piątek, 8 kwietnia 2016

Dieta przy insulinoopornosci

Insulinooporność- czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, która jest hormonem regulującym poziom cukru we krwi. Taki stan to nie żart, moze prowadzić do wielu chorób w tym chorób ukąłdu sercowo-naczyiowego czy cukrzycy typu 2.

Jeśli walczysz z nadmiarem wagi uważaj.Tkanka tłuszczowa przyczynia się do powstania insulinooporności poprzez produkowanie substancji hormonalnych, które mają działanie przeciwstawne do insuliny lub hamują efekty jej działania, a także poprzez bezpośrednie wydzielanie do krwi tzw. wolnych kwasów tłuszczowych (WKT). Przy ich nadmiarze organizm zaczyna wykorzystywać je jako źródło energii zamiast glukozy. W konsekwencji glukoza nie jest spalana w tkankach, a jej poziom we krwi wzrasta. Wówczas organizm, dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi, zwiększa wydzielanie insuliny. i tak tworzymy błędne koło w swoim organizmie.


Jesli macie stwierdzoną insulinoopornośc podpowiem Wam jak skutecznie z nią walczyć od strony dietetycznej.

  • zrzucamy zbędny balast 
  • zwiększamy aktywność fizyczną
  • wprowadzmy odpoweidnie odżywianie
  • rezygnacja z papierosów i alkoholu

 Produkty niezlaecane:

  •  słodycze
  • lody
  • słone przekąski
  • fast foodów
  • przetworzonych prodktów tzw. gotowców (cukeir, cukier, cukier, chemia!)
  • napoje energetyczne
  • soki
  • produkty z białej mąki
  • biały ryż
  •  słodziki (okazjonalnie)
  • produkty o wysokim IG
  • kawa
 
 źródło: beautybook.pl


Produkty zalecane:

  • surowe warzywa w mniejszej ilosci gotowane, ale nie rozgotowane
  • orzechy, pestki, nasiona
  • produkty pełnoziarniste: ryże o niskim IG, aksze jak najmniej przetworzone
  •  ryby
  • oleje roślinne
  • rośliny strączkowe
  • owoce w umiarkowanej ilości
  • woda, 
  • herbaty
  • soki warzywne
  • koktajle

Mieso, jajka oraz nabiał są kwestia sporną  nie pwoodują ogromnego wyrzutu insuliny,a le mogą przyczyniać się do powstawania cukrzycy, zakwaszają organizm co nie sprzyja insulinoopornosci.

Pamiętajcie, ze każdy organizm  jest inny i nie wszystki mogą pdopasować wyżej wymienione wytyczne, nie da sie wrzucić wszytskich do jednego worka, pomyślcie o swoich tolerancjach i nietolerancjach, trybie życia, jeśli macie inne dodatkowe schorzenia skontaktujcie się ze specjalistą i zasięgnijcie opinii, jeśli porady w jakimś amłym stopniu ułatwią wam funkcjonowanie będę niezmiernie szczęśliwa;). PAmietajcie, że czasami trzeba wspomóc dietę farmakoterapią np, metforminą czy innymi farmaceutykami, ale o tym szerzej z konkretnymi pacjentami:)

Zalecenia mają być dla was Wskazówką, nie Wyrocznią!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate