czwartek, 8 sierpnia 2019

Omega 3- kwasy tłuszczowe pod lupą.

Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Nie ma potrzeby suplementacji diety nienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 9 ze względu na prewencję chorób sercowo-naczyniowych. Oba rodzaje obniżają wprawdzie stężenie cholesterolu LDL, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 zmniejszają nawet ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, jednak łatwo jest zapewnić ich odpowiednie spożycie z dietą. 
Ale, pamiętajmy, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może zwiększać ryzyko wielu chorób.
Źródłem kwasów omega-3 są głównie ,,tłuste” ryby morskie, np. łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, a także owoce morza. Ryby to niewątpliwie nieodzowny element każdej zdrowej diety. Spożywane regularnie, 2–3 razy w tygodniu, przyczynią się do licznych korzyści zdrowotnych. Według najnowszych badań naukowców regularne spożywanie tłustych ryb może być pomocne w zapobieganiu i leczeniu migreny, a nawet astmy czy reumatyzmu.
Oprócz tego każda porcja tego morskiego lub słodkowodnego przysmaku dostarczy cennych witamin i składników mineralnych, a także – co szczególnie istotne – wysoko przyswajalnego białka. To wystarczające powody, aby ryba na stałe znalazła miejsce na naszych stołach.
Organizmy te zawierają kwas eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy, nie zawierają natomiast kwasu α-linolenowego, który jest pochodzenia roślinnego i występuje np. w ziarnach rzepaku, oleju z orzechów włoskich, zielonych warzywach liściastych, migdałach czy chia.
Kwasy te możemy wprowadzać do diety również poprzez suplementację kilkoma gramami nieuwodornionego oleju rybiego, szczególnie bogatego w EPA i DHA. 
Jednak korzystniej dla naszego zdrowia jest zmienić nawyki żywieniowe, wprowadzając do jadłospisu produkty bogate w kwasy omega-3.


Pozytywne działanie kwasów omega-3:

  1. Normalizuje ciśnienia krwi
2. Działanie przeciwzakrzepowe 
3. Hamowanie rozwoju choroby niedokrwiennej serca i choroby wieńcowej serca.
4. Działanie przeciwmiażdżycowe 
5. Działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne polegające na hamowaniu nadmiernej odpowiedzi immunologicznej, a także ostrości przebiegu procesów zapalnych w etiologii wirusowej i bakteryjnej.
6. Hamowanie rozwoju cukrzycy typu II, gdyż wykazano, że niski poziom ω-3 i wysoki ω -6 PUFA w fosfolipidach błon komórkowych mięśni szkieletowych jest związany ze wzrostem ich oporności na insulinę, co sprzyja rozwojowi tego typu  cukrzycy.
7. Działanie przeciwnowotworowe.
8. Działanie przeciwdepresyjne, poprzez sprzyjanie prawidłowemu działaniu funkcji błon komórek nerwowych kory mózgu.
9. Korzystne oddziaływanie na skórę oraz działanie lecznicze w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry).

Bibliografia:

  1.  Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega -3; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35; Katarzyna Marciniak – Łukasiak
  2. Znaczenie kwasów tłuszczowych omega -3 w profilaktyce chorób sercowo- naczyniowych; Lonigna Kłosiewicz- Latoszek
  3. Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach; Postepy Hig Med Dosw, 2015; 69: 838-852 e-ISSN 1732-2693; Paulina Sicińska, Edyta Pytel, Joanna Kurowska, Maria Koter-Michalak
  4. Wang DD, Hu FB, Dietary fat and risk of cardiovascular disease: recent controversies and advances, Annu. Rev. Nutr., 2017, 37, 423-446
  5. Kris-Etherton PM, Fleming JA, Emerging nutrition science on fatty acids and cardiovascular disease: nutritionists,  perspectives, Adv. Nutr., 2015, 6, 326S-337S
  6. Siscovick DS., Barringer TA, Fretts AM, i wsp., Omega-3 polyunsaturated fatty acids (fish oil) supplementation and the prevention of clinical cardiovascular disease. A Science Advisory from the American Heart Association, Circulation, 2017, 135, e867-e884
  7. Zock PL, Blom WA, Nettleton JA, Hornstra G, Progressing insights into the role of dietary fats in the prevention of cardiovascular disease, Curr. Cardiol. Rep., 2016, 18 (11), 111

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate