poniedziałek, 23 marca 2015

Nie jesz kolacji, śniadania i węglowodanów. I to nazywasz odchudzaniem?



Mity na temat odchudzania się mnożą się w zastraszającym tempie, sprostujmy 3 z nich!


Nie jedzenie  kolacji.

  •  Jeśli nie jesz nic wieczorem, łatwo ulegasz pokusie wieczornego podjadania, np. podczas oglądania telewizji.
  • Częściej też budzisz się w środku nocy głodny i… zaglądasz do lodówki, a rano jesteś rozdrażniony, zmęczony i niewyspany.
  • Zbyt długa przerwa nocna może drastycznie zmniejszać poziom glukozy w organizmie obniżony poziom glukozy powoduje rozdrażnienie i irytację rano.
  • Jeśli zjesz kolację np. ok. godziny 18, a będziesz aktywny do późnych godzin nocnych wówczas odczujesz brak energii, ogarnie cię senność i zmęczenie, która towarzyszyć może też rano.
  •  Organizm odkłada tkankę tłuszczową na zapas, jeżeli zbyt długo nie dostaje posiłku, dostaje sygnał, że trzeba zrobić zapasy, zamiast spalać kolację- odkłada tłuszcz, a z racji, że kiedy śpimy nasz metabolizm spowalnia, więc odkładamy znacznie więcej, zamiast stracić.

Dlaczego warto jeść śniadanie?
  • Pierwszy posiłek powinien być spożyty najpóźniej 2 godziny po przebudzeniu – zapewnia to „naładowanie” organizmu niezbędną energią na pierwszą część dnia, a w konsekwencji umożliwi maksymalną koncentrację na realizacji zamierzonych zadań i celów.
  • Śniadanie wpływa również pozytywnie na nasz nastrój –obniżony poziom glukozy powoduje rozdrażnienie i irytację. Śmiało można powiedzieć, że z pierwszym posiłkiem dostarczamy sobie pozytywnej energii na cały dzień.
  • oczywiście po pewnym czasie nie jedzenia śniadania nieunikniony jest napad strasznego głodu – w końcu organizm zaczyna wyraźnie manifestować brak energii. A wtedy sięgamy po pierwsze lepsze pożywienie jakie jest pod ręką – najczęściej są to słodkie przekąski, będące źródłem wyłącznie cukrów prostych i dużych ilości tłuszczów.
  • Śniadanie pomaga w odchudzaniu – Okazuje się, że unikanie pierwszego posiłku powoduje spożycie pod koniec dnia trzy raz tyle kalorii niż byśmy spożyli jedząc śniadanie.
  • Jako, że rano odbywa się wzmożone wydzielanie soków żołądkowych, nie dostarczanie odpowiednio wcześnie pokarmu może być czynnikiem ryzyka rozwoju wrzodów żołądka.
  • Zbyt małe śniadanie może wręcz zaostrzyć apetyt, a niedobór węglowodanów spowalnia metabolizm, wskutek czego po początkowej utracie wagi następuje jej przyrost

DOBRE  Węglowodany
  •  Dobre węglowodany to te nieprzetworzone, zawierające dużo witamin, składników mineralnych oraz błonnika (np. pieczywo z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, płatki zbożowe, warzywa).
  • Do złych węglowodanów zaliczyć można wszystkie wysoko przetworzone produkty, czyli produkty o znacznej wartości energetycznej, a znikomej wartości odżywczej (np. ciastka, słodzone napoje, drożdżówki, jasne pieczywo i inne produkty z białej mąki)
  •  Energia z węglowodanów jest potrzebna w ogromnych ilościach nie tylko podczas wysiłku fizycznego i treningu, ale w trakcie normalnego funkcjonowania. Przez cały czas – choć tego nie czujemy – odbywa się w organizmie naprawa i synteza nowych struktur, włókien mięśniowych. Non stop zachodzą fizjologiczne procesy regeneracji. Ponadto bez glikogenu nie powstało by ATP, czyli trójfosforanu adenozyny – magazyn energii dla skurczu mięśni.
  •  Węglowodany są niezbędne w procesach metabolizmu tłuszczu. Aby tłuszcze zostały prawidłowo utleniane potrzebna jest energia z cukrów.
  •  W przypadku braku lub niedostatecznej ilości w pożywieniu węglowodanów, dochodzi do nieprawidłowego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających ustrój.
  • Błonnik pochodzący z chleba i innych produktów pełnoziarnistych- wiąże metale ciężkie, wolne rodniki, szkodliwe produkty przemiany materii i złogi cholesterolowe. To wszystko wraz z kałem usuwane jest na zewnątrz.
  •    Błonnik rozpuszczalny dodatkowo chłonie wodę niczym gąbka i wzmaga uczucie sytości.
  •   Ponadto błonnik zwiększa masę stolca, pobudza ruchy perystaltyczne jelit, a tym samym reguluje częstotliwość wypróżnień. Najwięcej błonnika posiadają produkty zbożowe z pełnego przemiału (razowe pieczywo, makarony, grube kasze), warzywa i owoce ze skórką. W ten składnik zasobne są też nasiona roślin strączkowych, orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate