wtorek, 10 listopada 2015

Rogal Świętomarciński- Dietetyczny- dłuzszy czas przygotowania

Już jutro 11 listopada czas przygotować Rogale!:)
Podobno najlepsze są w Poznaniu. A jak dla mnie najlepsze są te, które zrobimy sami:)
Wrzucam wam swoja wersję Rogali z Mąką Żytnią zamiast Pszennej, Masą Krówkową o smaku orzechowym i pestki słonecznika zamiast Masy Marcepanowej i Orzechów Włoskich, bez lukru i sypania orzechami a z posypką z cukru pudru. 
Jestem ciekawa Waszych Wersji:)!

Życzę smacznego:)

Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka ciepłego mleka- 117 kcal
  • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych- 23 kcal
  • jajko- 78 kcal
  • pół łyżeczki ekstaktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki żytniej- 1083 kcal
  • pół szklanki mąki pszennej - 221 kcal
  • 3 łyżki cukru- 147 kcal
  • szczypta soli
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej ( z czego 2 łyżki do ciasta)- 1665 kcal
Przygotowanie:
  1. Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżych zrobić rozczyn) dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko- tylko do połączenia, powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 h
  2. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt 30/15 cm tak aby krótsze boki były na górze i na dole. Całą ilość pozostałego masła rozsmarować na cieście zostawiając 0,5 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta do góry i założyć dolną część tak by przykryła złożenia (jak kartkę) Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt 25/17 cm, Używać jak najmniej mąki do podsypywania.
  3. Złożyć jak poprzednio i schłodzić 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtórzyć 3 razy, chłodząc ciasto po30 minut. Po ostatnim razie owinąć ciasto folią i wstawić na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc

Nadzienie:
  • 250 g białego lub niebieskiego maku- 1312 kcal
  • 100 g masy marcepanowej lub krówkowej  smaku orzechowym- 300 kcal
  • 3/4 szklanki cukru pudru- 400 kcal
  • 100 g orzechów włoskich lub pestek słonecznika- 560 kcal
  • 100 g z blanszowanych migdałów- 573 kcal
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%- 92 kcal
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki- 99 kcal
Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
  1. Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).
  2. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Lukier :
  • 1 szklanka cukru pudru- 480 kcal
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.


Kaloryczność: całość z lukrem- ok - 7072 kcal jedna sztuka 250 g- 589 kcal 
pierwotna wersja- 1200 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate