środa, 21 października 2015

Produkty oczyszczające organizm.


Szpinak
Szpinak jest jednym z najbardziej odżywczych i zasadowych warzyw, jakie można zjeść. Badania pokazały, że szpinak zawiera wiele różnych związków flawonoidów, które mogą działać przeciwzapalnie i przeciwrakowo. Co więcej, odżywcze karotenoidy znaleziony w szpinaku także działają na ciało, jako antyoksydant. Szpinak zawiera bogatą ilość witaminy, które przyczyniają się do zmniejszenia wielu problemów zdrowotnych związanych ze stresem oksydacyjnym. Duża ilość chlorofilu w szpinaku pomaga także oczyścić jelita i krew, co jest zawsze mocno zaleceń w przypadku zasadowej diety.

 Banan:
Banany zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Są bombą witaminowo – mineralną. Oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają przemianę materii, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają mięśnie i działają ochronnie na serce. Ponadto mają działanie regenerujące i wzmacniające błonę śluzową żołądka, przez co pozwalają nasycić i oszukać żołądek przed głodem.


Ananas:
Bromelina w nim zawarta ma  właściwości oczyszczające - poprawia mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Ananas jest także źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu. Co ważne, takie właściwości posiada tylko świeży i dojrzały ananas (niedojrzałe niepotrzebnie zakwaszają organizm). Ten z puszki, skąpany w cukrowej zalewie, jest bombą kaloryczną, pozbawioną witamin i składników mineralnych. WAŻNE! Ananas jest bogatym źródłem cukrów prostych, których nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej. Dlatego najlepiej zjeść go w pierwszej połowie dnia, by organizm miał szanse na ich spalenie.


Woda
Niezbędna do wypłukania toksyn. 


Marchew 
Oczyszcza, pobudza, odtruwa i krzepi wszystkie układy organizmu. Marchew poprzez swoje właściwości odtruwania, może likwidować zaparcia przez regenerację uszkodzeń jelita grubego. W efekcie zapobiega jego wielu chorobom: wrzody, rak czy stany zapalne. Cudowne warzywo pomaga uregulować cykl miesiączkowy a także ma duży wpływ na walkę z niepłodnością. Dodatkowo u kobiet zapobiega infekcjom pęcherza moczowego i układu rozrodczego, u mężczyzn zaś przyczynia się do zapobiegania przerostu gruczołu krokowego zwanego prostatą.


Buraki 
  Zawierają metioninę, która pomaga obniżyć poziom cholesterolu i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, zawarta w nich betanina przyśpiesza rozkładanie kwasów tłuszczowych w wątrobie, co pozwoli ją odciążyć i pobudzi do dalszego odciążania.
 

 Jabłka
Zawierają wit. C i kwercetynę, przeciwutleniacze obniżające poziom tłuszczu i cholesterolu, a także pektyny ( znajdziemy je także w cytrusach, burakach i jagodach), które wiążą metale ciężkie. 

Imbir
Imbir uważany jest za wspaniały składnik naszej diety, który działa rozkurczowo dla jelit. Współczesne badania naukowe wskazały, że imbir ma liczne właściwości lecznicze, w tym działania antyoksydacyjne, zdolność do hamowanie tworzenia się związków zapalnych oraz bezpośrednie działanie przeciwzapalne. Imbir dokonuje detoksykacji poprzez zwiększenie przepływu pokarmu przez jelita, dzięki związkom nazywanym gingerols oraz shogaols. Może być wspaniałym dodatkiem do ulubionych warzyw, może być także używany do soków smakowych, zup czy koktajli, a także może być spożywany na surowo, jeśli ktoś lubi ostry smak.

Cytryna
Kwaśny smak tych owoców czyni je zdolnymi do zwiększenia perystaltyki jelitowej, co przyczynia się do wydajniejszego usuwania z organizmu produktów przemiany materii, a także sprzyja regularności tego procesu. Cytryna zawiera 22 przeciwrakowe i przeciw-kwasowe związki, włącznie z limonenem, naturalnie występującym olejem, który spowalnia i buforuje kwasy, które niszczą zdrowe tkanki, prowadząc do tworzenia się guzów u zwierząt. Cytryny zawierają również substancje, nazywane glikozydami flawonoidowymi, które powstrzymują kwasy, uszkadzające zdrowe komórki, wywołując w ten sposób „efekt domino”, który prowadzi do wzrostu ilości komórek nowotworowych. Świeży sok z cytryny, dodany do dużej szklanki wody, wypijanej o poranku, jest znakomitym sposobem na detoksykację wątroby. Cytryny zawierają witaminę C, flawonoidy, witaminy z grupy B, wapń, miedź, żelazo, magnez, fosfor, potas i błonnik – wszystkie te substancje służą podtrzymaniu alkalicznej struktury organizmu.



Cukinia
Cukinia jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. Warzywo aż w ok. 90% składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku jej miąższ nie kumuluje trucizn i metali ciężkich. Nie musisz, więc kupować cukinii wyłącznie z upraw ekologicznych – te uprawiane na skalę przemysłową też są dobre.


Oleje/oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek słynie z działania oczyszczającego przewód pokarmowy oraz ze swojego pozytywnego wpływu na kondycję włosów i suchej skóry. Olej łączy się z błoną śluzową przewodu pokarmowego i dzięki temu umożliwia wchłanianie składników  w dalszych odcinkach jelita i przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mają silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

 
Kiełki rzodkiewki
Specyficzny smak zawdzięczają olejkom gorczycowym. Zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Już kilka kiełków rzodkiewki nadaje potrawie ostry smak i aromat.


Musztarda 
Ma kilka właściwości zdrowotnych, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, oczyszczająco a także ułatwia trawienie. 


Chrzan
Poprawia przemianę materii, usprawnia trawienie, odchudza, działa moczopędnie, pomaga w kamicy moczowej, rozrzedza krew, poprawia krążenie krwi, obniża cholesterol, usprawnia pracę wątroby, wspomaga nerki, odkwasza organizm, oczyszcza z toksyn, zapobiega zaparciom.
 
 Tymianek i oregano
Działają odkażająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco na skórę ciała.


Pieprz Cayenne
 Skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn podobnie jak gałka muszkatołowa.


Bazylia
Nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale również aktywnie go wspiera wspomagając oczyszczanie nerek .


Warzywa Kapustne
 (kapusta, jarmuż, brukselka, szpinak, kalafior) - zawierają glukozynolany, które pobudzają wątrobę do wytwarzania enzymów i sprawnego oczyszczania.



Czarnuszka:
Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki. Zarówno gdy czynnikami szkodliwymi są metale ciężkie czy też dostające się do ustroju ksenobiotyki (np. leki) czarnuszka chroni te dwa ważne narządy: oczyszcza ustrój z toksyn i przywraca prawidłowe poziomy markerów stresu oksydacyjnego.

Curry i kurkuma oraz ostra papryka.
Mają działanie bakteriobójcze; działanie grzybobójcze; działanie przeciwzapalne; wspomagają leczenie trądziku i innych chorób skóry; zwiększają wydzielanie żółci; ułatwiają trawienie tłuszczów.

Seler
Seler jest bogatym źródłem składników fenolowych, które mają działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, a dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika jest także świetny do oczyszczania organizmu. Jest także cennym źródłem witaminy C oraz potasu, kwasu foliowego, a także witaminy B6 i B1.Seler często jest pomijany pomimo tego, że jest wspaniały warzywem na zakończenie posiłku, a możliwe jest także zjedzenie jego korzeni, łodyg i liści. To doskonała baza dla wszystkich zasadowych soków, co czyni seler jednym z najczęściej stosowanych składników do oczyszczania organizmu w zasadowy sposób.



Goździki 
Goździki są prawdziwą leczniczą bombą atakującą wolne rodniki. Liczne związki przeciw-utleniające bez wątpienia oczyszczają organizm z toksyn. Udowodniono, iż skutecznie eliminują z ustroju trucizny fenolowe i indolowe. Wymiatając wolne rodniki spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu i zmniejsza się ryzyko powstawaniu nowotworów. Dzięki własnościom dezynfekującym goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują szerzące się w organizmie infekcje.


 Gruszki
Odkwaszają i oczyszczają  krew. Gruszka neutralizuje kwasy i oczyszcza krew. Dzięki właściwościom  alkalizującym jest bardzo pomocna w leczeniu reumatyzmu, dny moczanowej, choroby pęcherzyka żółciowego i zwapnienia naczyń krwionośnych: wpływ właściwości alkalizujących reguluje poziom kwasu moczowego w organizmie i rozpuszcza  kryształy kwasu. Już 3-8 dni regularnego spożywania gruszek gwarantuje bardzo korzystne efekty.

Jagody Goji  
Oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich. 
 

Melisa
Pobudza oczyszczanie organizmu z toksyn. 


Pomarańcza
Oprócz oczyszczania działa uspokajająco, łagodzi lęki, napięcia nerwowe i bezsenność.


Sosna 
 Substancje znajdujące się w sośnie wykazują między innymi działanie oczyszczające 
 

Miód
Pozwala w naturalny sposób pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu


Pietruszka 
Ze względu na swój bogaty skład oczyszcza krew z toksyn. Dzięki temu organizm zaczyna wydolniejszą i sprawniejszą pracę. Wykazano również intensywne działanie przeciwzapalne, co objawia się zmniejszeniem częstotliwości pojawiania się wyprysków i zmian trądzikowych na twarzy i plecach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate