Czy kupując cukier WANILIOWY zwracacie uwagę, co jest
napisane na opakowaniu, większość z Was pewnie nie;)
Zwykle nie kupujemy cukru waniliowego o nie a
WANILINOWY: w tym przypadku jedna literka, ale ma ogromne znaczenie, czytajcie
dalej.
Jakie są różnice?
- Po pierwsze cena cukier Wanilinowy jest tańszym zamiennikiem prawdziwego, aromatycznego cukru Wanilinowego
- Po drugie skład chwytajcie za opakowanie z szafki i czytajcie...(Łapcie się za głowę)...
Wanilina,
co prawda występuje w laskach wanilii, ale... sztucznie otrzymywana jest dużo
gorsza- Znajduje się w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów
Zjednoczonych i należy do niebezpiecznych związków chemicznych.
- U osób wrażliwych może wywołać:
- podrażnienia skóry,
- Egzemę,
- Zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry.
Wanilia to
zaraz obok kardamonu i szafranu najdroższa przyprawa świata. Nic dziwnego, że
kupujemy jej tańszy zamiennik. Tak, więc PRAWDZIWY cukier WANILIOWY
kosztuje bardzo dużo i zwykle w Polsce jest go bardzo ciężko dostać.
Ale zawsze
mama dobra rada idzie wam z pomocą:) w bardzo łatwy sposób możecie go uzyskać w
domu Sami:)
Przepis na
cukier waniliowy z cukru trzcinowego:
Składniki:
- 1 szklanka drobnego brązowego cukru,
- 2 laski wanilii.
Przygotowanie:
- Laski wanilii przekrajamy na pół i wydłubujemy ziarenka.
- Dodajemy je do cukru i dokładnie mieszamy.
- Gotowy cukier przesypujemy do słoika.
- Dla wzmocnienia zapachu polecają włożyć do środka pozostałe laski wanilii. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością, aby nie pojawiły się grudki.
Kaloryczność
1 łyżeczka (5 g) - 20 kcal, czyli tak jak normalnego cukru, nie niemniej: P
Wasze zadanie domowe: Porównajcie skład waszego cukru z tym kupnym i jakie wnioski?:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz