piątek, 15 maja 2015

Pszenna tortilla

Składniki: 

/ 9 tortilli większych/ lub 16 mniejszych
  •  mniejszych 2 szklanki mąki pszennej najlepiej pełnoziarnistej (oczywiście możemy przygotować tortillę z mąki żytniej, czy innej ulubionej)
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki margaryny
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • łyżeczka ziół prowansalskich opcjonalnie
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z solą. Margarynę roztapiamy w gorącej wodzie  i stopniowo wlewamy do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy   na godzinę.
Ciasto dzielimy na 9 części (chyba, że chcemy przygotować więcej tortilli możemy podzielić je na więcej części) , formujemy je w kulki, przykrywamy folią i odstawiamy  na min. 10 minut. Rozwałkowujemy je na cienkie placki o średnicy ok. 20 cm lub mniejsze w zależności od ilości. Smażymy placki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Z każdej strony ok. 30 – 40 s na średnim ogniu ( trzeba uważać bo smażone chwilę dłużej stają się twarde).
Przechowywać je można pod wilgotną ściereczką, ewentualnie w lodówce. Przed podaniem odgrzać można na parze lub w kuchence mikrofalowej.

Średnio jedna większa tortilla to ok. 125 kcal w porównaniu z tortillą z biedronki , jest lżejsza i wypada lepiej Biedronkowa ma 195 kcal, a ponadto: mąka pszenna, woda, tłuszcz palmowy (poczytajcie TU), stabilizatory, substancje spulchniające, emulgatory, cukier, sól, substancje konserwujące, regulatory kwasowości, środek do przetwarzania mąki- nie wygląda to może jakoś tragicznie, nie piszę skłądu, żeby przestraszyć:) a raczej żeby uświadomić;) jeżeli nie mamy czasu przygotować tortilli samodzielnie może stanowić pewną alternatywę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate