Produkty, których nie powinno się łączyć… Jak je połączyć, żeby wyszło zdrowo.
1. Herbata z cytryną
może prowadzić m.in.,
do choroby Alzheimera. Można połączyć herbatę z cytryna, ale herbata nie może być
gorąca
2. Herbata z ciastem
drożdżowym
Zawarte w herbacie
garbniki ograniczają wchłanianie witaminy B1, która znajduje się w cieście
drożdżowym. Witamina B1 korzystnie wpływa na układ nerwowy. Zaleca się picie
słabszych naparów.
3. Pomidor z ogórkiem
Zielony ogórek zawiera
enzym (askorbinaza), który utlenia zawartą w pomidorze witaminę C (wzmacnia
odporność). To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, cykorią,
natką pietruszki czy sałatą. Ale kiedy zakwasimy środowisko (np. kwaśnym sosem)
enzym unieaktywnia się i wtedy połączenia takie są w porządku.
4. Pomidor z twarogiem
Pomidor zawiera silne działające kwasy. Kiedy
połączymy go z białym serem, to zawarty w nim wapń wejdzie w reakcje z tymi
kwasami i wytworzą się nierozpuszczalne kryształki. Odkładają się one w stawach,
blokują je a także przysparzają bólu podczas poruszania się. Oczywiście, nie musimy obawiać się tej
przykrej dolegliwości po zjedzeniu jednej czy kilku porcji pomidora z serem.
Ale stosowanie takie diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem.
5. Kawa i herbata z
nabiałem
Zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z
wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób
tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach
moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż
zostaje związany. Do nabiału pijmy herbaty ziołowe, soki. Jeśli pijemy herbatę
czy kawę, to z mlekiem. Kwas szczawiowy zwiąże wapń z mleka, a wapń z sera
zostanie wchłonięty przez organizm.
6. Warzywa kapustne z
rybami
Ryby morskie jak i
owoce morze są źródłem jodu. Nie należy łączyć ich z warzywami kapustnymi
(m.in. kalafior, brokuł, kapusta, brukselka), ponieważ wiążą jod i
uniemożliwiają jego wchłanianie. Ryby jedzmy z sałatą lub
żeby zneutralizować goitrogeny( związki wiążące jod), należy gotować warzywa,
nie przykrywając garnka przez pierwszych kilka minut..
7. Olej słonecznikowy,
kukurydziany z rybami
Korzystne działanie kwasów omega-3 mogą zaburzyć kwasy
omega-6, których najwięcej znajduje się w oleju słonecznikowym i kukurydzianym.
Kwasy omega-6: wzmacniają układ nerwowy, odżywiają skórę, włosy
i paznokcie. Jednak podczas smażenia mogą zredukować działanie omega-3. Ryby pieczmy w folii, grillujmy lub
gotujmy - takie są najzdrowsze i idealne dla odchudzających się.
8. Mięso z czerwonym
winem
Zawarte w winie
garbniki uniemożliwiają dobre wchłonięcie żelaza, które znajduje się w mięsie
(szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce).
Zatem zadbajmy, aby napoje takie, jak wino, herbata i kawa pić jakiś czas po
posiłku (mięsnym). Nigdy w trakcie!
9. Ziemniaki z masłem.
Ziemniaki są niskokaloryczne. Dwa duże ugotowane kartofle dostarczają
zaledwie 100 kcal. Łyżeczka masła natomiast to tylko 60 kcal. Oba produkty nie są,
więc bombą kaloryczną. Zjadane oddzielnie są wręcz godne polecenia. Ale zjadane
łącznie – niestety, tuczą! Dlaczego tak się dzieje? Ziemniaki są dobrym źródłem
łatwo przyswajalnych węglowodanów. Mają bardzo wysoki indeks glikemiczny.
Oznacza to, że po zjedzeniu kartofli gwałtownie podnosi się poziom glukozy we
krwi. By go obniżyć, trzustka produkuje duże ilości insuliny. Działa ona nie
tylko na poziom glukozy. Jest także odpowiedzialna za pracę komórek
tłuszczowych. Mobilizuje je do zaopatrywania się w zapasową energię. Tłuszcze z
pokarmu magazynowane są wówczas nieomal w całości. Właśnie, dlatego połączenie
łatwo przyswajalnych węglowodanów z tłuszczem stanowi zagrożenie dla figury.
Wystrzegajmy się, zatem dodatku masła, oleju, oliwy itp. do owoców, cukru,
białej mąki i niektórych warzyw (marchew, ziemniaki, buraki).
10. Kiwi, nago,
papaja, ananas i żelatyna.
Tu już względy estetyczne galareta nie stężeje ze względu na obecność
substancji chemicznych.
11. Grzyby i alkohol.
Popijanie grzybów alkoholem może prowadzić do ciężkich
dolegliwości trawiennych. Alkohol ścina specyficzne białko grzybów, tak, że
staje się ono niestrawne. Najbardziej niebezpieczne jest spożycie alkoholu z
czernidlakiem pospolitym. Ten gatunek grzybów zawiera koparnynę, która
zatrzymuje utlenianie alkoholu etylowego na etapie aldehydu. Picie alkoholu,
nawet do trzech dni po zjedzeniu tych grzybów, stanowi zagrożenie dla zdrowia,
a nawet życia.
12. Ciasto drożdżowe i
czosnek.
Czosnek zabija grzyby i bakterie, dodanie go do ciasta np. na pieczywo
czosnkowe sprawi, że ciasto nie urośnie.
13. Ser z mięsem
Ser zawiera fosfor, który ogranicza wchłanianie cynku z mięsa. Poza tym, zarówno sery jak i mięsa obfitują w tłuszcze nasycone, które spożywane w nadmiarze szkodzą zdrowiu.
14. Kawa z mlekiem
Zawarte w kawie kwasy reagują
na białko mleka utrudniając trawienie. Po wypiciu kubka kawy z mlekiem spożyte
pokarmy zalegają w żołądku. Kawę pijmy w odstępie kilku godzin od posiłku.
15. Jajka z ziemniakami
Ziemniaki zawierają
szczawiany, które utrudniają łączenie się z wapniem i żelazem zawartymi w
jajkach. Niedobór wapnia grozi osłabieniem kości, a niedobór żelaza prowadzi do
anemii. Jednak wszystko z umiarem, dieta dobrze zbilansowana nie powinna
doprowadzać do anemii, czy osłabienia kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz