niedziela, 10 kwietnia 2016

Kuskus z warzywami i schabem


Polecam gorąco KASZĘ KUSKUS Z WARZYWAMI I SCHABEM.

Dlaczego kuskus?
Delikatna w smaku, prosta w przygotowaniu, cenne źródło błonnika, ma więcej białka niż ryż i nie podrażnia żołądka. Żeby zwiększyć przyswajalność żelaza z kaszy warto spożywać ja z produktami bogatymi w witaminę C, tym razem postawiłam na natkę pietruszki:)
Szykujcie miski o to przepis;)!


Składniki:
  • Kasza kuskus 40 g
  • Cukinia żółta lub zielona 250 g
  • Pieczarki około 250 g
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • ćwiartka cebuli 25 g
  • łodyga selera naciowego, lub korzeń jeśli lubicie ten smak ok 40 g
  • Zielona pietruszka
  • Sól 
  • pieprz
  • opcjonalnie sos sojowy
  • 100 g schabu
  • ulubione przyprawy do schabu np. mieszanka:czosnek, papryka słodka/ostra jaką lubicie, kolendra , kminek, cząber, majeranek, rozmaryn taką mieszankę możecie przygotować sami)




Przygotowanie:
  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy dodajemy seler, cukinię i pieczarki dusimy do miękkości.
  2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  3. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym
  4. Schab możemy doprawić wcześniej i odstawić do lodówki dla przejścia smaków, następnie wyciągamy grillujemy go na suchej patelni.
  5. Łączymy składniki ze sobą i gotowe, pyszne, szybkie danie  sam raz na obiad w 30 minut. Możecie je także zabrać na spokojnie do pracy, na zimno też jest niezłe;) 







Białko (g):                 Tłuszcze (g):            Węglowodany (g):        Błonnik (g):            Kaloryczność (kcal):

34,117,145,67,9446

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate