Już jutro 11 listopada czas przygotować Rogale!:)
Podobno najlepsze są w Poznaniu. A jak dla mnie najlepsze są te, które zrobimy sami:)
Wrzucam wam swoja wersję Rogali z Mąką Żytnią zamiast Pszennej, Masą Krówkową o smaku orzechowym i pestki słonecznika zamiast Masy Marcepanowej i Orzechów Włoskich, bez lukru i sypania orzechami a z posypką z cukru pudru.
Podobno najlepsze są w Poznaniu. A jak dla mnie najlepsze są te, które zrobimy sami:)
Wrzucam wam swoja wersję Rogali z Mąką Żytnią zamiast Pszennej, Masą Krówkową o smaku orzechowym i pestki słonecznika zamiast Masy Marcepanowej i Orzechów Włoskich, bez lukru i sypania orzechami a z posypką z cukru pudru.
Jestem ciekawa Waszych Wersji:)!
Życzę smacznego:)
Życzę smacznego:)
Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka ciepłego mleka- 117 kcal
- 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych- 23 kcal
- jajko- 78 kcal
- pół łyżeczki ekstaktu z wanilii
- 3 szklanki mąki żytniej- 1083 kcal
- pół szklanki mąki pszennej - 221 kcal
- 3 łyżki cukru- 147 kcal
- szczypta soli
- 225 g masła w temperaturze pokojowej ( z czego 2 łyżki do ciasta)- 1665 kcal
- Mąkę wymieszać z drożdżami (ze świeżych zrobić rozczyn) dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko- tylko do połączenia, powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 h
- Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt 30/15 cm tak aby krótsze boki były na górze i na dole. Całą ilość pozostałego masła rozsmarować na cieście zostawiając 0,5 cm marginesu wokół. Złożyć 1/3 ciasta do góry i założyć dolną część tak by przykryła złożenia (jak kartkę) Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt 25/17 cm, Używać jak najmniej mąki do podsypywania.
- Złożyć jak poprzednio i schłodzić 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtórzyć 3 razy, chłodząc ciasto po30 minut. Po ostatnim razie owinąć ciasto folią i wstawić na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc
Nadzienie:
- 250 g białego lub niebieskiego maku- 1312 kcal
- 100 g masy marcepanowej lub krówkowej smaku orzechowym- 300 kcal
- 3/4 szklanki cukru pudru- 400 kcal
- 100 g orzechów włoskich lub pestek słonecznika- 560 kcal
- 100 g z blanszowanych migdałów- 573 kcal
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%- 92 kcal
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki- 99 kcal
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
- Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).
- Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru- 480 kcal
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
pierwotna wersja- 1200 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz