piątek, 25 grudnia 2015

szpinakowa rolada z lososiem



Składniki:
Biszkopt:
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku z sosem śmietankowym do kupienia w Stokrotce
  • 4 jajka rozm. L koniecznie większe inaczej biszkopt nie wyjdzie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie jeśli lubimy gałka muszkatałowa

Do przełożenia:
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 300 g serka kanapkowego kremowego ( #fitstylemama podpowoada :może być almette śmietankowy lub chrzanowy lub pół na pół mascarpone ze zwykłym kremowym serkiem kanapkowym lub np. 200 g serka i 3-4 łyżki jogurtu greckiego) w moim przypadku 150 g serka almette chrzanowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ziolowy serek z piatnicy 4 lyzki i odrobina topionej goudy 2 lyzki 
  •  2-3 łyżki posiekanego koperku
  • opcjonalnie 2 łyżeczki startego chrzanu ze słoiczka lub 2 ząbki czosnku (jeśli użyjemy serka waniliowego jego smak możemy podkręcić chrzanem)
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki
  • 1 łyżka soku z cytryny ja lubie i wole z mandarynki
  • sól, pieprz

Przygotowanie :
  1. Mrożony szpinak zostawiamy na noc do rozmrożenia i następnego dnia odsączamy z nadmiaru wody. 
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 
  3. Białka starannie odzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy pojedyńczo żółtka miksując na niskich obrotach. 
  4. Masę łączymy ze szpinakiem delikatnie mieszając.
  5.  Całość rozsmarowujemy na blasze (tej oryginalnej z piekarnika, u mnie wymiary ok 44 x 36 cm) wyłożonej papierem można papier delikatnie posmarować  olejem, wtedy ciasto łatwiej odchodzi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 min.
  6. Ciasto studzimy i odrywamy od papieru. 
  7. W międzyczasie mieszamy serki z przeciśnietym przez praskę czosnkiem lub łyżeczką chrzanu, sokiem z cytryny, koperkiem/ natka oraz solą i pieprzem.
  8.  Rozsmarowujemy na cieście, a następnie układamy na wierzch plastry łososia. 
  9. Ciasto zawijamy ściśle w roladę i  obwijamy folią spożywczą, aluminiową lub papierem do pieczenia.
  10.  Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kroimy w grubsze plastry.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate