Pogoda za oknem płacząca, zimno i plucha, potrzebujemy czegoś na rozgrzanie, poszukałam, policzyłam i polecam na gorąco Zupę z pora z czosnkowymi grzankami. U mnie zagości na pewno.
Składniki:
- 390 g pora ( biała część)- 95 kcal
- 3 łyżki ( spore ) masła klarowanego- 400 kcal
- 500 g ziemniaków - 384 kcal
- 1,5 litra buliony warzywnego- 87,5 kcal
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- kozieradka do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- ser topiony Gouda 3 łyżki- 114 kcal
- 2 małe bagietki ( lub 1 duża)- 371 kcal
- kilka ząbków czosnku
#zakochanewzupach
Przygotowanie:
- Grzanki czosnkowe :
- Bagietkę kroimy na równe kromki.
- Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa ( można też posmarować kromki odrobiną masła).
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 5 minut ( aż pieczywo delikatnie się przyrumieni).
- Zupa :
- Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki.
- Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora.
- Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości ( wtedy równomiernie się ugotuje).
- Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka.
- Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
- Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy .
- Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem ,kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
- Podajemy z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz