poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Słodycze??? na zdrowie.

Niestety. Nie będę Was czarowała, że po wejściu do sklepu możecie rzucić się na wszystko co pięknie opakowane, kolorowe i obrzydliwie słodkie...

Pomijając kwestię cukru, bo przecież w domu, do domowych wypieków też go używamy.... ale ....Większość słodkości dostępnych w sklepach zawiera ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczu typu trans, które negatywnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Mogą one wywoływać nowotwory. Ponadto posiadają w swoim składzie mnóstwo dodawanego cukru (syrop glukozowy, fruktoza, maltoza, miód), którego nadmiar w diecie może prowadzić do otyłości, cukrzycy oraz wielu innych poważnych schorzeń.

Co zatem zrobić, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego? 

To bardzo proste!!!
Sam wyczaruj zdrowe i pyszne słodycze! Niemożliwe? Nic bardziej mylnego!
Co powiesz na lekki, kremowy aksamitny pudding czekoladowy? Myślisz – jego przygotowanie zajmie mi mnóstwo czasu. Wcale nie!
Przygotuj:
  •  awokado, 
  • mleko kokosowe (je także możesz zrobić sam przepis poniżej ),
  •  kakao, 
  • odrobinę miodu, 
  • ciut ciemnej czekolady (minimum 70% kakao) – rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 
  • trochę ekstraktu z wanilii

     Zmiksuj wszystko za pomocą  blendera i gotowe. Smaczny, słodki, pełen zdrowego tłuszczu i magnezu deser.

A może lody?
 Bardzo proszę – przygotuj:
  •  mrożone truskawki
  • wcześniej pokrojone i zamrożone mango o
  • banana,
  •  trochę miodu 
  • odrobinę octu balsamicznego
  •  jogurt naturalny

Wrzuć wszystko do blendera i daj mu chwilkę, aż powstanie gładka, jednolita i kusząca masa lodowa.
Potrzebujesz jeszcze czegoś pysznego? Co powiesz na ciasto czekoladowe? Tak, tak, lubimy czekoladę! Ale ciasto jakie Ci proponuje jest nieco inne niż te tradycyjne- tłuste i niezdrowe. Ciasto, które chcę Ci zaproponować przygotujesz na bazie czerwonej fasoli. Nie obawiaj się smaku, bo jest obłędny! Zapewne, gdybyś go najpierw spróbował, a później dowiedział się z czego jest zrobione, nie zauważyłbyś w nim nic „nietypowego”.  Jeśli interesuje Cię ten przepis daj znać w komentarzu. 

Przetestuj teraz:
Domowe mleko kokosowe (przepis na ok.3 porcje)
1. Szklankę wiórków kokosowych zalać 2 szklankami przegotowanej lub mineralnej wody, zostawić na noc.
2. Podgrzać wszystko do temperatury 60-70 st. C
3. Zmiksować dokładnie masę.
4. Przelać płyn przez gazę lub gęste sitko, dokładnie odciskając wiórki.
5. Do wiórków dodać kolejne 2 szklanki ciepłej wody, ponownie zmiksować i przelać do naczynia przez gazę, łącząc oba płyny.

Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce przelane do zamykanego słoika lub butelki przez 3 dni. Napój ma tendencję do rozwarstwiania się, dlatego przed użyciem należy dokładnie wstrząsnąć naczyniem.


*Chciałbyś poznać przepisy na zdrowe przekąski i słodycze? Zapraszamy Cię do Gabinetu Dietetycznego lub konsultacji online : Angelika Kowalewska Dietetyk 
Wraz z teamem trenerów, fizjoterapeutów, specjalistów w zakresie psychoterapii pomożemy Ci zmienić Twoje nawyki żywieniowe i pokażemy, jak dokonywać zdrowszych wyborów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate