czwartek, 21 kwietnia 2016

Gołabki- tradycyjnie, tardycyjne:)

Składniki:

Na ok. 11 sztuk
  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
  • 100 g ryżu
  • 2 średnie cebule
  • biała kapusta średniej wielkości
  • 1,5 litra bulionu (mięsno-jarzynowego lub drobiowego) lub rosołu
  • 250 g (słoiczek) koncentatu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, świeży tymianek 
  •  4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (z kubeczka), 18% lub jogurt
  • pieczywo 
Przygotowanie:
  1. Mięso wkładamy do większej miski. 
  2. Ryż gotujemy, przelewamy zimną wodą na sicie, odsączamy i wystudzony dodajemy do mięsa. 
  3. Cebulę obieramy, trzemy na tarce, dodajemy do mięsa z ryżem. Doprawiamy solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki). Wszystko mieszamy i dobrze wyrobiamy dłorn ią. 
  4. Formujemy niewielkie podłużne kotlety.
  5. Wycinamy głąb ze środka kapusty (uważajcie nie wytnijcie go zbyt głęboko), następnie wkłądamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotujemy  przez około 8 minut na małym ogniu.
  6. Wyjmujemy kapustę z wrzątku, studzimy, wrzątek wylewamy. Rozbieramy kapustę z liści, odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy przygotowane porcje mięsa. Zawijamy jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.  (pozostałą część możecie poszatkować i dorzucić do zupy jarzynowej ;))
  7. Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wykłądamy kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ukłądamy gołąbki. Gotujemy bulion w innym garnku i zalewamy nim gołąbki. Postawiamy na gazie, przykrywamy i gotujemy  przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka.
  8. Wywar z gołąbków przelaewamy do innego garnka. 
  9. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. 
  10. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką. Gotujemy przez 5 minut, następnie - jeśli używamy - dodajemy świeży tymianek (około 1 - 2 łyżek oderwanych listków) oraz śmietanę (należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając). Przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.

    Kalorycznosć jednej sztuki z ok 100 ml sosu -ok 230 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate