czwartek, 23 lipca 2015

Sos salsa

Domowy sos to z reguły najlepszy sos, a jak wam odpowiada ta propozycja;)?
Składniki:
  • 3 papryki (czerwone lub żółte, osobiście wolę czerwone),(600 g)
  • 4 pomidory, (400 g)
  • 1 cebula, (100 g)
  • papryczka chili,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek, (100 ml)
  • ser żółty, (15 g)
  • sól i pieprz,
  • oregano,
  • listki bazylii.

Przygotowanie:
  1. Papryki sparzamy,usuwamy skórki, gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki (podobnie należy postąpić z pomidorami).
  2. Cebulkę szatkujemy i lekko szklimy na patelni, aż nabierze złocistego koloru.
  3.   łączymy wszystkie składniki na patelni i dodajemy kilka ząbków czosnku oraz poszatkowaną papryczkę chili. Mieszamy z oliwą z oliwek, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotowe;).
Kaloryczność: całość-1220 kcal łyżka 20 g - 15 kcal. czyli mniej więcej tyle ile ma łyżka ketchupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate