Cukier wróg czy przyjaciel?
Coraz
więcej osób zmaga się z tym problemem, który może wynikać z różnych powodów,
związanych z nowoczesnym stylem życia, dalekim od potrzeb naturalnych
organizmu.
Jest kilka przyczyn, które obserwując własne ciało można rozpoznać i
odpowiedzieć na jego potrzeby.
Dlaczego tak bardzo tęsknimy
za słodkim smakiem?
1. Niedobór chromu
Występuje u osób z zaburzoną
tolerancją cukrów, w tym węglowodanów. Chrom współdziała w z insuliną w
regulowaniu poziomu cukru bądź glukozy we krwi. Dobre źródła biologicznie aktywnego
chromu to:
- drożdże piwne,
- czarny pieprz,
- wątroba cielęca.
Najczęściej niedobory chromu występują. Uzupełnienie chromu zapobiega skokom insuliny i zmniejsza apetyt.
2. Niedobór witamin z grupy B
Witaminy z grupy B wspomagają
metabolizm węglowodanów, zbyt mała ilość w pożywieniu, słabe przyswajanie lub
wyczerpywanie zapasów spowodowane nadmiernym stresem, stresorami środowiskowymi
lub właśnie nadmiernym spożywaniem węglowodanów prostych powodują zbyt małe
dostarczanie energii komórkom, uczucie zmęczenia i ochotę na coś słodkiego,
zwykle w postaci ciasta, pączków, drożdżówek
3. Niedobór innych związków–siarka, fosfor oraz tryptofani
magnez,
brak sygnalizowany jest
ochotą konkretnie
na czekoladę lub desery
czekoladowe.
4. Pasożyty lub rozwijająca
się grzybica –kandydoza
Drożdżaki
z tej rodziny pomagają organizmowi w rozkładzie cukru.. .Kiedy trawienie
węglowodanów jest niepełne lub osłabione, możesz spodziewać się znacznego
wzrostu liczby tych drobnoustrojów.
W normalnych warunkach grzyby
candida, które zamieszkują przeważnie na błonach śluzowych, są trzymane w
ryzach przez probiotyczne tzn. "Korzystne" bakterie, takie jak
Lactobacillusacidophilusi Bifido.
5. Fatalne nawyki żywieniowe i styl życia powodują
zaburzenia metaboliczne.
niedosypianie zaburza metabolizm i
pracę hormonów co stwarza apetyt na słodkie i tłuste jedzenie.
zaburzenie faz snu, bez
skrócenia czasu trwania wypoczynku powodowało zmniejszenie tolerancji glukozy
i wrażliwości na insulinę.
W jednym z badań grupie
mężczyzn skracano czas snu przez kilka dni. Zaobserwowano znaczne wydłużenie
czasu regulowania poziomu cukru we krwi po posiłku, a także zaburzenia
produkcji insuliny. Badania laboratoryjne wykazały, że skrócenie czasu snu
oraz pogorszona jego jakość obniżają wrażliwość komórek na insulinę, powodują
obniżoną tolerancję glukozy oraz prowadzą do podwyższenia porannego stężenia
kortyzolu. Wszystko to stanowi przyczynę rozwoju cukrzycy oraz prowadzi do
wzrostu masy ciała.
W 2016 roku opublikowano kolejne ciekawe wyniki
pokazujące związek pomiędzy czasem trwania snu a gospodarką węglowodanową w
zależności od płci. Otóż w grupie 788 kobiet i mężczyzn w wieku 30-60 lat
zaobserwowano, że mężczyźni śpiący zbyt krótko lub zbyt długo !!! mają wyższy poziom
glukozy oznaczonej na czczo, w porównaniu z badanymi śpiącymi średnio 7,2
godzin. W przypadku kobiet udowodniono, że za krótki lub za długi sen powoduje większą
insulinowrażliwość, w odniesieniu do kobiet o średnim czasie snu.
Literatura:
- Sykut A., Ślusarska B., Jędrzejkiewicz B., Now G. Zaburzenia snu jako powszechny problem społeczny – wybrane uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Pielęgniarstwo XXI wieku: vol.16, Nr 2 (59)/2017.
- Pierre M. The role of sleep duration in the regulation of energy balance: effects on energy intakes and expenditure. Clin Sleep Med. 2013; 9(1): 73-80.
- https://podyplomie.pl/diabetologia/24063,wplyw-zaburzen-snu-na-gospodarke-weglowodanowa-otylosc-i-choroby-ukladu-krazenia
- Prejbisz A., Piotrowska A. J., Kabat M., Piotrowski T., Makowiecka-Cieśla M., Szwench-Pietrasz E., Warchoł-Celińska E., Szelenberger W., Januszewicz A. Wpływ bezsenności na jakość i strukturę snu u chorych na nadciśnienie tętnicze. Arterial Hypertension 2014, vol. 18, no 4, 182–193.
- Lau K., Piórkowska K., Marcinkowska U., Jośko-Ochojska J. Senność dzienna oraz jakość snu u osób z nadwagą i otyłością. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2013, tom 9, nr 1, 1–7.
- Krajewska O., Skrypnik K., Kręgielska-Narożna M., Suliburska J., Bogdański P. Wpływ długości i jakości snu na parametry antropometryczne, metaboliczne i ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 2, 47–54.
- Tasali E., Van Cauter E., Ehrmann DA. Polycystic ovary syndrome and obstructive sleep apnea. Sleep Med Clin. 2008; 3(1): 37–46.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń