Moja ulubiona wersja, pysznych, puszystych i delikatnych placków, dużo lepsze niż te przyrządzane z mleka.
Próbujcie i smakujcie :)
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego- 150 kcal
- 2 jajka- 156 kcal
- 30 g cukru wanilinowego- 120 kcal
- 170 g mąki- 580 kcal
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jogurt mieszamy z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
- Rozgrzewamy patelnię teflonową , nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
- Smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła klarowanego na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
- Przewracamy placki na drugą stronę i smażyćmy do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Kaloryczność całości: 1006 kcal bez masła jedna porcja 40 g ok 75 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz