wtorek, 13 października 2015

Cukier waniliowy czy wanilinowy?

Czy kupując cukier WANILIOWY zwracacie uwagę, co jest napisane na opakowaniu, większość z Was pewnie nie;)
Zwykle nie kupujemy cukru waniliowego o nie a WANILINOWY: w tym przypadku jedna literka, ale ma ogromne znaczenie, czytajcie dalej.

Jakie są różnice?
  • Po pierwsze cena cukier Wanilinowy jest tańszym zamiennikiem prawdziwego, aromatycznego cukru Wanilinowego
  • Po drugie skład chwytajcie za opakowanie z szafki i czytajcie...(Łapcie się za głowę)... 
 Wanilina, co prawda występuje w laskach wanilii, ale... sztucznie otrzymywana jest dużo gorsza- Znajduje się w rejestrze Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych i należy do niebezpiecznych związków chemicznych.
  • U osób wrażliwych może wywołać:
  1. podrażnienia skóry,
  2.  Egzemę, 
  3. Zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. 
Wanilia to zaraz obok kardamonu i szafranu najdroższa przyprawa świata. Nic dziwnego, że kupujemy jej tańszy zamiennik. Tak, więc PRAWDZIWY  cukier WANILIOWY kosztuje bardzo dużo i zwykle w Polsce jest go bardzo ciężko dostać.
Ale zawsze mama dobra rada idzie wam z pomocą:) w bardzo łatwy sposób możecie go uzyskać w domu Sami:)

Przepis na cukier waniliowy z cukru trzcinowego:
Składniki: 
  •  1 szklanka drobnego brązowego cukru, 
  • 2 laski wanilii.
  Przygotowanie:
  1.  Laski wanilii przekrajamy na pół i wydłubujemy ziarenka. 
  2. Dodajemy je do cukru i dokładnie mieszamy. 
  3. Gotowy cukier  przesypujemy do słoika. 
  4. Dla wzmocnienia zapachu polecają włożyć do środka pozostałe laski wanilii. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć zawartością, aby nie pojawiły się grudki. 
 Kaloryczność 1 łyżeczka (5 g) - 20 kcal, czyli tak jak normalnego cukru, nie niemniej: P

Wasze zadanie domowe: Porównajcie skład waszego cukru z tym kupnym i jakie wnioski?:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate