A teraz coś co misiaczku lubią najbardziej;)
Coś co stoi po drugiej stronie odchudzania MASA!
W końcu dietetyka to baaaaaardzo szeroko pojęta dziedzina:).
Zapraszam do zapoznania się z propozycjami posiłków dla sportowców;)
Dodajcie do tego ćwiczenia i piękna sylwetka gotowa;)
W tym miejscu wysyłam pozdrowienia dla mojego męża;)
Niech wraca szybko i szczęśliwie.
((Poligony))
Propozycja I
4-5 posiłków (Zupę i 2gie danie możecie rozłożyć na 2 posiłki, dla osób potrzebujących 6posiłku, możecie np. rozdzielić owoc i sok ze śniadania na kolejny posiłek)
Śniadanie:
Grzanki z pastą z sera twarogowego i tuńczyka z warzywami, sok i owoc.
- sok marchwiowo -jabłkowo-pomarańczowy (150 ml)- 60 kcal lub woda mineralna/herbata (200 ml)
- pieczywo tostowe graham (150 g)- 395 kcal
- ser twarogowy półtłusty (100 g)- 135 kcal
- tuńczyk w oleju (50 g)- 95 kcal
- cebula (10 g),- 3 kcal
- ketchup (10 g), - 10 kcal (jaki ketchup wybrać poczytajcie TU)
- sałata (20 g), - 4 kcal
- rzodkiewka (50 g) - 7 kcal
- szczypiorek (15 g)- 3 kcal
- melon (200 g)- 72 kcal
Zupa z porów z makaronem i łosoś z rusztu z opiekanymi ziemniakami i ćwikłą.
- zupa z porów z makaronem (500 g) (Przepis na Zupę TU, zamiast grzanek użyj 40 g makaronu)- 333 kcal
- łosoś z rusztu (150 g) - 243 kcal
- ziemniaki (400 g surowych) - 307 kcal
- ćwikła (120 g)- 55 kcal
- herbata (200 g)
Bulki drożdżowe z powidłami, jabkiem i kruszonka, jogurt z owocami i ziarnami słonecznika.
- bułeczka drożdżowa z powidłami śliwkowym (70 g)- 200 kcal (Przepis na takie słdkie buchtu znajdziecie TU)
- bułeczka drożdżowa z jabłkiem i kruszonką (70 g)- 200 kcal
- jogurt naturalny (150g)- 90 kcal
- banan 100 g- 100 kcal
- ziarna słonecznika (10 g)- 56 kcal
- woda mineralna (250 g)
Kakao i papryka faszerowana, pieczona.
- mleko (200 ml) 2%, - 102 kcal
- kakao w proszku (7 g)- 18 kcal
- papryka czerwona (200 g),- 56 kcal
- ryż biały (100 g suchego produktu), - 344 kcal
- cukinia (70 g), - 11 kcal
- pieczarki (70 g),- 10,5 kcal
- cebula (20 g), 7 kcal
- groszek zielony mrożony (50 g),- 37,5 kcal
- kukurydza konserwowa (30 g), - 30 kcal
- oliwa z oliwek (10 g), - 88 kcal
- ser gouda (50 g)- 178 kcal
Propozycja II
Kakao, grzanki z pastą z sera twarogowego i surówką z warzyw.
- mleko (220 ml, ) -112 kcal
- kakao w proszku (10 g)- 26 kcal
- łyżeczka cukru- 20 kcal
- chleb tostowy graham (140 g)- 369 kcal
- ser twarogowy chudy (120 g)- 136 kcal
- rzodkiewka (50 g), - 7 kcal
- szczypiorek (10 g), - 2 kcal
- jogurt naturalny 2% tłuszczu (50 g)- 30 kcal
- sałata mix (20 g)- 4 kcal
- papryka czerwona (50 g)- 14 kcal
- ogórek świeży (50 g)- 7 kcal
- jabłko (250 g)- 130,5 kcal
Zupa grzybowa zabielana i risotto drobiowe.
- sok grejpfrutowy (150 g)- 60 kcal, woda mineralna/herbata (200 g)
- zupa grzybowa zabielana (350 ml) z łazankami (50 g suchego produktu)- 186 kcal
- ryż biały (120 g suchego produktu), - 413 kcal
- mieszanka warzywna mrożona z przyprawami (100 g)-42 kcal,
- filet z piersi kurczaka bez skóry (50 g), - 50 kcal
- fasola biała konserwowa (80 g),- 92 kcal
- pestki dyni (5 g), - 28 kcal
- olej rzepakowy (30 g)2 łyżki- 264 kcal
Sałatka owocwa w polewie jogurtowej z orzechami.
- jogurt (200 g) - 120 kcal
- kiwi (40 g)- 22 kcal
- banan (50 g), - 50 kcal
- jabłko (100 g), - 52 kcal
- orzechy włoskie (15 g)- 97 kcal
- woda mineralna 250 ml
Sałatka nicejska z bagietką i dodatkowo jogurt.
- sałata mix (100 g)- 20 kcal
- pomidor (170 g)- 26 kcal
- ogórek świeży (100 g), - 14 kcal
- papryka czerwona (60 g),22 kcal
- cebula (30 g),- 9 kcal
- tuńczyk z wody (50 g), - 55 kcal
- jajko gotowane (60 g), - 80 kcal
- oliwki zielone marynowane (40 g), - 50 kcal
- oliwa z oliwek (10 g)- 88 kcal
- bagietka francuska (150 g)- 397,5 kcal
- jogurt naturalny (150 ml)- 90 kcal
- woda mineralna/herbata (250 g)
Propozycja III
6 posiłków 2860 kcal + ok 670 kcal w zależności od użytych odżywek= 3500 kcal
Śniadanie:
Omlet z płatkami owsianymi, pieczywo, owoc. |
||
---|---|---|
Jajo | 100 g | 2 sztuki-156 kcal |
Białko jaja | 60 g | 2 sztuki- 30 kcal |
Mleko 1,5% tłuszczu | 10 ml | łyżka- 14 kcal |
Płatki owsiane | 40 g | 4 łyżki- 148 kcal |
Masło | 5 g | 1 łyżeczka- 37 kcal |
Sól | 2 g | szczypta |
Jabłko | 160 g | 1 średnia sztuka- 84 kcal |
Sposób przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odczekać około 10minut. Jajka całe i białka lekko ubić, dodać mleko, szczyptę soli oraz płatki owsiane. Masło rozgrzać na patelni i wlać masę jajeczną.
II Śniadanie:
Sałatka ryżowa z tuńczykiem i pomidorem, pieczywo, owoc |
||
---|---|---|
Ryż dziki | 50 g | 0,5 woreczka - 173 kcal |
Tuńczyk w wodzie | 75 g | 1/2 puszki- 82,5 kcal |
Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka- 20 kcal |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Olej lniany | 10 g | 1 łyżka- 88 kcal |
Zioła prowansalskie | 3 g | 1 łyżeczka |
Brzoskwinia | 150 g | 1 duża sztuka- 82,5 kcal |
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz,
ostudzić. Tuńczyka odsączyć, pomidora pokroić w ósemki. Składniki
przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej
lniany i zioła prowansalskie, wymieszać.
ODŻYWKA BULK 50%
Dawkowanie: Porcja (40 g) + Mleko 3,2% tłuszczu 150 ml- 150 kcal + 38 kcal= 188 kcal
Obiad:
Propozycja 1. Pikantne curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc | ||
---|---|---|
Kurczak, filet | 110 g | 1/2 sztuki- 110 kcal |
Cebula | 25 g | 1/2 małej sztuki- 8 kcal |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
papryka chilli | 10 g | 1/2 sztuki |
Imbir | 5 g | kawałek |
Przecier pomidorowy | 10 g | 1 łyżka- 3 kcal |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Olej rzepakowy | 10 g | 1 łyżka- 88 kcal |
Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka- 160 kcal |
Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka- 65 kcal |
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, imbir
obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazdo nasienne i pokroić w
drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę,
podsmażyć. Dodać starty imbir, posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez
praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka, podsmażyć. Podlać 1/2
szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i
gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod
koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem. Ryż
ugotować według przepisu na opakowaniu.
Posiłek Potreningowy:
Makaron z kurczakiem, porem i fasolką szparagową, jogurt naturalny z owocami | ||
---|---|---|
Makaron pełnoziarnisty | 80 g | 1 porcja- 272 kcal |
Kurczak, filet | 120 g | 1 porcja- 120 kcal |
Por | 50 g | 1 kawałek- 12 kcal |
Fasolka szparagowa zielona | 160 g | 2 garście- 43 kcal |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Oliwa z oliwek | 10 g | 2 łyżeczki- 88 kcal |
Jogurt naturalny | 150 g | 1 kubek- 90 kcal |
Maliny mrożone | 60 g | 1 garść- 15 kcal |
Truskawki mrożone | 100 g | 10 sztuk- 29 kcal |
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparag oddzielić
części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć
wrzątkiem. Kuczaka pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i
wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać kurczaka, następnie
szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i
dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z
pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać. Owoce przełożyć do miseczki,
dodać jogurt i wymieszać.
ODŻYWKA GAINER 30%
Dawkowanie: 4 łyżki (80 g) + Woda 200 ml- 288 kcal
Podwieczorek:
Dorsz gotowany w warzywach, ryż brązowy, olej lniany, owoc | ||
---|---|---|
Dorsz surowy filet | 120 g | 1 sztuka- 94 kcal |
Marchew | 70 g | 1 sztuka- 19 kcal |
Seler korzeniowy | 40 g | kawałek- 9 kcal |
Pietruszka, korzeń | 40 g | 1 sztuka- 15 kcal |
Por | 30 g | 1/2 sztuki- 7 kcal |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Liść laurowy | 1 g | 1 sztuka |
Ziele angielskie | 2 g | 2 sztuki |
Natka pietruszki | 6 g | 1 łyżka |
Sok z cytryny | 10 g | 1 łyżka |
Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka- 160 kcal |
Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka- 62 kcal |
Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka- 65 kcal |
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć
, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w
półksiężyce. Do gotującej się wody włożyć przygotowane warzywa i
przyprawy. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać rybę i
gotować jeszcze 15 minut. Rybę i warzywa wyjąć delikatnie łyżką
cedzakową. Posypać posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Podawać z
ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łyżeczkę oleju
spożyć po posiłku.
Kolacja:
Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc |
||
---|---|---|
Ser twarogowy chudy | 60 g | 3 plastry- 68 kcal |
Jogurt naturalny | 50 g | 2 łyżki- 30 kcal |
Pomidor | 150 g | 1 średnia sztuka- 23 kcal |
Rzodkiewka | 60 g | 4 sztuki- 6 kcal |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 90 g | 3 kromki- 180 kcal |
Masło | 7 g | 1,5 łyżeczki- 26 kcal |
Jabłko | 150 g | 1 mała sztuka- 78 kcal |
Sposób przygotowania:
Twaróg połączyć w miseczce z jogurtem. Dodać pokrojonego w kostkę
pomidora oraz rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić solą i pieprzem.
Tosty opiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować masłem.
ODŻYWKA BIAŁKOWA
Dawkowanie: 2 łyżki (30 g) + Mleko 3,5% tłuszczu 150 ml- 95 kcal+96 kcal= 191 kcal
#mp.pl
#fitdietetyk.pl
- odżywki węglowodanowo-białkowe typu GAINER – z wysoką zawartością węglowodanów (60–70%),
- odżywki białkowo-węglowodanowe typu BULK – zwykle o równej zawartości białek i węglowodanów.
#mp.pl
#fitdietetyk.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz