niedziela, 9 sierpnia 2015

Szparagi z kurczakiem pod beszamelem

Sezon na szparagi już za nami ale może ktoś z was skorzystał z dobrodziejstw wiosny i zabezpieczył się w kiszone szparagi na zimę:)?Kiszone? a właśnie tak:). Wystarczy woda z solą, koper, chrzan, czosnek, liście porzeczki, dębu i dobre szparagi.:)

Jeśli nie zdążyliście możecie w przepisie użyć fasolki szparagowej.

Składniki:
  • 12 szparagów zielonych(360 g)
  • 1 pierś z kurczaka (500 g)
  • 4 plastry boczku wędzonego (60 g)
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka złocisty lub inna ulubiona o sprawdzonym skaldzie
  • 5 pomidorków koktajlowych  (100 g)
  • koper świeży
DO BESZAMELU:
  • 2 Łyżki masła (40 g)
  •  2 łyżki masła (40 g)
  •  2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa  pół łyżeczki (2,5 g)


Przygotowanie:
  1.  Szparagi zielone lub fasolkę gotuje al'dente w osolonej wodzie, uprzednio odłamując twarde koncówki..Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty.
  2. Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.
  3. Sos beszamelowy. Do rondelka dodajemy masło i powoli na małym ogniu  rozpuszczamy. Mąkę rozsypujemy na płynne masło i mieszamy aż się połączą. Nie rumienimy i nie smażymy. Powoli porcjami dolewamy mleko i mieszamy. Konsystencja gęstej śmietany i jest idealnie, doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia.
  4. Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.  
SMACZNEGO:)
Kaloryczność: 200 g porcja- ok 250 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate