wtorek, 8 grudnia 2015

Pomidory faszerowane- ze szpinakiem, ryżem i serem.

Ostatnio  przy obiedzie królowała meksykańska zupa z kurczakiem, na którą przepis znajdziecie TU. Tym razem z grzankami z masłem czosnkowym a zamiast wody dodałam rosół z poprzedniego dnia. Z kawałkami marchewki wyszło jeszcze pyszniej;)
Do przygotowania zupy użyłam więcej kurczaka, więc wpadłam na pomysł żeby pozostałe 150 g jakoś wykorzystać i tak powstało przepyszne śniadanie; )

 Składniki na 4 lub 5 nafaszerowanych pomidorów:
  • 4 duże pomidory,
  • 150 g piersi z indyka lub kurczaka bez skóry, (w mojej wersji był gotowany)
  • 150 g brązowego ryżu, ugotowanego,
  • 3 filiżanki szpinaku baby,
  • 1/4 filiżanki niskotłuszczowej fety, (lub plaster  chudego sera żółtego) pokrojonej w kostkę,
  • 1 mała czerwona lub biała cebula, pokrojona w kostkę,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki ulubionych przypraw,szczypta soli,odrobina sosu chili lub tabasco.

Przygotowanie:
1. Odkrajamy górę pomidora i wydrążamy środek. Górę możemy poszatkować lub zostawić  do dekoracji, poszatkowaną wrzucamy do osobnej miski z miąższem. Rozkładamy pomidory na talerzach.

2. Rozgrzewamy na średnim ogniu olej rzepakowy na dużej patelni. Szklimy cebulę, cały czas mieszając. Dodajemy czosnek, przyprawy , sos chili lub tabasco oraz sól i pieprz. Mieszamy na patelni przez 1 minutę.

3. Dodajemy pokrojonego indyka lub kurczaka i podsmażamy, ciągle uważając, by nie przypiec za mocno. Wymieszamy wszystko z pomidorowym miąższem, ryżem i szpinakiem i mieszamy przez kolejne 3 minuty.

4. Zdejmujemy patelnię z ognia. Mieszamy wszystko z serem . Nadziewamy mieszanką pomidory i pyszne danie gotowe;). Możecie zrobić z tego całkiem odmienne osobne danie np. jako lunch do podgrzania w pracy sam farsz bez pomidorów, lub pomidory jako surówkę, Uwielbiam takie dania, które można tak pysznie modyfikować.

Próbujcie i oceniajcie;*


Kaloryczność jednej porcji: 357 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate