wtorek, 1 grudnia 2015

Makaron ze szpinakiem i stekiem z polędwicy

Jeżeli znudziło się wam tradycyjnie przyrządzane mięso, ten przepis jest dla Was.
Mięso wychodzi przepyszne, a makaronowa sałatka z takim połączeniem smakuje wybornie.
Danie wygląda bardzo apetycznie idealnie nada się na uroczysty obiad, lub romantyczną kolację.
Polecam.:)

Składniki na 4 porcje :
  • 450 g polędwicy wołowej, lub wieprzowej
  • 140 g pełnoziarnistego makaronu penne lub innego ja użyłam orkiszowego świderki,
  • 300 g szpinaku baby, wypłukanego, osuszonego i podartego na mniejsze kawałki,
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 garście rodzynek,
  • 70 ml octu balsamicznego,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • jeżeli lubicie możecie dodać kminek
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:
  1. Wymieszać ocet, oliwę, czosnek, bazylię, paprykę i tymianek. Połowę marynaty przelać do miski, nasmarować mięso, przykryć. Trzymać je w lodówce od 30 min. do nawet 24 godzin. Pozostałą cześć marynaty również schować do lodówki.
  2. Ugotować makaron al dente.
  3. Wyjąć mięso. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec około 50 minut do godziny- uważając, żeby mięso nie przypiekło się za mocno.  Odstawiamy na 10 minut, potem kroimy w plastry Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
  4. Szpinak wrzucamy do dużej miski, mieszamy z makaronem, cebulą, rodzynkami i pozostałą marynatą. Rozłóż na talerze na koniec kładziemy stek.
Kaloryczność: w porcji 423 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate