Składniki:
Biszkopt:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku z sosem śmietankowym do kupienia w Stokrotce
- 4 jajka rozm. L koniecznie większe inaczej biszkopt nie wyjdzie
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- opcjonalnie jeśli lubimy gałka muszkatałowa
Do przełożenia:
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 300 g serka kanapkowego kremowego ( #fitstylemama podpowoada :może być almette śmietankowy lub chrzanowy lub pół na pół mascarpone ze zwykłym kremowym serkiem kanapkowym lub np. 200 g serka i 3-4 łyżki jogurtu greckiego) w moim przypadku 150 g serka almette chrzanowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ziolowy serek z piatnicy 4 lyzki i odrobina topionej goudy 2 lyzki
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- opcjonalnie 2 łyżeczki startego chrzanu ze słoiczka lub 2 ząbki czosnku (jeśli użyjemy serka waniliowego jego smak możemy podkręcić chrzanem)
- 1 łyżka posiekanego koperku lub natki
- 1 łyżka soku z cytryny ja lubie i wole z mandarynki
- sól, pieprz
Przygotowanie :
- Mrożony szpinak zostawiamy na noc do rozmrożenia i następnego dnia odsączamy z nadmiaru wody.
- Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Białka starannie odzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy pojedyńczo żółtka miksując na niskich obrotach.
- Masę łączymy ze szpinakiem delikatnie mieszając.
- Całość rozsmarowujemy na blasze (tej oryginalnej z piekarnika, u mnie wymiary ok 44 x 36 cm) wyłożonej papierem można papier delikatnie posmarować olejem, wtedy ciasto łatwiej odchodzi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 min.
- Ciasto studzimy i odrywamy od papieru.
- W międzyczasie mieszamy serki z przeciśnietym przez praskę czosnkiem lub łyżeczką chrzanu, sokiem z cytryny, koperkiem/ natka oraz solą i pieprzem.
- Rozsmarowujemy na cieście, a następnie układamy na wierzch plastry łososia.
- Ciasto zawijamy ściśle w roladę i obwijamy folią spożywczą, aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kroimy w grubsze plastry.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz