Sezon na szparagi już za nami ale może ktoś z was skorzystał z dobrodziejstw wiosny i zabezpieczył się w kiszone szparagi na zimę:)?Kiszone? a właśnie tak:). Wystarczy woda z solą, koper, chrzan, czosnek, liście porzeczki, dębu i dobre szparagi.:)
Jeśli nie zdążyliście możecie w przepisie użyć fasolki szparagowej.
Składniki:
- 12 szparagów zielonych(360 g)
- 1 pierś z kurczaka (500 g)
- 4 plastry boczku wędzonego (60 g)
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka złocisty lub inna ulubiona o sprawdzonym skaldzie
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- koper świeży
- 2 Łyżki masła (40 g)
- 2 łyżki masła (40 g)
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki (2,5 g)
Przygotowanie:
- Szparagi zielone lub fasolkę gotuje al'dente w osolonej wodzie, uprzednio odłamując twarde koncówki..Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty.
- Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.
- Sos beszamelowy. Do rondelka dodajemy masło i powoli na małym ogniu rozpuszczamy. Mąkę rozsypujemy na płynne masło i mieszamy aż się połączą. Nie rumienimy i nie smażymy. Powoli porcjami dolewamy mleko i mieszamy. Konsystencja gęstej śmietany i jest idealnie, doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia.
- Do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni. Podaję z koperkiem.
Kaloryczność: 200 g porcja- ok 250 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz