sobota, 11 lipca 2015

Ciasto z rabarbarem.

Trochę spóźniony wpis, z czerwca (zawstydzona) brak czasu spowodował,że dopiero teraz mogę się nim z Wami podzielić.
Co prawda sezon na rabarbar w Polsce już się skończył, ale np. w Wielkiej Brytanii można go kupować niemal przez cały rok, więc może jeszcze komuś uda się upiec Ciasto z Rabarbarem;);)

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g masla
  • 300 g cukru ( w oryginale,ja dodaję połowę)
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g rabarbaru
  • sok z cytryny
 Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, na gładką masę.
  2. Nadal ucierając dodać  dwa  jajka i jedno żółtko.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.
  4. Całość przekładamy do tortownicy.
  5. Na wierzch układamy pokrojony w kostkę rabarbar.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 190/200 stopni i wstawiamy ciasto na około 30 minut.
  7. Pianę ubijamy z resztą cukru i dodajemy łyżkę soku z cytryny.
  8. Wykładamy pianę na ciasto i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

SMACZNEGO:)


Kaloryczność całości- okoolo 3188 kcal z połową cukru 3038.
Porcja  150 g- ok 350 kcal z mniejszą ilością cukru 320 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate