wtorek, 5 stycznia 2016

Oczyszczanie po świątecznym obżarstwie


 Minęły Święta, Sylwester, czas wrócić do formy!:)
Pomoże wam w tym danie pełne witamin , lekkie i smaczne. Polecam pieczone warzywa z czosnkowym dressingiem.

Składniki:
  • 2 buraki 350 g (jeżeli jesteście tak oszczędni w marnowaniu jedzenia jak aj na pewno macie pomrożone buraki, które zostały z barszczu;))
  • 2 marchewki 200 g
  • mały seler 200 g
  • 4 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz, łyżeczka oliwy i łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Warzywa obieramy, marchewki przekrajamy wzdłuż na połowy, lub w słupki buraki i selera na ósemki lub tarkujemy na grubych oczkach ja tak wolę:). 
  2. Zagotowujemy osoloną wodę i najpierw gotujemy marchewki i selera przez 5 minut, a następnie, w tej samej wodzie, buraki razem z marchewką i selerem przez 10 minut. 
  3. Wkładamy warzywa do żaroodpornego naczynia, dodajemy nie obrane z łupin ząbki czosnku i piecz przez około 20 minut, obracając warzywa po 10 minutach. 
  4. Z soku cytrynowego, łyżeczki oliwy i małej ilości wody robimy dressing, dodajemyt sól, pieprz oraz rozgniecione ząbki czosnku, które piekły się w piekarniku (łupinki bardzo łatwo odejdą). 
  5. Warzywa polewamy czosnkowym dressingiem. Smacznego:)

Kaloryczność: 300 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate