czwartek, 27 sierpnia 2015

Domowy budyń

Zastanawiałam się co zrobić córeczce na podwieczorek, postawiłam na budyń, nie, nie z proszku, to zbyt banalne;D
Podzielę się z wami przepisem na domowy budyń.

Składniki: 
w formie graficznej, jak wam się podoba?:) mi bardzo;) #onelittlesmile
Przygotowanie:
  1.  Odlewamy pół szklanki mleka, (jeżeli chodzi o mniejsze dzieci możemy użyć mleka modyfikowanego) pozostałą część gotujemy z łyżką masła i odrobiną cukru (można go oczywiście zastąpić miodem, bądź innym zamiennikiem odrobina czyli łyżeczka 5 g-20 kca;). 
  2. W odlanej części mleka mieszamy żółtko i obie mąki, a potem postępujemy już identycznie jak przy sklepowym budyniu – czekamy aż mleko się zagotuje i wlewamy do niego zawartość szklanki, energicznie mieszając. 
  3. Gotujemy kilka minut i nakładamy.SMACZNEGO:)!
Zawsze można urozmaicić budyń i ugotować go z dodatkiem kakao, owoców, itp.

Kalorycznosć: całości 567 kcal jedna porcja ok. 283,5 kcal- idealny podwieczorek:) nie tylko dla malucha;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate