wtorek, 25 sierpnia 2015

Pulpety z kaszy mannej i sera twarogowego



Nowe miejsce prac- nowe pomysły na potrawy ♥ Love it. 
Wpadłam też na pomysł, żeby zcasami urozmaicić wam wpisy o ilość kalori danego składnika, żebyście sami mogli decydować ile ni czego dać według własnych potrzeb:) Pamiętajcie, ze każdy jest osobą indywidualną i o ile nie jest to żywienie zbiorowe, powinno się dopasować makro, mikroskładniki do samego siebie. najlepiej zaopatrzeć się w wagę i dokłądnie odmierzać sobie ilość skąłdników, łyżka często łyżce nie równa;) jednakże obok podaję wam ile mniej więcej w łyżkach, kubkach dodać.

 Składniki:

  • Kasza manna 50g- 1/3 syklanki- 160 kcal 
  • Mleko 2% 75 ml- 38 kcal 
  • Ser twarogowy (zmielony) półtłusty  100g- 133 kcal 
  • Białko jaja 30g (1szt)- 15 kcal 
  • Mąka 25g- ok. 2 łyżki- 85 kcal 
  • Masło 1g- na czubku łyżeczki 7 kcal 
  • Olej 4g -niepełnas łyżeckza- 35 kcal 
  • Zielona pietruszka 5g o ile posiadacie jeszcze suszoną czy mrożoną. 
  • Sól- to, że nie zawiera kalori nie znaczy, ze możecis ypać jej kilogramami, pamiętajcie o umiarze i konsekwencjach przesalania. (Więcej doczytacie TU)
KALORYCZNOŚĆ: 473 kcal porcja ok 6-8 sztuk
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować z wodą, osolić, wsypać mieszając kaszę mannę, ugotować na gęstą masę i wystudzić.   
  2.  Z białek ubić sztywną pianę.  
  3.  Zmielony ser połączyć z kaszą manną, dodać pianę, połowę przesianej mąki, wymieszać.
  4. Formować małe pulpeciki, obtoczyć w pozostałej mące. 
  5. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, ugotować na małym ogniu. 
  6. Po wyjęciu na półmisek, polać mieszaniną roztopionego masła i oleju. 
  7. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate