środa, 21 sierpnia 2019

Czy kofeina odchudza?

  •  Kofeina oddziałuje na organizm plejotropowo, tak jak węglowodany. 
  • Wpływa na gospodarkę wapniem, aktywność pompy sodowo-potasowej, zwiększanie poziomu cAMP (cyklicznego adenozynomonofosforanu) i bezpośrednie działanie na fosforylazę glikogenu. 
  • Zwiększona aktywność katecholamin i wpływ na cAMP zwiększa lipolizę w tkance tłuszczowej i mięśniowej, powodując zwiększenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu i dostępność triglicerydów wewnątrzmięśniowych. To pierwsze w niewielkim stopniu przyczyni się do skutecznejszej redukcji tkanki tłuszczowej . 
  • Działa energetyzująco i pobudzająco. Bardzo szybko przekracza barierę krew-mózg, stając się naszym sprzymierzeńcem w walce ze zmęczeniem i napadami senności, które w okresie redukcji mogą przychodzić do Nas częściej niż zwykle.
200mg kofeiny, to optymalna dawka, która nie powoduje rozdrażnienia i nadmiernego “kopa”.



Podobne działanie wykazuje w mojej ocenie bezpieczniejszy Ekstrakt z guarany, który  hamuje uczucie głodu i wpływa korzystnie na metabolizm poprzez zwiększenie termogenezy. Podwyższenie temperatury ciała w połączeniu ze zwolnionym tempem opróżniania żołądka. Uczucie sytości zostaje utrzymane na dłużej.


  1. Daly JW., Butts-Lamb P., Padgett W.: Subclasses of adenosine receptors in the central nervous system: interaction with caffeine and related methylxanthines. Cell Mol Neurobiol 1983,3,69-80.
  2. Sachse C., Brockmöller J., Bauer S. i wsp.: Functional significance of a C–>A polymorphism in intron 1 of the cytochrome P450 CYP1A2 gene tested with caffeine. Br J Clin Pharmacol 1999,47,445-449.
  3. Womack CJ., Saunders MJ., Bechtel MK. i wsp.: The influence of a CYP1A2 polymorphism on the ergogenic effects of caffeine. J Int Soc Sports Nutr 2012, 9,7.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate