Polecam gorąco KASZĘ KUSKUS Z WARZYWAMI I SCHABEM.
Dlaczego kuskus?
Dlaczego kuskus?
Delikatna w smaku, prosta w przygotowaniu, cenne źródło błonnika, ma więcej białka niż ryż i nie podrażnia żołądka. Żeby zwiększyć przyswajalność żelaza z kaszy warto spożywać ja z produktami bogatymi w witaminę C, tym razem postawiłam na natkę pietruszki:)
Szykujcie miski o to przepis;)!
Składniki:
- Kasza kuskus 40 g
- Cukinia żółta lub zielona 250 g
- Pieczarki około 250 g
- 5 ml oleju rzepakowego
- ćwiartka cebuli 25 g
- łodyga selera naciowego, lub korzeń jeśli lubicie ten smak ok 40 g
- Zielona pietruszka
- Sól
- pieprz
- opcjonalnie sos sojowy
- 100 g schabu
- ulubione przyprawy do schabu np. mieszanka:czosnek, papryka słodka/ostra jaką lubicie, kolendra , kminek, cząber, majeranek, rozmaryn taką mieszankę możecie przygotować sami)
- Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy dodajemy seler, cukinię i pieczarki dusimy do miękkości.
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym
- Schab możemy doprawić wcześniej i odstawić do lodówki dla przejścia smaków, następnie wyciągamy grillujemy go na suchej patelni.
- Łączymy składniki ze sobą i gotowe, pyszne, szybkie danie sam raz na obiad w 30 minut. Możecie je także zabrać na spokojnie do pracy, na zimno też jest niezłe;)
Białko (g): Tłuszcze (g): Węglowodany (g): Błonnik (g): Kaloryczność (kcal):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz