą leczniczą bombą atakującą wolne
rodniki. Liczne związki przeciw-utleniające bez wątpienia oczyszczają organizm
z toksyn. Udowodniono, iż skutecznie eliminują z ustroju trucizny fenolowe i
indolowe. Wymiatając wolne rodniki spowolniony zostaje proces starzenia się
organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawaniu nowotworów. Dzięki własnościom
dezynfekującym goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się
w organizmie infekcje.
Gruszki
Odkwaszają i oczyszczają
krew. Gruszka neutralizuje kwasy i oczyszcza krew. Dzięki
właściwościom alkalizującym jest bardzo pomocna w leczeniu reumatyzmu,
dny moczanowej, choroby pęcherzyka żółciowego i zwapnienia naczyń krwionośnych:
wpływ właściwości alkalizujących reguluje poziom kwasu moczowego w organizmie i
rozpuszcza kryształy kwasu. Już 3-8 dni regularnego spożywania gruszek
gwarantuje bardzo korzystne efekty.
Jagody Goji
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.
Melisa
Pobudza oczyszczanie organizmu z toksyn.
Pomarańcza
Oprócz
oczyszczania działa
uspokajająco, łagodzi lęki, napięcia nerwowe i bezsenność.
Sosna
Substancje
znajdujące się w sośnie wykazują między innymi działanie oczyszczające
Miód
Pozwala w
naturalny sposób pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu.
Pietruszka
Ze względu
na swój bogaty skład oczyszcza krew z toksyn. Dzięki temu organizm
zaczyna wydolniejszą i sprawniejszą pracę. Wykazano również intensywne
działanie przeciwzapalne, co objawia się zmniejszeniem częstotliwości pojawiania
się wyprysków i zmian trądzikowych na twarzy i plecach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz