wtorek, 3 listopada 2015

Jadłospis 7

Pierwszą część i przydatne przy zastosowaniu jadłospisu linki znajdziecie TU
 Jadłospis nr.7
Dzień pierwszy


I Śniadanie:
Owsianka z nasionami Chia (Do rondelka wsypać płatki owsiane, nasiona chia, zalać mlekiem/wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Płatki błyskawiczne gotują się krócej, ok. 5 minut.W czasie gdy gotują się płatki przygotować owocową salsę: do miseczki włożyć pokrojone na kawałeczki truskawki(W przypadku mrożonych truskawek należy je włożyć do rondelka i rozmrażać na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas potrząsając garnkiem, do czasu aż truskawki będą miękkie. Posłodzić, część można zmiksować na mus), dodać wyłuskane ziarenka granatu, skropić sokiem z cytryny, posłodzić, wymieszać. Owsiankę wyłożyć do głębokich talerzy, dodać salsę i podawać.) 303,5 kcal

  •   ćwierć szklanki płatków owsianych- (25 g)- 91,5 kcal
  • 1 łyżeczka nasion chia (5 g)- 25 kcal
  •  szklanka mleka (dowolnego np. krowiego, owsianego, migdałowego, kokosowego) lub wody lub pół na pół mleka i wody- szklanka mleka - 117 kcal
  • 125 g truskawek ( mrożonych)- 36 kcal
  • łyżka pestek owocu granatu (17 g)- 14 kcal
  •   pół łyżki soku z cytryny
  • dowolny słodzik: cukier, syrop klonowy, miód łyżeczka ok. 20 kcal
Do picia: Woda


II Śniadanie:
Sałatka z tuńczykiem i brokułami (Sałatę opłukać, osuszyć na ściereczce, wyłożyć na talerze. Dodać pokrojoną rzodkiewkę i kawałki tuńczyka. Brioszkę pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, dodać do sałatki.Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, odcedzić na sitku. Ułożyć na sałacie i posypać tartym parmezanem. Wszystko doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. W miseczce wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce.)237 kcal.
  •   1/4 opakowania mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem i rukolą) (45 g)- 10 kcal
  • 3 rzodkiewki- 6 kcal
  • ok. 50 g tuńczyka w oliwie- 55 kcal
  • pół kromki brioszki- 20 kcal
  • 100 g brokuła- 27 kcal
  •  łyżka tartego parmezanu (8 g)- 36 kcal
  • sól, pieprz
Miodowy winegret:
  •  łyżka oliwy (ze słoika lub z puszki po tuńczyku lub świeżej oliwy extra vergine)- 44 kcal
  •   1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu- 39  kcal
  • sól i pieprz
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Galette z cukinią, serem i rukolą. .(Zagnieść ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć miksera z końcówką mieszadło/łopatka lub rozcierać ciasto palcami w misce na drobną kruszonkę). Dodać połowę jajka lub odrobinę zimnej wody i połączyć składniki w kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Nadzienie: Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Cukinię, ser kozi i mozzarellę pokroić na plasterki. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35 cm, w razie potrzeby podsypując ciasto i wałek mąką.Przenieść z papierem na blachę z wyposażenia piekarnika. Na środku ułożyć cukinię "na zakładkę", pozostawić 2 cm wolnego ciasta na brzegach. Pomiędzy cukinię miejscami włożyć ser, doprawić solą, pieprzem oraz listkami tymianku. Posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu.Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika na ok. 35 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Po upieczeniu posypać papryczką chili lub roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem lub skropić zielonym pesto. Posypać rukolą i pokroić na porcje.)
447 kcal

Ciasto:
  •   37 g mąki orkiszowej lub pszennej (razowej lub białej)-= 126 kcal
  •  szczypta soli morskiej
  • 25 g zimnego masła- 185 kcal
  • odrobina zimnej wody
Nadzienie
  •  60 g cukinii- 9 kcal
  • 25 g twardego sera koziego lub mozzarelli w kulce- 75 kcal
  • gałązka tymianku
  • odrobina miodu- 10 kcal
  • łyżeczka roztopionego masła- 37 kcal
Oraz
  • rukola- 5 kcal
  • kawałeczek chili lub czerwony pieprz lub zielone pesto bazyliowe
#kwestiasmaku 

 Do picia: Woda mineralna

Podwieczorek:
Gruszki.  140 kcal
  • gruszka (260  g)- 140kcal
Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Warzywa z patelni. 172 kcal
  •  pół cebuli (50 g)- 7 kcal
  • pół papryki (100 g)- 29 kcal
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów -400 g-  92 kcal
  • sól, słodka papryka, pieprz ziołowy,
  • łyżeczka oleju  (5 g)- 44 kcal
  • natka pietruszki
Do picia: Woda



Dzień drugi


I Śniadanie:
Naleśnik z serem i sosem truskawkowym. (Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować na gładkie ciasto, następnie dodać do ciasta wodę, w takiej ilości aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta , wszystko razem zmiksować.Naleśnika smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem, na małej ilości masła lub oleju roślinnego. Można też dodać do ciasta oleju i smażyć naleśniki bez smarowania patelni tłuszczem.Twaróg rozgnieść widelcem z 1/4 cukru cukrem, szczyptą cukru wanilinowego oraz budyniem w proszku. Naleśnika posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty.Truskawki rozmrozić w rondelku pod przykryciem podgrzewając je przez ok. 10 minut na większym ogniu, od czasu do czasu zamieszać. Zmiksować blenderem i zagotować na większym ogniu. Dodać  1/4 cukru i gotować jeszcze przez kilka minut aż sos bardziej zgęstnieje.Śmietanę wymieszać z pozostałymi cukrem. Przełożone naleśniki podgrzewać na patelni po minucie z każdej strony, położyć na talerz, posypać przez sitko cukrem pudrem i podawać z sosem truskawkowym oraz śmietaną, brzegi można oprószyć kakao.) 298,5 kcal
 Naleśniki:
  • 15 g mąki- 52,5 kcal
  • ćwierć  jajka- 19,5 kcal
  • 25 ml mleka- 12,5 kcal
  • szczypta soli
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • masło lub olej roślinny lub smalec do smażenia- pół łyżeczki- 18,5 kcal
 Nadzienie:
  •  62,5 g chudego twarogu- 71 kcal
  •  12,5 g cukru- 50 kcal
  • szczypta cukru waniliowego- 6 kcal
  •  pół łyżeczki budyniu waniliowego w proszku- 7,5 kcal
  •  62,5 g truskawek (mrożonych)- 17,5 kcal
  • 25 g śmietany 12% (gęstej z kubka)- 33,5 kcal
  • cukier puder, kakao łyżeczka- 10 kcal
 
Do picia: Woda


II Śniadanie:
Sałatka z tuńczykiem i brokułami (Sałatę opłukać, osuszyć na ściereczce, wyłożyć na talerze. Dodać pokrojoną rzodkiewkę i kawałki tuńczyka. Brioszkę pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, dodać do sałatki.Różyczki brokuła wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut, odcedzić na sitku. Ułożyć na sałacie i posypać tartym parmezanem. Wszystko doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską. W miseczce wymieszać składniki winegretu i polać po sałatce.)237 kcal.
  •   1/4 opakowania mieszanki sałat (u mnie ze szpinakiem i rukolą) (45 g)- 10 kcal
  • 3 rzodkiewki- 6 kcal
  • ok. 50 g tuńczyka w oliwie- 55 kcal
  • pół kromki brioszki- 20 kcal
  • 100 g brokuła- 27 kcal
  •  łyżka tartego parmezanu (8 g)- 36 kcal
  • sól, pieprz
Miodowy winegret:
  •  łyżka oliwy (ze słoika lub z puszki po tuńczyku lub świeżej oliwy extra vergine)- 44 kcal
  •   1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu- 39  kcal
  • sól i pieprz
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Zupa marchewkowa .(Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju lub oliwie. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Smażyć przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając. Przykryć i smażyć przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać imbir. Wlać gorący bulion, zagotować i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut lub do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem. Dodać tahini lub śmietankę i jeszcze chwilę zmiksować.) 198,5 kcal
  • 1/3 średniej cebuli (35 g)- 10 kcal
  •   łyżeczka oleju roślinnego np. kokosowego lub oliwy- 44 kcal
  • 100 g młodej marchewki ( ok. 2 sztuk) lub zwykłej marchewki- 27 kcal
  • 1/4 pietruszki (20 g)- 7,5 kcal
  •  5 g drobno startego imbiru
  •   400 mili litra bulionu jarzynowego- 23 kcal
  •   łyżka tahini lub 1/8 szklanki śmietanki kremówki- 87 kcal


Podwieczorek: 
Sałatka z rukolą, granatem, pomarańczą i orzechami włoskimi. 219,5 kcal
  •  1/4 opakowanie rukoli (25 g)- 5 kcal
  •   10 g orzechów włoskich(3 sztuki)- 49 kcal
  • 1/4 owocu granatu- 20,5 kcal
  •   1/2 pomarańczy(  120 g)- 53 kcal
Winegret:
  •  łyżeczka miodu lub syropu klonowego- 39 kcal
  • łyżeczka oleju arganowego (lub innego: rzepakowego / lnianego / z orzechów / oliwy)- 44 kcal
  •  łyżeczka musztardy dijon- 9 kcal
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Zapiekana dynia w chrupiącej panierce.(Dynię umyć i pokroić na ok. 1,5 cm półksiężyce (dyni hokkaido nie trzeba obierać). W garnku na łyżce oliwy lekko zrumienić czosnek, dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem i chili. Dodać poszarpane liście bazyli i zagotować. Zmiksować blenderem i gotować jeszcze przez ok. 5 minut.Jajko wbić do jednego talerza, do drugiego wsypać bułkę tartą. Dynię doprawić solą, maczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Formę do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) natłuścić masłem.Na dużej patelni na maśle obsmażać partiami dynię na złoty kolor. Przed nową partią dyni wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i użyć nowego tłuszczu.Obsmażoną dynię ułożyć w formie, polać sosem pomidorowym i posypać tartym parmezanem. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.)
350 kcal
  • 300 g dyni- 84 kcal
  •  łyżeczka oliwy- 44 kcal
  • 1/4 ząbka czosnku
  •  pół puszki (200 g) obranych pomidorów- 40 kcal
  • sól i pieprz
  •  pół łyżeczki cukru- 10 kcal
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • kilka liści bazylii
  • pół jajka- 39 kcal
  • łyżka bułki tartej - 28 kcal
  • masło łyżeczka- 37 kcal
  • 15 g tartego sera parmezan lub grana padano- 68 kcal
Do picia: Woda


Dzień trzeci


I Śniadanie:
Owoce zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych podawane  z jogurtem naturalnym (Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek, większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 3 łyżkami syropu klonowego.W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę pomiksować płatki owsiane z dodatkiem reszty syropu klonowego, soku z cytryny i oleju kokosowego lub masła, rozdrabniając płatki na mniejsze kawałeczki i łącząc je z dodatkami.Powstałą kruszonkę ułożyć na owocach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor.) 376 kcal
  • 200 g owoców- ok 85 kcal
  •  2 łyżki syropu klonowego- 54 kcal
  •  pół szklanki płatków owsianych- 200 kcal
  •   1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła- 37 kcal
Do picia: Woda


II Śniadanie:
Koktajl 153 kcal.
  •  szklanka mleka (dowolnego np. krowiego, owsianego, migdałowego, kokosowego) lub wody lub pół na pół mleka i wody- szklanka mleka - 117 kcal
  • 125 g truskawek ( mrożonych)- 36 kcal
Do picia: woda mineralna


Obiad:
Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami. (Ugotować lub uprażyć kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać oliwę i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.Dodać pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą.) 388 kcal
  • ćwierć szklanki ugotowanej lub uprażonej kaszy gryczanej- 150 kcal
  • łyżka pestek słonecznika- 56 kcal
  • pół łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami- 22 kcal
  • 2 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli- 6 kcal
  •  ząbek czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 3 kawałki suszonych pomidorów- 48 kcal
  • 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • ok. 40 g sera feta- 106 kcal


Podwieczorek: 
Sałatka z rukolą, granatem, pomarańczą 100,5 kcal
  •  1/4 opakowanie rukoli (25 g)- 5 kcal
  • 1/4 owocu granatu- 20,5 kcal
  •   1/2 pomarańczy(  120 g)- 53 kcal
  • oliwa- 2,5 ml- 22 kcal
Do picia: Woda mineralna 
Kolacja:
Naleśniki bezglutenowe (Naleśniki:Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać sól, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto lub wymieszać rózgą. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie wymieszać rózgą lub mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.Dobrze rozgrzać patelnię na średnim lub nieco większym ogniu. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą ciasta, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez około pół minuty z każdej strony.Odłożyć na talerz i usmażyć resztę naleśników.
Nadzienie:Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać startą na tarce cukinię (ze skórką, ale bez nasion ze środka) oraz łyżeczkę tymianku i smażyć na większym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. W międzyczasie dodać pokrojone na kawałeczki suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem i chwilę podgrzać.Odstawić z ognia, dodać pokrojony ser kozi i wymieszać do rozpuszczenia, posypać natką pietruszki. Nadziewać naleśniki, składać w trójkąty i chwilę podgrzać na patelni.) 292 kcal

  • 5 g mąki kukurydzianej- 17 kcal
  • 5 g mąki ryżowej- 17 kcal
  •   pół łyżeczki mąki ziemniaczanej- 7 kcal
  • szczypta soli morskiej
  • 10 g jajka- 15 kcal
  • 30 ml mleka (dowolnego, użyłam ryżowego, może być owsiane, krowie, kozie)-15  kcal
  • 3 g oleju kokosowego lub roztopionego masła- 22 kcal
Przykładowe nadzienie:
  • 5 g cebuli (łyżeczka)
  •   cukinia, 30 g- 5 kcal
  • 1 kawałek suszonego pomidora
  • 50 g sera koziego (pleśniowego, w roladce)- 150 kcal
  •  odrobina posiekanej natki pietruszki
  • oliwa lub masło, sól i pieprz, suszony tymianek- 44 kcal
Do picia: Woda


Dzień czwarty


I Śniadanie:
Ugotowane jajka z warzywami. 279
·         jajko (50 g)- 78 kcal
·         2 kromki chleba (70 g)- 150 kcal
·         Margaryna (5 g)- 36 kcal
·         Warzywa ok 100 g- ok 15 kcal
 
Do picia: woda mineralna



II Śniadanie:
Kanapka z serem. 294 kcal
·         2 kromki chleba grahama lub pełnoziarnistego- 140 kcal
·         Margaryna np. Ramy (5 g)- 36 kcal
·         2 cieniutkie plastry (30 g) sera edamskiego- 104 kcal
·         Ogórek lub inne warzywo (100 g)- 14 kcal
Do picia woda mineralna



Obiad:
Zupa z bobem i ziemniakami. (Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.) 400,5 kcal
  •   40 g ugotowanego i obranego bobu- 26,5 kcal
  • 160 g ziemniaków- 123 kcal
  •   łyżka (15 g) oliwy extra vergine- 123 kcal
  • 1 łyżeczka masła (5 g)-37 kcal
  •   1ząbek czosnku
  •   350 mili litrów bulionu jarzynowego- 21 kcal
  •  łyżka posiekanego koperku
  •  łyżka posiekanego szczypiorku
  • 30 ml śmietany 12%- 40 kcal
  • ser feta (10 g)- 30 kcal

Podwieczorek: 
Sok jabłkowy 200 ml- 100 kcal

Do picia: Woda mineralna 

Kolacja:
Twarożek z warzywami. 220kcal
  •  sałata(20 g)- 4 kcal
  • Ser twarogowy (40 g)- 2 plastry - 53 kcal
  • Chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki (70 g)- 150 kcal
  • Rzodkiewka (45 g)- 3 sztuki-  6 kcal
  •  Ogórek (50 g)- 7 kcal
Do picia:  woda mineralna




Dzień piąty


I Śniadanie:
Serek wiejski z warzywami.219,5 kcal
  • 50 g grahamki- 126 kcal
  • Pół paczki mixu sałat 100 g- 20 kcal
  • Pól papryki 100 g- 26 kcal
  • 50 g sera ziarnistego- 47,5 kcal
Do picia: herbata z cytryną



II Śniadanie:
Sałatka Caprese. 138,5 kcal
  • pół kulki mozarelli(62 g)- mozarelli - 112,5 kcal
  • pomidor 200g -26 kcal  
  • bazylia
Do picia woda mineralna



Obiad:
Paluszki rybne z dorsza w panierce z kuskusu z surówką Colesław i grillowanymi ziemniakami.(Umieścić kuskus w naczyniu z przykrywką, zalać ją gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 10 minut. Dodać masło i wymieszać widelcem. Dodać natkę, skórkę i sok, sól oraz pieprz. Wymieszać.Pokroić rybę na mniejsze kawałki, obtaczać w mące, później w jajku a na końcu w mieszance z kuskusem. Rozgrzać 1 cm warstwę oleju na średnim ogniu i smażyć paluszki przez 3 minuty lub na lekko złoty kolor. Podawać z majonezem i cytryną oraz ewentualnie z surówką Coleslaw i grillowanymi ziemniakami.Surówka Coleslaw:Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny. Obrać i zetrzeć na tarce cebulę, posolić, wymieszać z jabłkami. Dodać obraną i startą marchewkę. Kapustę umyć, wykroić głąb i pokroić na wąskie paseczki, włożyć do salaterki wraz ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Wymieszać i doprawić solą oraz dużą ilością pieprzu. Polać oliwą. Grillowane ziemniaki:Rozgrzać grill w piekarniku do 180 stopni. Umyć duże ziemniaki, nie obierać, pokroić na ósemki. Posypać solą, pieprzem i całe wysmarować oliwą. Ułożyć na wyścielonej folią aluminiową blaszce do pieczenia i piec przez 25 minut aż ładnie się zarumienią.) 465 kcal
    • 1/4 filiżanki kuskusu (45 g)- 156 kcal
    • 1/4 filiżanki wrzącego bulionu
    •   5g masła- 37 kcal
    •   pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    •   pół łyżki drobno startej skórki z cytryny
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 150 g filetów z dorsza- 117 kcal
    • oraz: mąka, jajko, olej roślinny
    Surówka Coleslaw:
    • 1/4 jabłka- 25 kcal
    • sok z 1/2 cytryny
    • mała cebula
    • pół małej marchewka- 6 kcal
    • 125 g białej kapusty- 36 kcal
    •  2 łyżki posiekanego szczypiorku
    •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    •  łyżka oliwy extra vergine- 88 kcal

Podwieczorek: 
Kanapka z pastą z ciecierzycy- 223 kcal
  •  2 kromki chleba razowego (70 g)- 150 kcal
  • ogórek 100 g- 14 kcal
  •  sałata- 3 kcal
  • pasta- (20 g)- 2 łyżeczki- 56 kcal
Do picia: Woda mineralna 

Kolacja:
Jajo na parze z suszonymi pomidorami 252 kcal
  • jedno jajko (50g)- 78 kcal
  •  3 suszone pomidory (21 g)- 48 kcal
  •   Mała grahamka (50 g)-  126 kcal
 
Do picia:  woda mineralna


Dzień szósty


I Śniadanie:
Kluski kładzione na mleku. 325 kcal
  • jajko- 78 kcal
  • 2 łyżki mąki- 82 kcal
  • szklanka mleka 250 ml- 127 kcal
  • łyżeczka miodu-  39  kcal
Do picia: herbata z cytryną



II Śniadanie:
Jabłko i szklanka soku. 160 kcal
  • jabłko (200 g)- 100 kcal
  • 250 ml soku- 60 kcal
Do picia woda mineralna



Obiad:
Krewetki z ryżem w towarzystwie selera naciowego.(Pomidora przesmażamy z cebulą i czosnkiem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.Miksujemy  i przecieramy przez sito. Obieramy selera naciowego, kroimy go w drobną kostkę i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy doprawiany solą i pieprzem, na koniec posypujemy posiekanym oregano.  Gotujemy ryż. odstawiamy wszystko na bok.Krewetki myjemy, osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, delikatnie rumienimy czosnek i papryczkę chilli (można użyć przyprawy), uważając aby ich nie przypalić. Dodajemy krewetki i smażymy przez około 1,5 minuty, aż zmienią kolor z szarego na różowy (krewetki ugotowane, różowe wystarczy tylko podgrzać). Jeśli smażymy krewetki z głowami, można je docisnąć do patelni, aby uwolnić soki.Na patelnię wlewamy wino i chwilę razem gotujemy. Wyjmujemy krewetki na talerzyk i trzymamy w cieple. Na patelnię wkładamy ugotowany ryż doprawiamy solą oraz pieprzem, gotujemy przez pół minuty. Następnie dodajemy wcześniej przygotowany sos z pomidora i natkę pietruszki, doprawiamy ewentualnie szczyptą cukru. Gotujemy pół minuty, lub dłużej aby uzyskując odpowiednio gęstą konsystencję sosu. Wkładamy krewetki na patelnię, mieszamy i razem podgrzewamy. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym świeżym czosnkiem oraz dodatkową natką pietruszki, polać oliwą extra vergine.) ok 400 kcal
  •   10 surowych krewetek (szarych), obranych z pancerzy (mogą być z głowami), ewentualnie krewetek ugotowanych (różowych)- 110 kcal
  • pół szklanki ryżu- 50 kcal
  • 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  •  łyżka oliwy- 88 kcal
  •  pół łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  •   40 ml szklanki czerwonego wina- 30 kcal
  • 1 gałązka selera naciowego 45 g- 6 kcal
  • 400 g pomidora - 60 kcal
  • 150 ml bulionu drobiowego- 73,5 kcal
  • pół łyżeczki czosnku
  •  oregano
  • 10 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  •  łyżka posiekanej natki pietruszki + do posypania po daniu

Podwieczorek: 
Słodki banan w czekoladzie. 319 kcal
  • 1/3 szklanki białej czekolady (w wersji dla alergików – masła kokosowego), 36 g-  205 kcal
  • 1 duży banan (około 20 cm długości),(120 g)- 114 kcal
 
Do picia: Woda mineralna 

Kolacja:
Sałatka z dowolnych warzyw z pomidorami suszonymi. 118 kcal
  • 200 g warzyw- 30 kcal
  •  łyżka oliwy 88 kcal
   


Dzień siódmy
I Śniadanie:
Kanapka z ugotowanego jajka z warzywami. 276 kcal
  •  jajko (50 g)- 78 kcal
  •  2 kromki chleba (70 g)- 150 kcal
  •  Margaryna (2,5 g)- 18 kcal
  • Warzywa ok 200 g- ok 30 kcal
Do picia: herbata z cytryną



II Śniadanie:
Jogurt naturalny z owocami i rodzynkami. 201,5 kcal
  • gruszka 130 g - 70 kcal 
  • jogurt naturalny (150 g)- 90 kcal
  • łyżka rodzynek (15 g)- 41,5 kcal
Do picia woda mineralna



Obiad:
Biały barszcz z kiełbaską i jajkiem. (Do dużego garnka włożyć opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny.Następnie dodać opłukaną kiełbasę, obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną opłukaną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny.Dodać rozgniecione końcem noża ząbki czosnku oraz chrzan. Odstawić na 15 minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka.Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.Do wywaru dodać majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować). Dodać ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojoną na kawałeczki wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego.Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zaprawić śmietaną: śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo, po łyżce dodawaną zupą (dodać ok. łyżki wazowej zupy), dopiero wówczas można dodać zaprawioną śmietanę do garnka z zupą.Podgrzać na minimalnym ogniu i podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie, białym serem.) ok 400 kcal
  • 80 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe)
  •  1/2 łyżeczki soli
  • 80 g surowej białej kiełbasy- 216 kcal
  •  włoszczyzna
  •  cebula
  • 15 g wędzonki (kiełbasy lub boczku)- 156 kcal
  • kawałek suszonych borowików  (opcjonalnie)
  • kilka ziaren pieprzu
  • listki laurowe
  •  ziele angielskie
  • czosnek
  • tarty chrzan
  • opcjonalnie - 40 ml żurku/barszczu białego na mące pszennej
  • majeranek
  • 15 g gęstej kwaśnej śmietany 18%- 27 kcal

Podwieczorek: 
Banan
  • 1 duży banan (około 20 cm długości),(120 g)- 114 kcal
Do picia: Woda mineralna 

Kolacja:
Krewetki z pieczywem w towarzystwie selera naciowego.(Pomidora przesmażamy z cebulą i czosnkiem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.Miksujemy  i przecieramy przez sito. Obieramy selera naciowego, kroimy go w drobną kostkę i dodajemy do wywaru. Całość zagotowujemy doprawiany solą i pieprzem, na koniec posypujemy posiekanym oregano.   odstawiamy wszystko na bok.Krewetki myjemy, osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, delikatnie rumienimy czosnek i papryczkę chilli (można użyć przyprawy), uważając aby ich nie przypalić. Dodajemy krewetki i smażymy przez około 1,5 minuty, aż zmienią kolor z szarego na różowy (krewetki ugotowane, różowe wystarczy tylko podgrzać). Jeśli smażymy krewetki z głowami, można je docisnąć do patelni, aby uwolnić soki.Na patelnię wlewamy wino i chwilę razem gotujemy. Wyjmujemy krewetki na talerzyk i trzymamy w cieple. Na patelnię wkładamy wcześniej przygotowany sos z pomidora i natkę pietruszki, doprawiamy ewentualnie szczyptą cukru. Gotujemy pół minuty, lub dłużej aby uzyskując odpowiednio gęstą konsystencję sosu. Wkładamy krewetki na patelnię, mieszamy i razem podgrzewamy. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozłożyć na talerze, posypać posiekanym świeżym czosnkiem oraz dodatkową natką pietruszki, polać oliwą extra vergine i podawać z bułką.) 312,5 kcal
  • 5 surowych krewetek (szarych), obranych z pancerzy (mogą być z głowami), ewentualnie krewetek ugotowanych (różowych)- 55 kcal
  • pół grahamki- 113,5 kcal
  • 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  •  łyżeczka oliwy- 44 kcal
  •  pół łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
  •   20 ml szklanki czerwonego wina- 15 kcal
  • 1 gałązka selera naciowego 45 g- 6 kcal
  • 200 g pomidora - 30 kcal
  • 100 ml bulionu drobiowego- 49 kcal
  • pół łyżeczki czosnku
  •  oregano
  • 10 g cebuli
  • sól
  • pieprz
  •  łyżka posiekanej natki pietruszki + do posypania po daniu
 Do picia: Woda mineralna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate