wtorek, 28 lipca 2015

Meksykańskie klopiski w sosie Taco

Kolejna odsłona kuchni meksykańskiej;)
Klopsiki w Sosie Taco;) idealne danie jednogarnkowe;)

Składniki:
  • 500 g mięsa wieprzowo- wołowego
  • puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • Jajko(50 g)
  • Przyprawy: sól, kmin rzymski, czosnek, papryka słodka, nasiona i liście kolendry, grys papryki czerwonej i zielonej, suszone pomidory, chili, pieprz czarny- lub gotowa przyprawa Kamis Klosiki w Sosie Taco. 

Przygotowanie:
  1. Mięso mieszamy z jajkiem i 3 łyżeczkami przyprawy.
  2. Formujemy małe kulki i obsmażamy je na patelni. 
  3. Dodajemy posiekane w kostki cebulę i papryki.  
  4. Wszystko smażymy ok. 5 min. 
  5. Dodajemy puszkę pomidorów i pozostałą część przyprawy. Gotujemy pod przykryciem ok 5 min, a następnie odkrywamy i gotujemy jeszcze 4 min.
  6.  Podajemy z ryżem
Kaloryczność: porcja 200 g 135 kcal + 50 g ryżu białego 306 kcal-brązowego 295 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate