Cóż to takiego ten likopen? To przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zawału serca, rozoju nowotworów, m.in. szyjki macicy i raka prostaty.
Zatem spożywanie soków czy przecierów z pomidorów jest jak najbardziej zasadne i korzystne dla zdrowia.
Znając recepturę klasycznego ketchupu, z łatwością poradzicie sobie w sklepie z wyborem tego najlepszego.
Receptura klasycznego ketchupu jest następująca:
- Koncentrat pomidorowy
- Cukier
- Ocet
- Sól kuchenna
- Ziele angielskie
- Goździki
- Cebula
- Inne przyprawy naturalne
Wertujac sklepowe pułki i własną lodówkę doszukałam się dwóch ketchupów o dziwo tych, które najbardziej lubię, które nadają się do spożycia jest to ketchup dla dzieci Pudliszki (Pamiętajcie jednak, że dzieciom do 4 roku życia nie należy podawać potraw i produktów zbyt ostrych, do których należą ketchupy, majonezy, marynat octowe, musztardy, też odpadają) i ketchup Heinz. czytałam też o Ketchupie Viands 400 g pomidorów na 100 g produktu, ale niestety nie znalazłam go w lokalnych sklepach, kupić go mozna albo przez internet, albo w eko sklepach kosztuje 6,20zł (220g).Sprawdźcie też Ketchup Livio jedyny minus to dodatek regulatora kwasowości- ale akurat naturalnego.
W innych producenci oszukują nas dodatkiem wody i skrobi modyfikowanej, mniejszą ilością pomidorów, a nawet jeśli jest większa to dodatkowo pakują jeszcze zagęstniki, konserwanty, regulatory kwasowośći i to nie koniecznie naturalny, aromaty, barwniki, pól biedy jeżeli są naturalne,a lbo syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru! Może być coś gorszego?
Wybierajac kierujmy się największą ilością pomidorów a najmniejszą ilością substancji dodatkowych.
Zawsze możemy też zrobić ketchup samodzielnie;)
Do tego potrzebny będzie nam przecier pomidorowy domowej roboty, seler, cebula, przecier z soku jabłkowego, możemy także wziąć paprykę. Do smaku dodajemy cukier, sól, czosnek i przyprawy ziołowe, np.: oregano, liścia laurowe, goździki, pieprz czarny, a gdy lubisz pikantny ketchup to jeszcze pieprz Cayenne. (z 32 kg pomidorów otrzymujemy ok 16 do 18 słoików / litrowych/ gotowego produktu)
- Wszystko dusimy do odparowania wody.
- Gorący sos nalewamy do słoiczków lub buteleczek po sokach warzywnych, zakręcasz i jeszcze na chwilę do wrzątku, aby słoiki się zamknęły.
- W ten sposób otrzymujmy ketchup domowej roboty bez zbędnych dodatków
i wtedy na pewno ketchup nam nie straszny:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz