Składniki:
- 2 czerwone papryki (lub innego koloru)
- 100 gramów kremowego serka naturalnego (gęsty, zwarty)
- bazylia (świeża lub suszona)
- sok z ćwiartki limonki
- sól
Przygotowanie:
1. Papryki przekrawamy na pół (wzdłuż) i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra -dół)
2. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i zdejmujemy skórkę.
3. Obrane ze skórki papryki rozkładamy na folii do żywności(może być także aluminiowa), tak aby utworzyły jeden płat. Solimy- ja pomijam etap solenia:))
4. Kremowy serek mieszamy z bazylią.Jeśli używamy świeżej, listki należy pokroić bardzo drobno, lub utrzeć blenderem. Ja użyłam suszonej. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki limonki. Dokładnie mieszamy. W razie potrzeby serek można lekko posolić, ale ja tego nie robiłam. Tak przygotowanym serkiem smarujemy paprykę)
5. Pomagając sobie folią zawijamy paprykę w rulon.
6.Gotowy rulonik wkładamy na godzinę do lodówki.
7.kroimy i smacznego:)
Kaloryczność: jeden ślimaczka to ok. 42 kcal (z całej roladki wychodzi 8 sztuk)
#quchenneinspiracje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz