wtorek, 17 listopada 2015

Zupa z pora z czosnkowymi grzankami

 Pogoda za oknem płacząca, zimno i plucha, potrzebujemy czegoś na rozgrzanie, poszukałam, policzyłam i polecam na gorąco Zupę z pora z czosnkowymi grzankami. U mnie zagości na pewno.

Składniki:
  • 390 g pora ( biała część)- 95 kcal
  • 3 łyżki ( spore ) masła klarowanego- 400 kcal
  • 500 g ziemniaków - 384 kcal
  • 1,5 litra buliony warzywnego- 87,5 kcal
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • kozieradka do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ser topiony Gouda 3 łyżki- 114 kcal
  • 2 małe bagietki ( lub 1 duża)- 371 kcal
  • kilka ząbków czosnku

#zakochanewzupach

Przygotowanie:
  •  Grzanki czosnkowe :
  1. Bagietkę kroimy na równe kromki. 
  2. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i  nakładamy na kromki pieczywa ( można też posmarować kromki odrobiną masła). 
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 5 minut ( aż pieczywo delikatnie  się przyrumieni).
  • Zupa :
  1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. 
  2. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. 
  3. Dusimy go na małym ogniu kilka minut. 
  4. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości ( wtedy równomiernie się ugotuje).
  5. Podduszone talarki pora przekładamy do garnka a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka.
  6.  Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut. 
  7. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy . 
  8. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem ,kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
  9. Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
  10. Podajemy  z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.
 Kaloryczność całosci- ok, 1450 kcal jedna porcja (300 ml) razem z bagietką. ok 240 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate