Jeżeli znudziło się wam tradycyjnie przyrządzane mięso, ten przepis jest dla Was.
Mięso wychodzi przepyszne, a makaronowa sałatka z takim połączeniem smakuje wybornie.
Mięso wychodzi przepyszne, a makaronowa sałatka z takim połączeniem smakuje wybornie.
Danie wygląda bardzo apetycznie idealnie nada się na uroczysty obiad, lub romantyczną kolację.
Polecam.:)
Polecam.:)
Składniki na 4 porcje :
- 450 g polędwicy wołowej, lub wieprzowej
- 140 g pełnoziarnistego makaronu penne lub innego ja użyłam orkiszowego świderki,
- 300 g szpinaku baby, wypłukanego, osuszonego i podartego na mniejsze kawałki,
- 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 garście rodzynek,
- 70 ml octu balsamicznego,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- jeżeli lubicie możecie dodać kminek
- sól i pieprz.
- Wymieszać ocet, oliwę, czosnek, bazylię, paprykę i tymianek. Połowę marynaty przelać do miski, nasmarować mięso, przykryć. Trzymać je w lodówce od 30 min. do nawet 24 godzin. Pozostałą cześć marynaty również schować do lodówki.
- Ugotować makaron al dente.
- Wyjąć mięso. Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec około 50 minut do godziny- uważając, żeby mięso nie przypiekło się za mocno. Odstawiamy na 10 minut, potem kroimy w plastry Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
- Szpinak wrzucamy do dużej miski, mieszamy z makaronem, cebulą, rodzynkami i pozostałą marynatą. Rozłóż na talerze na koniec kładziemy stek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz