czwartek, 15 sierpnia 2019

Słodycze, słodkie napoje, cukier wróg czy przyjaciel?



Cukier wróg czy przyjaciel?
Coraz więcej osób zmaga się z tym problemem, który może wynikać z różnych powodów, związanych z nowoczesnym stylem życia, dalekim od potrzeb naturalnych organizmu.
Jest kilka przyczyn, które obserwując własne ciało można rozpoznać i odpowiedzieć na jego potrzeby.

Dlaczego tak bardzo tęsknimy za słodkim smakiem?
1. Niedobór chromu
Występuje u osób z zaburzoną tolerancją cukrów, w tym węglowodanów. Chrom współdziała w z insuliną w regulowaniu poziomu cukru bądź glukozy we krwi. Dobre źródła biologicznie aktywnego chromu to:
  •  drożdże piwne, 
  • czarny pieprz, 
  • wątroba cielęca.

    Najczęściej niedobory chromu występują. Uzupełnienie chromu zapobiega skokom insuliny i zmniejsza apetyt.


2. Niedobór witamin z grupy B
Witaminy z grupy B wspomagają metabolizm węglowodanów, zbyt mała ilość w pożywieniu, słabe przyswajanie lub wyczerpywanie zapasów spowodowane nadmiernym stresem, stresorami środowiskowymi lub właśnie nadmiernym spożywaniem węglowodanów prostych powodują zbyt małe dostarczanie energii komórkom, uczucie zmęczenia i ochotę na coś słodkiego, zwykle w postaci ciasta, pączków, drożdżówek

3. Niedobór innych związków–siarka, fosfor oraz tryptofani magnez,
brak sygnalizowany jest ochotą konkretnie

na czekoladę lub desery czekoladowe. 

4. Pasożyty lub rozwijająca się grzybica –kandydoza
Drożdżaki z tej rodziny pomagają organizmowi w rozkładzie cukru.. .Kiedy trawienie węglowodanów jest niepełne lub osłabione, możesz spodziewać się znacznego wzrostu liczby tych drobnoustrojów.
W normalnych warunkach grzyby candida, które zamieszkują przeważnie na błonach śluzowych, są trzymane w ryzach przez probiotyczne tzn. "Korzystne" bakterie, takie jak Lactobacillusacidophilusi Bifido.

5. Fatalne nawyki żywieniowe i styl życia powodują zaburzenia metaboliczne.

niedosypianie zaburza metabolizm  i pracę hormonów co stwarza apetyt na słodkie i tłuste jedzenie.


Badania:
zaburzenie faz snu, bez skrócenia czasu trwania wypoczynku powodowało zmniejszenie tolerancji glukozy i wrażliwości na insulinę.

W jednym z badań grupie mężczyzn skracano czas snu przez kilka dni. Zaobserwowano znaczne wydłużenie czasu regulowania poziomu cukru we krwi po posiłku, a także zaburzenia produkcji insuliny. Badania laboratoryjne wykazały, że skrócenie czasu snu oraz pogorszona jego jakość obniżają wrażliwość komórek na insulinę, powodują obniżoną tolerancję glukozy oraz prowadzą do podwyższenia porannego stężenia kortyzolu. Wszystko to stanowi przyczynę rozwoju cukrzycy oraz prowadzi do wzrostu masy ciała.

W 2016 roku opublikowano kolejne ciekawe wyniki pokazujące związek pomiędzy czasem trwania snu a gospodarką węglowodanową w zależności od płci. Otóż w grupie 788 kobiet i mężczyzn w wieku 30-60 lat zaobserwowano, że mężczyźni śpiący zbyt krótko lub zbyt długo !!! mają wyższy poziom glukozy oznaczonej na czczo, w porównaniu z badanymi śpiącymi średnio 7,2 godzin. W przypadku kobiet udowodniono, że za krótki lub za długi sen powoduje większą insulinowrażliwość, w odniesieniu do kobiet o średnim czasie snu.


Literatura:

  1. Sykut A., Ślusarska B., Jędrzejkiewicz B., Now G. Zaburzenia snu jako powszechny problem społeczny – wybrane uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Pielęgniarstwo XXI wieku: vol.16, Nr 2 (59)/2017.
  2. Pierre M. The role of sleep duration in the regulation of energy balance: effects on energy intakes and expenditure. Clin Sleep Med. 2013; 9(1): 73-80.
  3. https://podyplomie.pl/diabetologia/24063,wplyw-zaburzen-snu-na-gospodarke-weglowodanowa-otylosc-i-choroby-ukladu-krazenia
  4. Prejbisz A., Piotrowska A. J., Kabat M., Piotrowski T., Makowiecka-Cieśla M., Szwench-Pietrasz E., Warchoł-Celińska E., Szelenberger W., Januszewicz A. Wpływ bezsenności na jakość i strukturę snu u chorych na nadciśnienie tętnicze. Arterial Hypertension 2014, vol. 18, no 4, 182–193.
  5. Lau K., Piórkowska K., Marcinkowska U., Jośko-Ochojska J. Senność dzienna oraz jakość snu u osób z nadwagą i otyłością. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2013, tom 9, nr 1, 1–7.
  6. Krajewska O., Skrypnik K., Kręgielska-Narożna M., Suliburska J., Bogdański P. Wpływ długości i jakości snu na parametry antropometryczne, metaboliczne i ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 2, 47–54.
  7. Tasali E., Van Cauter E., Ehrmann DA. Polycystic ovary syndrome and obstructive sleep apnea. Sleep Med Clin. 2008; 3(1): 37–46.

1 komentarz:

Translate