- Kofeina oddziałuje na organizm plejotropowo, tak jak węglowodany.
- Wpływa na gospodarkę wapniem, aktywność pompy sodowo-potasowej, zwiększanie poziomu cAMP (cyklicznego adenozynomonofosforanu) i bezpośrednie działanie na fosforylazę glikogenu.
- Zwiększona aktywność katecholamin i wpływ na cAMP zwiększa lipolizę w tkance tłuszczowej i mięśniowej, powodując zwiększenie stężenia wolnych kwasów tłuszczowych w osoczu i dostępność triglicerydów wewnątrzmięśniowych. To pierwsze w niewielkim stopniu przyczyni się do skutecznejszej redukcji tkanki tłuszczowej .
- Działa energetyzująco i pobudzająco. Bardzo szybko przekracza barierę krew-mózg, stając się naszym sprzymierzeńcem w walce ze zmęczeniem i napadami senności, które w okresie redukcji mogą przychodzić do Nas częściej niż zwykle.
Podobne działanie wykazuje w mojej ocenie bezpieczniejszy Ekstrakt
z guarany, który hamuje uczucie głodu i
wpływa korzystnie na metabolizm poprzez zwiększenie termogenezy. Podwyższenie
temperatury ciała w połączeniu ze zwolnionym tempem opróżniania żołądka.
Uczucie sytości zostaje utrzymane na dłużej.
- Daly JW., Butts-Lamb P.,
Padgett W.: Subclasses of adenosine receptors in the central nervous
system: interaction with caffeine and related methylxanthines. Cell
Mol Neurobiol 1983,3,69-80.
- Sachse C., Brockmöller J.,
Bauer S. i wsp.: Functional significance of a C–>A polymorphism in
intron 1 of the cytochrome P450 CYP1A2 gene tested with caffeine. Br
J Clin Pharmacol 1999,47,445-449.
- Womack CJ., Saunders MJ.,
Bechtel MK. i wsp.: The influence of a CYP1A2 polymorphism on the ergogenic
effects of caffeine. J Int Soc Sports Nutr 2012, 9,7.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz