- witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B8, witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo,- wapń, magnez, fosfor, sód czy selen ?
Ciekawym rozwiązaniem są Płatki drożdżowe nieaktywne, które zawierają wszystkie wymienione wyżej składniki.
hm... ale jak je stosować???
Możemy ich użyć do:hm... ale jak je stosować???
- sosów
- na zasadzie zasmażki
- do pasztetów i past kanapkowych np. PASTY SŁONECZNIKOWEJ
- rozrobione z wodą i przyprawione - taka pasta używana jest do fast-foodów np. pizzy jako ser
- w daniach takich jak mac and cheese lub na np. makaron w sosie kalafiorowym
- można zastąpić nimi bułkę tartą. Dzięki temu zabiegowi mamy mniej węglowodanów a więcej składników odżywczych i dodatkowe walory smakowe
- możemy dodać je do panierki
- świetnie sprawdzają się do pieczonych lub grillowanych warzyw. A odsmażane ziemniaczki z dodatkiem płatków są naprawdę zacne :)
- jako dressing do sałatki
- do dipów. ręcznie ukręcony dip z fasoli, cieciorki lub innych strączków + Płatki podniosą wartość odżywczą i dodadzą i tam delikatnego posmaku.
- jako parmezan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz