Niestety. Nie będę Was czarowała, że po wejściu do sklepu możecie rzucić się na wszystko co pięknie opakowane, kolorowe i obrzydliwie słodkie...
Pomijając kwestię cukru, bo przecież w domu, do domowych wypieków też go używamy.... ale ....Większość słodkości dostępnych w sklepach zawiera ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczu typu trans, które negatywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Mogą one wywoływać nowotwory. Ponadto posiadają w swoim składzie mnóstwo dodawanego cukru (syrop glukozowy, fruktoza, maltoza, miód), którego nadmiar w diecie może prowadzić do otyłości, cukrzycy oraz wielu innych poważnych schorzeń.
Co zatem zrobić, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego?
To bardzo proste!!!
Sam wyczaruj zdrowe i pyszne słodycze! Niemożliwe? Nic bardziej mylnego!
Co powiesz na lekki, kremowy aksamitny pudding czekoladowy? Myślisz – jego przygotowanie zajmie mi mnóstwo czasu. Wcale nie!
Przygotuj:
- awokado,
- mleko kokosowe (je także możesz zrobić sam przepis poniżej ),
- kakao,
- odrobinę miodu,
- ciut ciemnej czekolady (minimum 70% kakao) – rozpuszczonej w kąpieli wodnej,
- trochę ekstraktu z wanilii
Zmiksuj wszystko za pomocą blendera i gotowe. Smaczny, słodki, pełen zdrowego tłuszczu i magnezu deser.
A może lody?
Bardzo proszę – przygotuj:
- mrożone truskawki,
- wcześniej pokrojone i zamrożone mango o
- banana,
- trochę miodu
- odrobinę octu balsamicznego,
- jogurt naturalny.
Wrzuć wszystko do blendera i daj mu chwilkę, aż powstanie gładka, jednolita i kusząca masa lodowa.
Potrzebujesz jeszcze czegoś pysznego? Co powiesz na ciasto czekoladowe? Tak, tak, lubimy czekoladę! Ale ciasto jakie Ci proponuje jest nieco inne niż te tradycyjne- tłuste i niezdrowe. Ciasto, które chcę Ci zaproponować przygotujesz na bazie czerwonej fasoli. Nie obawiaj się smaku, bo jest obłędny! Zapewne, gdybyś go najpierw spróbował, a później dowiedział się z czego jest zrobione, nie zauważyłbyś w nim nic „nietypowego”. Jeśli interesuje Cię ten przepis daj znać w komentarzu.
Przetestuj teraz:
Domowe mleko kokosowe (przepis na ok.3 porcje)
1. Szklankę wiórków kokosowych zalać 2 szklankami przegotowanej lub mineralnej wody, zostawić na noc.
2. Podgrzać wszystko do temperatury 60-70 st. C
3. Zmiksować dokładnie masę.
4. Przelać płyn przez gazę lub gęste sitko, dokładnie odciskając wiórki.
5. Do wiórków dodać kolejne 2 szklanki ciepłej wody, ponownie zmiksować i przelać do naczynia przez gazę, łącząc oba płyny.
Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce przelane do zamykanego słoika lub butelki przez 3 dni. Napój ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed użyciem należy dokładnie wstrząsnąć naczyniem.
*Chciałbyś poznać przepisy na zdrowe przekąski i słodycze? Zapraszamy Cię do Gabinetu Dietetycznego lub konsultacji online : Angelika Kowalewska Dietetyk
Wraz z teamem trenerów, fizjoterapeutów, specjalistów w zakresie psychoterapii pomożemy Ci zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokażemy, jak dokonywać zdrowszych wyborów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz