czwartek, 19 listopada 2015

Jadłospis dla sportowca 3200 kcal- 3500 z uwzględnieniem odżywek


 

A teraz coś co misiaczku lubią najbardziej;)
Coś co stoi po drugiej stronie odchudzania MASA!

W końcu dietetyka to baaaaaardzo szeroko pojęta dziedzina:).

Zapraszam do zapoznania się z propozycjami posiłków dla sportowców;)

 Dodajcie do tego ćwiczenia i piękna sylwetka gotowa;)

W tym miejscu wysyłam pozdrowienia dla mojego męża;)

Niech wraca szybko i szczęśliwie.
((Poligony))

Propozycja I
4-5 posiłków (Zupę i 2gie danie możecie rozłożyć na 2 posiłki, dla osób potrzebujących 6posiłku, możecie np. rozdzielić owoc i sok ze śniadania na kolejny posiłek)


Śniadanie:
 Grzanki z pastą z sera twarogowego i tuńczyka z warzywami, sok i owoc. 
  • sok marchwiowo -jabłkowo-pomarańczowy (150 ml)- 60 kcal lub woda mineralna/herbata (200 ml)
  •  pieczywo tostowe graham (150 g)- 395 kcal
  •  ser twarogowy półtłusty (100 g)- 135 kcal
  • tuńczyk w oleju (50 g)- 95 kcal
  • cebula (10 g),- 3 kcal
  •  ketchup (10 g), - 10 kcal (jaki ketchup wybrać poczytajcie TU)
  • sałata (20 g), - 4 kcal
  • rzodkiewka (50 g) - 7 kcal
  • szczypiorek (15 g)- 3 kcal
  • melon (200 g)- 72 kcal
Lunch:
Zupa z porów z makaronem i łosoś z rusztu z opiekanymi ziemniakami i ćwikłą.
  • zupa z porów z makaronem (500 g) (Przepis na Zupę TU, zamiast grzanek użyj 40 g makaronu)- 333 kcal
  • łosoś z rusztu (150 g) - 243 kcal
  • ziemniaki (400 g surowych) - 307 kcal
  • ćwikła (120 g)- 55 kcal
  • herbata (200 g)
Podwieczorek:
Bulki drożdżowe z powidłami, jabkiem i kruszonka, jogurt z owocami i ziarnami słonecznika. 
  • bułeczka drożdżowa z powidłami śliwkowym (70 g)- 200 kcal (Przepis na takie słdkie buchtu znajdziecie TU)
  • bułeczka drożdżowa z jabłkiem i kruszonką (70 g)- 200 kcal
  • jogurt naturalny  (150g)- 90 kcal
  • banan 100 g- 100 kcal
  • ziarna słonecznika (10 g)- 56 kcal
  • woda mineralna (250 g)
Kolacja
 Kakao i papryka faszerowana, pieczona. 
  • mleko (200  ml) 2%, - 102 kcal
  • kakao w proszku (7 g)- 18 kcal
  • papryka czerwona (200 g),- 56 kcal
  •  ryż biały (100 g suchego produktu), - 344 kcal
  • cukinia (70 g), - 11 kcal
  • pieczarki (70 g),- 10,5 kcal
  • cebula (20 g), 7 kcal
  • groszek zielony mrożony (50 g),- 37,5 kcal
  • kukurydza konserwowa (30 g), - 30 kcal
  • oliwa z oliwek (10 g), - 88 kcal
  • ser gouda (50 g)- 178 kcal

Propozycja II


Śniadanie
Kakao, grzanki z pastą z sera twarogowego i surówką z warzyw. 
  • mleko (220 ml, ) -112 kcal
  • kakao w proszku (10 g)- 26 kcal
  • łyżeczka cukru- 20 kcal
  • chleb tostowy graham (140 g)- 369 kcal
  • ser twarogowy chudy (120 g)- 136 kcal
  • rzodkiewka (50 g), - 7 kcal
  • szczypiorek (10 g), - 2 kcal
  • jogurt naturalny 2% tłuszczu (50 g)- 30 kcal
  • sałata mix (20 g)- 4 kcal
  • papryka czerwona (50 g)- 14 kcal
  • ogórek świeży (50 g)- 7 kcal
  • jabłko (250 g)- 130,5 kcal
Lunch:
Zupa grzybowa zabielana i  risotto drobiowe.  
  • sok grejpfrutowy (150 g)- 60 kcal, woda mineralna/herbata (200 g)
  • zupa grzybowa zabielana (350 ml) z łazankami (50 g suchego produktu)- 186 kcal
  • ryż biały (120 g suchego produktu), - 413 kcal
  • mieszanka warzywna mrożona z przyprawami (100 g)-42 kcal, 
  • filet z piersi kurczaka bez skóry (50 g), - 50 kcal
  • fasola biała konserwowa (80 g),- 92 kcal
  •  pestki dyni (5 g), - 28 kcal
  • olej rzepakowy (30 g)2 łyżki- 264 kcal
Podwieczorek:
Sałatka owocwa w polewie jogurtowej z orzechami. 
  • jogurt (200 g) - 120 kcal
  • kiwi (40 g)- 22 kcal
  • banan (50 g), - 50 kcal
  • jabłko (100 g), - 52 kcal
  • orzechy włoskie (15 g)- 97 kcal
  • woda mineralna 250 ml
Kolacja:
Sałatka nicejska z bagietką i dodatkowo jogurt. 
  • sałata mix (100 g)- 20 kcal
  • pomidor (170 g)- 26 kcal
  • ogórek świeży (100 g), - 14 kcal
  • papryka czerwona (60 g),22 kcal
  • cebula (30 g),- 9 kcal
  • tuńczyk z wody (50 g), - 55 kcal
  • jajko gotowane (60 g), - 80 kcal
  • oliwki zielone marynowane (40 g), - 50 kcal
  • oliwa z oliwek (10 g)- 88 kcal
  • bagietka francuska (150 g)- 397,5 kcal
  • jogurt naturalny (150 ml)- 90 kcal
  • woda mineralna/herbata (250 g)



Propozycja III

6 posiłków 2860 kcal + ok 670 kcal w zależności od użytych odżywek= 3500 kcal
Śniadanie:
 Omlet z płatkami owsianymi, pieczywo, owoc.
Jajo 100 g 2 sztuki-156 kcal
Białko jaja 60 g 2 sztuki- 30 kcal
Mleko 1,5% tłuszczu 10 ml łyżka- 14 kcal
Płatki owsiane 40 g 4 łyżki- 148 kcal
Masło 5 g 1 łyżeczka- 37 kcal
Sól 2 g szczypta
Jabłko 160 g 1 średnia sztuka- 84 kcal

Sposób przygotowania
: Płatki zalać wrzątkiem i odczekać około 10minut. Jajka całe i białka lekko ubić, dodać mleko, szczyptę soli oraz płatki owsiane. Masło rozgrzać na patelni i wlać masę jajeczną.

II Śniadanie:
 Sałatka ryżowa z tuńczykiem i pomidorem, pieczywo, owoc
Ryż dziki 50 g 0,5 woreczka - 173 kcal
Tuńczyk w wodzie 75 g 1/2 puszki- 82,5 kcal
Pomidor 130 g 1 średnia sztuka- 20 kcal
Czosnek 5 g 1 ząbek
Olej lniany 10 g 1 łyżka- 88 kcal
Zioła prowansalskie 3 g 1 łyżeczka
Brzoskwinia 150 g 1 duża sztuka- 82,5 kcal
Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz, ostudzić. Tuńczyka odsączyć, pomidora pokroić w ósemki. Składniki przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej lniany i zioła prowansalskie, wymieszać.

ODŻYWKA BULK 50%
Dawkowanie: Porcja (40 g) + Mleko 3,2% tłuszczu 150 ml- 150 kcal + 38 kcal=  188 kcal

Obiad:
Propozycja 1. Pikantne curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc
Kurczak, filet 110 g 1/2 sztuki- 110 kcal
Cebula 25 g 1/2 małej sztuki- 8 kcal
Czosnek 5 g 1 ząbek
papryka chilli 10 g 1/2 sztuki
Imbir 5 g kawałek
Przecier pomidorowy 10 g 1 łyżka- 3 kcal
Sól 2 g szczypta
Pieprz czarny mielony 2 g szczypta
Olej rzepakowy 10 g 1 łyżka- 88 kcal
Ryż brązowy 50 g 1/2 woreczka- 160 kcal
Gruszka 120 g 1 średnia sztuka- 65 kcal
Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać starty imbir, posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

 Posiłek Potreningowy:
Makaron z kurczakiem, porem i fasolką szparagową, jogurt naturalny z owocami
Makaron pełnoziarnisty 80 g 1 porcja- 272 kcal
Kurczak, filet 120 g 1 porcja- 120 kcal
Por 50 g 1 kawałek- 12 kcal
Fasolka szparagowa zielona 160 g 2 garście- 43 kcal
Czosnek 5 g 1 ząbek
Sól 2 g szczypta
Pieprz czarny mielony 2 g szczypta
Oliwa z oliwek 10 g 2 łyżeczki- 88 kcal
Jogurt naturalny 150 g 1 kubek- 90 kcal
Maliny mrożone 60 g 1 garść- 15 kcal
Truskawki mrożone 100 g 10 sztuk- 29 kcal
Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparag oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Kuczaka pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać kurczaka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać. Owoce przełożyć do miseczki, dodać jogurt i wymieszać.

ODŻYWKA GAINER 30%
Dawkowanie: 4 łyżki (80 g) + Woda 200 ml- 288 kcal
Podwieczorek:
Dorsz gotowany w warzywach, ryż brązowy, olej lniany, owoc
Dorsz surowy filet 120 g 1 sztuka- 94 kcal
Marchew 70 g 1 sztuka- 19 kcal
Seler korzeniowy 40 g kawałek- 9 kcal
Pietruszka, korzeń 40 g 1 sztuka- 15 kcal
Por 30 g 1/2 sztuki- 7 kcal
Sól 2 g szczypta
Pieprz czarny mielony 2 g szczypta
Liść laurowy 1 g 1 sztuka
Ziele angielskie 2 g 2 sztuki
Natka pietruszki 6 g 1 łyżka
Sok z cytryny 10 g 1 łyżka
Ryż brązowy 50 g 1/2 woreczka- 160 kcal
Olej lniany 7 g 1 łyżeczka- 62 kcal
Gruszka 120 g 1 średnia sztuka- 65 kcal
Sposób przygotowania: Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w półksiężyce. Do gotującej się wody włożyć przygotowane warzywa i przyprawy. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać rybę i gotować jeszcze 15 minut. Rybę i warzywa wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Posypać posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łyżeczkę oleju spożyć po posiłku.

Kolacja:
 Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc
Ser twarogowy chudy 60 g 3 plastry- 68 kcal
Jogurt naturalny 50 g 2 łyżki- 30 kcal
Pomidor 150 g 1 średnia sztuka- 23 kcal
Rzodkiewka 60 g 4 sztuki- 6 kcal
Sól 2 g szczypta
Pieprz czarny mielony 2 g szczypta
Chleb żytni pełnoziarnisty 90 g 3 kromki- 180 kcal
Masło 7 g 1,5 łyżeczki- 26 kcal
Jabłko 150 g 1 mała sztuka- 78 kcal
Sposób przygotowania: Twaróg połączyć w miseczce z jogurtem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić solą i pieprzem. Tosty opiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować masłem.

ODŻYWKA BIAŁKOWA
Dawkowanie: 2 łyżki (30 g) + Mleko 3,5% tłuszczu 150 ml- 95 kcal+96 kcal= 191 kcal
  •  odżywki węglowodanowo-białkowe typu GAINER – z wysoką zawartością węglowodanów (60–70%),
  •  odżywki białkowo-węglowodanowe typu BULK – zwykle o równej zawartości białek i węglowodanów.
W oparciu o:
#mp.pl
#fitdietetyk.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate